Pages

Sunday, February 28, 2010

Safiyyah dan tertidur; tak dapat dipisahkan

Lena!


Gambar tu saya snap semalam. Tengah-tengah main tu boleh dia tertidur! sengihnampakgigi Sebelum tu saya nak tidurkan dia...saya susukan la dia. Menyusu sekejap je terus dia bangkit balik nak main. Padahal saya tau dia mengantuk, memang nap time dia pun. Suka betul 'lawan' mata. Kadang-kadang saya pura-pura tidur, dengan harapan dia akan tidur jugak tapi kadang-kadang je la berkesan *duk pura-pura tidur, umminya sempat terlena sebab lama sangat nak tunggu dia tidur sama ihikhik*


*Zoom out*
Sebelum tu Safiyyah duk main tepi tilam tu (kami takde katil, hanya ada tilam je
kenyit), tengok-tengok terlena dah dia. Orang berbantalkan bantal, dia berbantalkan tilam sengihnampakgigi


Ni bukan kali pertama dia tertidur. Sebelum-sebelum ni pernah juga macam tu...

Ni masa Safiyyah 9 bulan. Tertidur masa tengah makan biskut. Biskut tu tak jatuh-jatuh pun daripada tangannya sampai la dia tersedar balik senyumkenyit


Ni pulak masa 10 bulan. Terlelap masa umminya tengah suapkan bubur nasi. Lama jugak dia tidur. Bangun-bangun tidur, sambung balik makan sengihnampakgigi


Dulu-dulu selalu tergelak tengok aksi macam ni kat TV dalam rancangan Funniest Home Videos. Sekarang ni boleh tengok secara live senyumkenyit


p/s: gigi ke-4 Safiyyah dah keluar! Sekarang ni ada 2 batang gigi bawah dan 2 batang belah atas. Dah mula balik dah hantuk-hantuk kepala kat dinding adus. Menggigit pun ikut mana dia suka je...setakat ni peha dan tangan dah jadi mangsa gigitan Safiyyah. Tajam sungguh giginya! penat

43 comments:

aLyNnZ said...

bestnyer alin jd org first yg komen n3 nadiah..

tau tak alin ketawa n senyum sensorang biler tgk gelagat saffiyah..tomei sgt..lawaklarr..
but still cute sesgt..

dh jd habit sffiyah plak..biasanyer org veteran jer jd mcm nie..time borak2 ada satu nenek tuhh bleh tertido..

butterfly said...

mcm perangai abah lah kak nadiah..

safiyyah ikut perangai tok mat..:)

arin said...

macam hanum dulu. asal boleh kat mana2 tertido. dalam walker on bleh tertido..:)

mirah said...

haha..comel je syafiah tidur. plg best sambil pegang biskut tu. Kalau cabutkan, agaknya dia terbangun tak..hihi..

CatlinaFly said...

alahai comelnye..kalo e-ein gn harap la nak tggu dia tertido..memang jenis kena dodoi2 dulu baru nak tido..kalau tgh main, makin terbuntang la mata dia, takde nye nak tido :)

~mIsS_p00h~ said...

Heeee...
Nadiah ltk tajuk safiyyah, trus bukak bl0g!~ :D

sgt t0mei... sng gk cmtu, xyah mak nye susah-susah nk cr buaian ker nk d0d0i-d0d0i ker.. skali, mak die yg td0 dl! nGeee~~ ;)

mamalieyna said...

weeeiii sungguh cumel aksi2 safiyyah ni..mencuit hati..budak2 mmg camtu kan, suka lawan rasa nak tido tu..alamatnya jadilah cam gaya safiyyah ni..kelakar pun ada! ekeke...comel sgt!

♥LOVE2COOK♥ said...

Aiks, this one same like my son. Boleh tertidur wherever, in whichever position! Sometimes dia duduk kat floor, kepala kat meja...terus tidur...hahaha! Love pun sll ambik pics dia...

