Pages

Saturday, January 14, 2012

Black Forest Cake

Lama dah saya teringin nak buat Black Forest Cake tapi setiap kali tengok resipinya, setiap kali tu la tak jadi :p. Renyah. Banyak sangat nak kena buat untuk hasilkan sebiji Black Forest Cake. Lagipun saya tak yakin saya boleh buat kek ni. Macam susah je..huhu. Akhirnya tercapai juga hasrat saya buat Black Forest Cake sempena majlis hari lahir Safiyyah seminggu lepas ^_^. Disebabkan saya tak perlu masak hidangan utama untuk majlis tu, boleh la saya buat kek yang renyah macam ni. Berdebar-debar rasa hati sepanjang menyiapkan kek ni..risau je tak menjadi..hihi. Alhamdulillah, jadi keknya walaupun tak sesempurna mana ^_^.




Atas permintaan, saya kongsikan resipi Black Forest Cake yang saya guna. Saya ambil dari majalah. Suami saya kata sedap. Saya tak sempat nak rasa pun. Sekejap je dah licin. Lagipun saya segan nak rasa kek yang saya buat depan orang ramai :p.



Black Forest Cake
by: Patricia Roylance


2 squares (1 ounce each) unsweetened chocolate
1/3 cup canola oil   < saya guna corn oil
2 eggs, separated
1-1/2 cups sugar, divided
1-3/4 cups cake flour
1 teaspoon salt
3/4 teaspoon baking soda
1 cup milk

Cream Filling:
6 tablespoons butter, softened
4 cups confectioners' sugar
1-1/2 teaspoons vanilla extract
4 to 5 tablespoons half-and-half cream

Cherry Filling:
1 can (14-1/2 ounces) pitted tart cherries
2 tablespoons cornstarch
3/4 cup sugar
1/4 teaspoon almond extract
6 drops red food coloring

Chocolate Filling:
1 cup heavy whipping cream
1/4 cup chocolate syrup
1 teaspoon vanilla extract

Frosting:
2 cups heavy whipping cream
2 tablespoons sugar
1 teaspoon vanilla extract

Chocolate curls, maraschino cherries and fresh mint
_____________________________________________

1. In a microwave, melt chocolate; stir until smooth. Cool slightly. In a large bowl, beat the oil, egg yolks, 1 cup sugar and melted chocolate. Combine the flour, salt and baking soda; gradually add to chocolate mixture alternately with milk.

2. In a small bowl, beat egg whites until soft peaks form. Beat in remaining sugar, 1 tablespoon at a time, until stiff peaks form. Fold into batter.

3. Pour into two greased and waxed paper-lined 9-in. round baking pans (saya masukkan semua adunan dalam 1 loyang 9-in je). Bake at 350'F for 30-35 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out clean. Cool for 10 minutes before removing from pans to wire racks.

4. In a large bowl, beat cream filling ingredients until smooth; cover and refrigerate. For cherry filling, drain cherries, reserving juice. In a saucepan, combine cornstarch, sugar and cherry juice until smooth. Add cherries. Bring to boil; cook and stir for 2 minutes or until thickened. Stir in extract and food coloring. Cool completely.

5. In a small bowl, beat chocolate filling ingredients until soft peaks form. Cover and refrigerate.

6. For frosting, in a large bowl, beat cream, sugar and vanilla until soft peaks form. Cover and refrigerate.

7. To assemble, cut each cake into two horizontal layers (saya potong jadi 4 lapis sebab hanya guna 1 loyang je). Place bottom layer on a serving plate; top with 1/2 cup cream filling. Place 1 cup cream filling in a heavy-duty resealable plastic bag; cut a 1/2-in. triangle in one corner of bag. Make a rim of filling 3/4 in. high around outer edge of cake.

8. Make a second rim 2 in. from edge. Spoon cherry filling between rings. Refrigerate for 30 minutes. Spread chocolate filling over second cake layer; place over cherry filling.

9. Spread remaining cream filling over third layer; place over chocolate filling. Top with fourth layer. Spread frosting over top and sides of cake. Garnish with chocolate curls, cherries and mint. Store in the refrigerator.


Selamat mencuba! :)


Mulanya saya hias begini je tapi nampak macam kosong sangat kek tu...tu yang saya tabur sikit coklat parut atasnya jadi macam dalam gambar atas ^_^

Suami saya tengah sibuk potong kek...saya sibuk ambil gambar kek :p


Nota 1: Bagi saya, bahagian yang paling mencabar adalah masa potong kek tu jadi 4 lapis. Terketar-ketar rasa tangan..huhu. Mujur buat kek ni masa musim sejuk...kalau tak, menitik-nitik agaknya peluh masa potong kek tu..hihi..

