Harapnya lepas ni dapatlah menulis secara konsisten. Tadi pun baru selesai mengemas blog. Buang segala gadget yang tak perlu, susun layout dan tambah apa yang patut. Jangan hangat-hangat tahi ayam sudahlah...hehe..
Saturday, June 6, 2020
Kembali Setelah 6 tahun?
Ya Allah, dah 6 tahun blog ni terabai rupanya. Mujurlah masih ingat password. Sungguh, perasaan rindu berblog tu sentiasa ada cuma itulah, entah ke mana entah menghilangnya mood untuk kembali aktif menulis. Sekali-sekala lawat juga blog ni. Terimbau kenangan lalu. Banyak kenangan manis sejak mula melibatkan diri dalam dunia blog.
Wednesday, May 14, 2014
Sebiji atas biskut, 5 biji masuk ke mulut
Aktiviti bulan lepas. Buat pertama kalinya saya beri peluang anak-anak tolong buat biskut (tolong letak coklat atas biskut je pun..hehe..). Konon-kononnya nak bagi anak-anak rasa seronok dapat tolong ummi buat biskut. Rupa-rupanya....dua beradik ni lagi seronok makan coklat! :p
Sebiji coklat letak atas biskut, 5 biji masuk mulut, letak lagi sebiji atas biskut, masuk pula 5 biji dalam mulut. Haha....kerja yang sepatutnya ambil masa sekejap, jadi lama pula. Sudahnya, sayalah yang siapkan.
Bersilang-silang tangan.
Siapa nampak Raihannah, angkat tangan! Hihi...kesian Raihannah tak dapat tolong sekali. Kalau Raihannah join sekali, alamatnya habis biskut sebelum sempat dibakar :p
Rupa biskut sebelum dibakar. Selepas dibakar, tak ambil pun gambar. Buruk sangat rupanya...haha. Semak balik resipi, rupa-rupanya kena letak 6 keping sahaja atas dulang pembakar! Saya pergi letak 12 keping. Biskut jadi sekembang-kembangnya sampai penuh dulang. Bentuk biskut pun dah jadi empat segi. Huhu. Awatlah saya tak perasan arahan tu. Ingatkan biskut ni kembang sikit je macam biskut-biskut yang pernah saya buat >_<
Tak apalah, yang penting biskut tu habis licin dan anak-anak pun seronok (walaupun lebih seronok makan coklat :p)
Monday, April 21, 2014
Millie's Cookies
Projek awal bulan April. Terbaca status Facebook kakak senior yang kata biskut ni sedap. Terus minta resipi. Tengok bahan macam sedap. Nak buatnya pun tak susah. Anak-anak pasti suka. Alhamdulillah, tak sia-sia mencuba. Sedap! Biskutnya jenis lembut, bukan rangup. Rasanya seakan-akan Congo Bars. Cuma, garamnya agak terasa. Kalau buat lagi nanti kena kurangkan garam.
Millie's Cookies
sumber: Good Food
Ingredients:
125g butter, softened
100g light brown soft sugar
125g caster sugar
1 egg, lightly beaten
1 tsp vanilla extract
225g self-raising flour
½ tsp salt (lain kali nak letak 1/4 tsp sahaja)
200g chocolate chips
Method:
Millie's Cookies
sumber: Good Food
Ingredients:
125g butter, softened
100g light brown soft sugar
125g caster sugar
1 egg, lightly beaten
1 tsp vanilla extract
225g self-raising flour
½ tsp salt (lain kali nak letak 1/4 tsp sahaja)
200g chocolate chips
Method:
- Preheat the oven to 180°C, gas mark 4
- Cream butter and sugars, once creamed, combine in the egg and vanilla.
- Sift in the flour and salt, then the chocolate chips.
- Roll into walnut size balls, for a more homemade look, or roll into a long, thick sausage shape and slice to make neater looking cookies.
- Place on ungreased baking paper. If you want to have the real Millies experience then bake for just 7 minutes, till the cookies are just setting - the cookies will be really doughy and delicious. Otherwise cook for 10 minutes until just golden round the edges.
- Take out of the oven and leave to harden for a minute before transferring to a wire cooling rack. These are great warm, and they also store well, if they don't all get eaten straight away!
Inilah Nadiah's Cookies....eh...Millie's Cookies saya ^_^
Nota:
Saya buat 2 versi sebenarnya. Satu versi sedikit rangup, satu lagi lembut. Saya lebih suka yang rangup tapi silap besar saya simpan biskut yang rangup dengan lembut dalam bekas yang sama. Esoknya biskut yang rangup pun jadi lembut juga -_-"
Saturday, April 12, 2014
Nutella Bowl Cake
Dah lamaaaaaa simpan resipi Nutella Mug Cake tapi baru minggu lepas mencuba. Repinya sangat mudah tapi saya agak pesimis dengan tatacara membuat kek ni. Belum pernah sebelum ni buat kek guna microwave. Entah jadi entah tidak. Entah sedap entahkan tidak. Itu sahaja yang berlegar di kepala. Akhirnya, resipi tersimpan sampai 'berkulat'..hehe..
Minggu lepas tak tahu nak masak apa untuk minum petang. Bukanlah setiap hari saya buat juadah untuk kudapan petang tapi hari tu terasa nak buat sesuatu yang mudah. Korek balik resipi-resipi yang disimpan dalam folder komputer, ternampaklah Nutella Mug Cake. Bahan-bahan semua ada, maka bermulalah projeknya.
Nutella Mug Cake
(tak ingat dari mana saya ambil resipi ni..huhu..)
Bahan-bahan:
4 sudu besar tepung naik sendiri
4 sudu besar gula castor
1 biji telur
3 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar Nutella
3 sudu besar susu segar
3 sudu besar minyak masak (saya guna minyak jagung)
Cara-cara:
Senaaaaaang sangat, kan? Tak rugi mencuba. Mudah dibuat, sedap dimakan ;)
Selamat mencuba!
Minggu lepas tak tahu nak masak apa untuk minum petang. Bukanlah setiap hari saya buat juadah untuk kudapan petang tapi hari tu terasa nak buat sesuatu yang mudah. Korek balik resipi-resipi yang disimpan dalam folder komputer, ternampaklah Nutella Mug Cake. Bahan-bahan semua ada, maka bermulalah projeknya.
Walaupun rupanya tak menawan, rasanya sedap!
Resipi asal, namanya Nutella Mug Cake tapi disebabkan saya guna mangkuk, maka jadilah bowl cake. Memandai-mandai je tukar..hihi. Mug di rumah ni tak ada ditulis microwave safe, tak beranilah nak guna. Tu yang guna mangkuk.
Nutella Mug Cake
(tak ingat dari mana saya ambil resipi ni..huhu..)
Bahan-bahan:
4 sudu besar tepung naik sendiri
4 sudu besar gula castor
1 biji telur
3 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar Nutella
3 sudu besar susu segar
3 sudu besar minyak masak (saya guna minyak jagung)
Cara-cara:
- Satukan semua bahan ke dalam mug besar.
- Kacau rata sampai sebati.
- Masukkan dalam microwave selama 1 1/2 - 3 minit (saya masak selama 2 1/2 minit)
- Hiaskan dengan whipped cream atau ganache mengikut kesukaan (ni saya tak rajin nak buat :p)
Senaaaaaang sangat, kan? Tak rugi mencuba. Mudah dibuat, sedap dimakan ;)
Selamat mencuba!
Subscribe to:
Posts (Atom)