So cute la Safiyyah, soooo tired! ;)

Sari said...

hehe..anak ksari dulu pun camtu..tgh memain ble landing baik punya, klau safiya dduk kat katil, amni plak ble diri tido tapi kepala lentok kat tepi katil...sgt kelako kan bila diaorg camtu....

temp. housewife said...

senangkan bila dia senang tidur. Fizah pun mcm tu juga.

sarahfazalul said...

makan-makan boleh tertidur..kak nadiah letak ubat tidur ke dalam makanan dia tu??

congrats safiyyah for your new teeth. gigit ummi kuat-kuat sikit =p

Ummu Ammar said...

Tahniah dapat Anugerah Komentator Feb..takde hadiah pun..

Akak senyum sorang2 ble baca entry ni..Comelnya Safiyyah ni..masa tidur lg comel rupanya..rasa nak gigit la pipi dia tu..mcm akak selalu buat kt Ammar dan Afiq masa kecik2 dulu..gigit2 manja..

Dayah said...

so cutenya...

Norhayati Ahmad said...

comel sungguh..

boundaries said...

comelnyer safiyyah....

budak2 kak mmg selalu mcm tu, senang tertido...kdg duk nmpk main...tiba2 senyappp jer...rupanyer tido...hihihi

seronok tgk anak membesarkan?

PadNani~~{@ said...

hikhik..soo cute tgk dia tertido camtu:)
so far hafiy tak pernah tertido... yela, dulu slalu nmpak dlm funniest video tu kan..mmg ragam baby ni buatla mcm mana pun..mmg chomell!!

ibunafis said...

comel,senangnye safiyyah tido yea..bestlah ummi dia..

Nadiah Sidek said...

alynnz: hehe..

butterfly: abah mesti selalu tertidur ms baca paper, kan? :D

arin: dah ngantuk sgt..kat mana pun jadi..hehe..

mirah: tak tau la terjaga ke tak kalau ambil biskut tu

catlina: e-ein kena dodoi2 ye? jenuh jgk cmtu ye

miss pooh: kdg2 tu umminya yg tido dulu dpd safiyyah..ahaha..

Nadiah Sidek said...

mamalieyna: tu la..duk lawan mata sgt..tu yg jd gitu tu

love: hehe..rishie pun sama ye

sari: wah..amni lg terer...tido sambil berdiri! :D

temp.hw: senang tu senang kak tp duk lawan mata sgt..jenuh nk suruh dia tido!

sarah: ahaha...takyah letak ubat tido. automatik je dia lali..hihi

ummu ammar: nadiah mmg selalu gigit pipi safiyyah..geram! :D

Nadiah Sidek said...

dayah: ;)

kak yati: tq! :)

boundaries: a'ah, mmg seronok tgk :)

padnani: betul..betul..baby buat aksi mcm mana pun mmg comel!

ibunafis: best sbb takyah penat2 dodoi2 & tepuk2 dia :)

Ina Hashim said...

salam ukhwah...geramnya tgk baby...bolats pipi tuuu

Chik Na said...

comeynya gaya safiyyah tertido

Jiji said...

senang nya nak tido!!!!!!!!!! arghhh jeles Anis susah bukan main nak tido =(

yatie chomeyl said...

tgh tdo pon chomeyl giler safiyyah ni ..gerammmm tgk pipi dia

YucIkA said...

ya Allah..comel sangat!

xtau nk kata pe..comel sgt bila dia tertido gitu.cute...

Hamizah said...

comelnya sufiyyah waktu tido..