Nota 2: Lepas potong kek jadi 4 lapis pun mencabar juga. Nak kena alih-alihkan satu persatu lapisan kek yang nipis tu! Terketar-ketar juga tangan! Selapis kek hampir-hampir terbelah tengahnya (hampir-hampir terbahagi dua!) sebab nipis sangat...tak sampai 1/2 inci tebalnya! Nak remuk dada masa tu...huhu..

Nota 3: Keknya semata-mata (tanpa krim semua tu) pun sedap sangat! Cukup lembut, gebu dan lembap! Saya sempat rasa sisa-sisa kek waktu potong kek kepada 4 lapisan ^_^

Nota 4: Suami saya buat permintaan supaya saya buat sekali lagi kek ni sebab dia dapat makan sikit je hari tu. Err...kena tunggu angin rajin saya datang dulu la jawabnya...hee.. ^_^



22 comments:

Mohamad Nazrul Fazli bin Abdul Mutalib said...

wah sedapnya akak..hanya mampu melihat..huhu

Papa Mifz said...

siap ado resepi...okeh nak suh wife buat la..:)

Frommetoyou said...

waaa nmpk sdp...huhuu

Myra Jay said...

Nak sedap memang renyah sikit..
Apapun berbaloi buat sebab licin :)

idasm said...

pergh... tabik spring kat nadiah. mmg terer. kak ida ni mmg x pernah buat kek. baca cara2 dia pun dh rasa rumit. x tahu lah kalau buat... hehe..

apa2 pun thanks share the recipe.

Ros Illiyyuun said...

Pandai la Nadiah ni, kalau duduk dekat, dah pergi sua muka :)

ibuhebat said...

Dapnyerrr

Nur-nba said...

Rajinnya Nadiah buat kek ni. Nampak macam pro.. Lepas ni bolehlah buat jualan, tentu ada yang nak membelinya.

Copy resepi ni.. Bila ada kerajinan, bolehlah cuba.. :) TQ for sharing..

sKiRafaRgEek said...

sedapnya nampak...=)

ishamizu said...

Ya Allah kagumnya izu! Terer nadia buat kek black forest, tgk resepi n cara2 dia tu mmg renyah sguh. Klu sy mmg tah bila la bley buat. Hehehe. Cayala ummi safiyyah! Happy 3rd bday ye Safiyyah! :)

Ummi Salsabila said...

Wah byknya bahan & lapis kena buat.kagum lah! nnt nak try la bila rajin.Hahaha

IzAf said...

kak Nadiah, berapa agak2nya belanja untuk beli bahan2 dia eh? macam mahal je.. >_<

Nida said...

Teringin nak buat.. tapi oven rumah akak ni rosak... :(

Izan Ishak said...

rajinnya nadiah... nanti boleh buat lagi dan makan puas2 ye!

Acik Erna said...

Assalam Nadiah..happy Belated Birthday buat saffiyyah.
maaf ye terlewat.ucap buat sicomel tu..sebab lappy masih lagi rosak..

wa said...

menggoda betul lah kek tu kak..,,saya ni sejak ada si kecik..lama dah tak berasap oven tu :)

Asmara said...

kira hebat la nadiah! macam kek kat kedai! hehe..

kakyong said...

nadiah,

kakyong ni kek yg simple pun tak lepas ,. ini kan pulak black forest.. tp memang antara kek feveret masa bujang dulu..

Nadiah Sidek said...

nazrul: huhu..tu la, jauh sangat..tengok gambar pun jadi la ye :p

papa mifz: tolong-tolong la sekali kalau wife buat nanti :)

frommetoyou: kena rasa dulu ;)

MJ: a'ah, berbaloi rasanya :)

k.ida: nadiah suka buat kuih dan kek kak cuma angin rajin tak selalu ada. ngee~

k.ros illiyuun: cuba jaya je kak. alhamdulillah berjaya ^_^

Nadiah Sidek said...

ibuhebat: yum yum ^_^

k.nur: nampak je macam pro kak..hakikatnya jauh lagi nak sampai tahap pro :D

skirafargeek: suami kata sedap :)

izu: haha..takyah kagum-kagum la izu. banyak lagi nak kena belajar

ummi salsabila: banyak bahan, banyak lapis, banyak kerja..hoho..

izaf: hee..tak pasti la berapa belanjanya. suami yang belikan barang-barang tu semua..saya buat list je ^_^

Nadiah Sidek said...

k.nida: oven ok nanti boleh la buat ;)

k.izan: bukan sebab rajin kak..takde pilihan! hihi..

k.erna: terima kasih kak :)

wa: memang leceh sikit kalau ada si kecik >.<

k.asmara: haha..kat kedai tak pakai tulisan beli kak :p

kakyong: nadiah tak pernah makan black forest cake walaupun dah buat sendiri :p

Anonymous said...

nadiah...nanti klu buat lagi balckforest ni bgtau tau...kami nak serbu...hihihi...