Pages

Wednesday, June 9, 2021

Kunci Kejayaan

 3 keys to success: Consistent. Persistence. Endurance.

Selalunya kita hanya nampak kejayaan seseorang tapi perjalanan menuju kepada kejayaan itu tak ramai yang cakna.

Kejayaan adalah suatu proses. Ia bukannya datang bergolek. Bukan juga diperoleh dalam sekelip mata. Kejayaan adalah hasil usaha seseorang yang tak kenal erti putus asa bertahun-tahun lamanya.

Nak menuju ke puncak kejayaan tu, entah berapa kali agaknya seseorang itu jatuh terduduk. Entah berapa banyak air mata yang gugur. Tersungkur berkali-kali, entah siapa yang tahu?

Pernah dengar Sambal King? Saya baru tahu kewujudannya awal tahun ini. Produk ini rupanya mula dijual pada tahun 2017. Selama ni saya tak pernah dengar pun. 

Awal tahun ini juga, tular kisah Sambal Nyet yang habis terjual sebanyak 10,000 unit dalam tempoh tak sampai sejam! Wow! Ternganga dibuatnya.

Berbeza sangat kisah Sambal King dan Sambal Nyet. Bagai langit dengan bumi sedangkan pemilik kedua-dua sambal tersebut adalah orang yang sama. Ya, kedua-duanya milik Khairul Aming.

Siapa sangka, Khairul Aming dahulunya pernah 'gagal'? Andai pada saat itu Khairul Aming berputus asa, pasti dia tidak sampai ke tahap ini.

Khairul Aming ambil masa 4 tahun untuk kembali bangkit. Dalam tempoh itu, dia bukan duduk termenung menangisi nasib diri semata-mata. 

Apa yang dia buat? Dia tarik brek sekejap dan mula buat personal branding dengan menghasilkan satu demi satu video masakan di Instagram. Dari sinilah dia mula dikenali ramai.

Dalam masa yang sama, Khairul Aming buat R&D produk sambal dia. Kaji apa yang silap dan perbaiki rasa sambal sehinggalah terhasilnya Sambal Nyet. Sambal yang menjadi rebutan sejak ia dilancarkan.

Hasil usahanya selama 4 tahun akhirnya membuahkan hasil. Segala penat lelahnya kini sudah terbayar.

"The moment I sold all 10,000 bottles I wanted to cry because nobody knew how long it took me to get here." Khairul Aming.

3 comments:

Mama Zharfan said...

inspiring!

Amie said...

Ooo rupanya Sambal King dan Sambal Nyet tuannya sama. Baru saya tahu. Tak sangka pula Sambal Nyet laku keras. Moga usaha Khairul Aming terus membawa jaya.

Nadiah Sidek said...

Mama Zharfan: indeed

Amie: ya, Sambal King tu kiranya produk gagal Khairul Aming. Dia cerita benda ni lepas tular kisah Sambal Nyet