Sharini aka Ummi Khayra said...

alalalalallalalla safiyahhh.. awat comei benar? auntie rasa geram nak cubit je... sweet je... lentok2... :D

Nadiah Sidek said...

ina: salam ukhuwwah :). hehe..hrp pipinya je la bulat

chik na: *wink*

jiji: anis nak tido kena dodoi2 ke?

yatie: ramai yg geram dgn pipi safiyyah..hihi

yucika: hehe..

hamizah: bdk2 cmne gayanya pun tetap comel ;)

sharini: cubit la..safiyyah tak kisah..hihi..

kelisa said...

comelnyer safiyyah...
mesti ikut mak ayah dia kan..

layla_elyas said...

hehe..nnti safiyyah bc n3 ni mesti dia gelak sendiri..dzaatin xpenah lak tertidur sendiri..aduih..kalaulah dia bleh trtidur sendiri..alangkah bestnya..hehe

myfuzzyworld said...

Salam Nadiah n semua pembaca blog ni,

Saya sangat memerlukan jasa baik anda semua utk participate dlm survey saya.

Disamping itu, anda juga berpeluang memenangi 4Gb Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

atau boleh terus ke:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

incik said...

subhanAllah..comelnye aksi safiyyah tertdo..

imah said...

salam akak, dah lame sy jdik silent reader kat blog akak semata2 nak tgk saffiyah yg kawaii (comey ) ni. disebabkan entri yg terbaru ni akak tunjuk gmbr saffiyah yg sy rse sgt unik so, sy mintak izin gmbr dia tido ni ye..hehe, tak boley tahan, rase geram je dgn saffiyah ni yg pipi gebu macam pau ni..hehe jgn mare..semoga saffiyah terus membesar dengan sihat nye..amin. thanks

Nadiah Sidek said...

kelisa: perasan sekejap ummi & papa safiyyah. ngee~

layla: hehe..dzaatin nak bermanja dulu dgn ummi dia tu sblm tido ;)

myfuzzyworld: survey? nnt ye sy singgah sana

incik: ;)

imah: la..knp jd silent reader je? segan ye? akk tak mkn org pun :D. terima kasih atas doanya..mdh2an dimakbulkan :)

Ena said...

Salam kenal

comelnye baby safiah... letih agaknyer.. sampau terlena mcmtu..

~: UmmiNor:~ said...

Nad, mcm safiyyah bleh tertido camtu? dia x sedar ke...hehehe comel la..eis eis eis aunty nak chop buat menantu aci x? aunty ade 3 hero huahuahua

nonie said...

hahaha..kelakar ngk safiyyah tetido gitu..baru aritu nonton Funniest Home Video ade bb tido smbil mkn..terbahak2 gelak ngn anak(kecik2 pun faham hihi)

Emm..sgt cumell la safiyyah:)kemsalm peluk cium yer dr aunty nonie;p

ummuabdullahsyaakir said...

Comelnya Safiyyah..tgh tidur pun masih comel.Syahdu pulak tgk tidur smbil pegang biskut tu..huhu

qaseh masyitah said...

Salam nadiyah
Safiyyah..wah tidur pun boleh genggam lagi biskut tu.Subhanallah..cerdik anak ini...

Maryam said...

Salam Kak Nadiah!
haha kali ni tak leh tahan nak bagi komen jugak!
sblm tu gelak puas2 dulu wakakakakkakaka comellll ok cik Safiyyah ni :)
selalu jd silent reader je ada masa sikit leh lah bg komen hehe...
Safiyyah memang budak yg bijak dan comel sekian
umuah!!! drpd tanter Maryam Izza~

Nadiah Sidek said...

ena: hehe..dia mengantuk sgt tu :D

umminor: blh ye main cop2..hihi..

nonie: mmg kelakar kan tgk aksi cmtu..hehe..

ummuAS: knp rasa syahdu? :)

qaseh: ameen..alhamdulillah :)

maryam: puas gelak dah ke? hehe..

ibu_arifa said...

alahai..sungguh comey sekali aksi safiyyah tidur nih.. anak saya Dalila tak pernah pun TER tidur mcm ni.. teringin lah pulak tgk Dalila tertidur gini..hihihi

Alimaz-Kembara Terasing said...

hehehe comeinya dia tidoq.....sama macam anak saya...suka menggigit....kadang2 tengah menyusu..tiba2 dia gigit....