Pages

Monday, February 8, 2010

Kenapa saya berkacamata

Tag ni pun lama dah..baru sekarang rajin nak buat jelir. Tag ni diberi oleh Ummi Khayra dan Farhana. Sebenarnya, tag ni dari Dayah tapi masa tu saya terselamat la sebab Dayah tak tag saya, sekali kena tag jugak. Ni tengah rajin ni layan je la..ehe. Oh ye, sape-sape yang buat tag ni, secara tak langsung boleh masuk contest kak Pija. Klik sini kalau nak tahu syarat contest dan hadiah yang ditawarkan. Saya buat tag ni saje-saje je, tak join contest kak Pija pun kenyit


1. Sejak bila anda mula berkaca mata?
-> Erk...lupa lak...yang ingatnya masa tu saya masih di USM...dalam tahun 2004-2005 kot..

2. Bagaimana anda tahu yang anda memerlukan kacamata ketika itu?
-> Ada sekali tu terlewat masuk dewan kuliah...terpaksa la duduk belakang (saya memang biasa duduk depan dalam dewan kuliah..kalau duduk belakang, sibuk tengok ragam teman sekuliah sengihnampakgigi)...tengok slide kat depan kabur je...masa tu ingatkan sebab tulisan tu kecik sangat tapi bila tanya kawan sebelah, dia kata nampak sharp je tulisan tu. Alahai...rabun rupanya saya ni!

3. Berapa 'power' pada permulaan anda berkaca mata (anggaran)?
-> Seingatnya mata kanan 150 (eh..ke 100 ek? adeh...lupa la adus), kiri 75

4. Jenis/bentuk kaca mata anda yang pertama?
-> Ala-ala bujur, half frame

Ni la cermin mata saya. Gigih cari cermin mata ni semata-mata nak letak kat sini sengihnampakgigi

5. Jenis/bentuk kaca mata anda yang terkini?
-> Saya tak pernah bertukar cermin mata lagi setakat ni senyumkenyit

6. Berapa power terkini anda (anggaran)?
-> Tak tau la...tak pernah check pun sejak buat cermin mata dulu. Rasanya makin bertambah..huhu..tapi harapnya tak la. Sejak kahwin memang jarang sangat pakai cermin mata sampai tak ingat letak mana jelir

7. Berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini (anggaran)?
-> Takde koleksi, ada 1 tu je la kenyit

8. Jika anda ada sentimen tidak suka berkaca mata, sila nyatakan sebab musababnya
-> Rimas
-> Pandangan rasa terhad (dalam ruang lingkup cermin mata) - kalau yang pakai cermin mata mesti faham apa yang saya maksudkan ni encem
-> Tak selesa. Masa mata elok normal dulu teringin sangat nak pakai cermin mata sebab tengok orang yang pakai cermin mata nampak cantik je, nampak educated gitu tapi bila saya betul-betul kena pakai cermin mata...huwaa...baru tahu pakai cermin mata sangat tak best!
-> Kalau pakai cermin mata lama-lama, mesti berbekas kat hidung (kena bahagian tengah cermin mata) dan kawasan keliling mata pulak agak cerah berbanding kawasan muka..huhu..tak best!

9. Yang mana anda lebih gemar. Kaca mata atau contact lens? Kenapa?
-> Kaca mata. Leceh la pakai contact lens. Saya pernah tengok ex-roommate saya masa kat matrik (KMPP) dulu...rumit la! Setiap kali dia nak ke kelas, dia kena bersiap lebih awal sebab nak kena cuci contact lens tu dulu, dan saya gerun tengok dia masukkan contact lens tu dalam matagigitjari. Sorang kawan saya pulak, sebelah contact lens tercicir masa nak bersiap ke kelas! Cari-cari tak jumpa. Balik dari kelas cari semula, jumpa tapi contact lens tu dah terkoyak. Mungkin terpijak. Saya rasa memang sangat tak sesuai la contact lens dengan saya sebab saya selalu nak cepat je dan kalau dah letih dan mengantuk sangat, mesti terus tertidur...bahaya contact lens dibiar dalam mata masa tidur! Sah...memang tak sesuai dengan saya senyumkenyit

10. Optometrist pilihan anda?
-> Takde sebab baru sekali je buat cermin mata

11. Pasangan anda berkaca mata?
-> Yup...power dia jauh lebih tinggi daripada power mata saya tapi selalu perasan matanya normal...tak pakai pun cermin mata (kata dulang paku serpih...sengihnampakgigi). Sebab tu sejak kahwin saya jarang pakai cermin mata..dah suami pun tak pakai cermin mata, saya pun tak pakai la jugak (ada pulak main ikut-ikut orang adus). Oh, tapi sejak kami di US ni suami saya pakai dah cermin mata kecuali kat rumah tapi saya masih tak pakai-pakai jugak. Rasa seronok pulak bila dah lama tak bercermin mata walaupun pandangan kabur bila tengok jauh ihikhik

12. Apa pandangan anda pada kanak-kanak yang memakai kaca mata?
-> Kesian...kecik-kecik dah kena pakai cermin mata. Tak dapat bayangkan macam mana diorang besar nanti..entah berapa agaknya power mata diorang masa tu. Macam lecturer saya sorang tu..mata sebelah kirinya boleh dikatakan tak berfungsi sebab power mata kiri tu terlampau tinggi


Sape-sape yang bercermin mata tu...jom la buat tag ni pastu boleh join contest sekali...masih ada masa lagi ni...tarikh tutup 28 Februari ni kenyit

18 comments:

deena farhana said...

salam..

nice je bace tag psl kaca mata ni..huhu..kaca mata sy sejak start pakai dh lebih 10 kali tukar..huhu

agak teruk juge mate ni..kalo xde kaca mata, ayah kat depan pun langgar je! huhu..

studioukm said...

Terpaksa pakai cermin mata, bukan ape memang dah rabun. Kalau tak pakai kang muka bini yang comel tu tak nampak lak.....

temp. housewife said...

nadiah ni mmg kenal Yatie dr USM dulu lg ye? Pernah nampak knur tak dulu kat USM. Knur last mengajar kat situ Okt. 2005.

Goldman said...

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Terima kasih.

fata said...

k.nadiah...
apa perkembangan terbaru safiyyah?jd ternanti2 lak dgn cite pasal si kecik tu..

Ummu Ammar said...

Kalau tak baca entry ni..sungguh akak tak tahu yg nadiah berkacamata..mesti cute dan nampak genius gitu..

Dayah said...

kena tag jugak akhirnya...
baru lagi la ni join geng budak kacamata

Nadiah Sidek said...

deena: 2-2 ke power tinggi? yg tu mmg takleh tinggal la cermin mata. akk ni power sikit je, tu yg blh je tak pakai pun :)

studioukm: kalau sampai muka bini tak nampak, mesti power tinggi tu

temp.hw: kenal melalui blog je kak. nadiah kampus induk, yatie kampus cawangan, memang tak berjumpa la :)

fata: erk..fata pun baca blog akk ke? aisey, takde cerita menarik la. nanti kalau ada akk cerita ye ;)

ummu ammar: tak nampak genius pun kak..sebab tu nadiah tak pakai cermin mata.. :D

dayah: a'ah, kira baru la jugak join group org rabun. haha!

paij188 said...

letih kena pakai cermin mata. saya kena pakai masa sekolah dulu, sebab migrain teruk, sampai rabun. skrg mcm kena pakai balik je...

meenlove said...

meen stat pakai cermin mata mase tahun4. bila masuk sek men mata dah kembali elok. Phew nasib baek. mcm k nadiah ckp...mmg tak best pakai cermin mata.hahaha.

~: UmmiNor:~ said...

USM ek dulu? sama la kita...saya + siblings 5 org semua specky, keturunankan? kuangkuangkuang

Nida said...

Salam Nadiah...

Akak pun berkaca mata.. tapi la ni sejak ada anak malas lak nak pakai, asyik patah je depa wat main

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak,moga siht selalu.Rajin akk buat tag,asaya tak tau bila boleh buat tapi nnt cuba jga buat,hehe

Akk ni ber spek rupanya,tapi jarang jumpa gmbar akk berspek.Akk bljr USM dlu?Emm knapa akk tak smbung bljr lagI?

Nadiah Sidek said...

paij: better gi check kat optometrist. kalau terpaksa pakai nak buat cmne, ye tak?

meen: a'ah, mmg tak best pun pakai cermin mata

umminor: eh, ex-usm juga ke? masuk thn bila & ambil course apa?. pakai cemin mata pun ikut keturunan jgk ke? hehe..

nida: kena selalu sorok la kak cermin mata tu

ummuAS: sbb akk malas pakai spek..tu yg jrg nmpk gmbr akk berspek. smbg belajar ek? hehe..tgk la cmne nnt

UmmiKhayra said...

nadiah, sama la kita... tak suka pakai contact lens sebab leceh. nak kena siap awal.. nak kena jaga sentiasa.. tu yg lebih prefer cermin mata... :)

boundaries said...

contact lens....huhuhu takuttt....pernah pakai sekali tu pun org kedai tu masukkan...bila nak kena kuarkan sendiri...mau bergenang air mata....siap fikir...habisla...aku pakai contact lens ni smpi bila2 la..sebab xleh keluarkan...hihihi nasib kuar gak...pastu serik dah

Nadiah Sidek said...

ummikhayra: betul..betul..pakai contact lens lambat!

boundaries: haha..lawak la huda ni

qaseh um masyitah said...

cantiklah cermin mata Nadiah.entry nadiah ni teringat kak pada adik akak yang berkaca mata,power mereka pasti bertambah dari setahun ke setahun..