Pages

Wednesday, February 10, 2010

Maut selang sehari

sumber: myMetro

Maut selang sehari: Tajuk berita di laman depan Harian Metro bertarikh 10 Januari 2010 [klik sini untuk baca berita penuh di myMetro]. Saya dapat tahu berita ni lebih awal lagi di status Facebook abang Khairur (salah seorang staf USM) yang tulis setiap perkembangan yang berlaku pada kedua beradik tu...

February 5, 9.48 am: anak Nik Shamrul Zaimi (kawan SMACH saya) warded in ICU, Lam Wah Ee, Penang. mari kita doakan agar Nik Hazwani Hawa cepat sembuh

February 5, 8.09 pm: Nik Hazwani Hawa Binti Nik Shamrul Zaimi telah kembali ke rahmatullah awal pg td. Jenazah akan disimpan selepas Asar. Lokasi persemadian belum dikenal pasti

February 6, 12.36 am:
aku sdg bersama Pak Da (Nik Shamrul) di rumah bapa saudaranya Dato' Hj. Rahim di tkt sg. gelugor. Anakanda Nik Hazwani Hawa sedang dikafankan. Adiknya dimaklumkan stabil di hospital

February 6, 5.35 pm:
Pilu. Hari ni anak ke -3 Nik Shamrul Zaimi dibawa pergi. Semalam anak ke-2. Dalam tempoh tak sampai 24 jam dia mengkebumikan 2 anaknya. Doakan agar Nik Shamrul dan isteri selamat

February 6, 7.25 pm:
Kembali ke rahmatullah. Nik Hazwani, 4 tahun, kembali ke rahmatullah pada 6 Februari 2010. Adiknya Nik Zawiah, 3 tahun, kembali ke rahmatullah pada 7 februari 2010. Al-fatihah...


Nik Zawiah Zahida; beberapa jam sebelum menghembuskan nafas terakhir. Gambar diambil (dengan izin) dari Facebook abang Khairur

Memang saya ikuti perkembangan 2 beradik tu sejak abang Khairur maklumkan di Facebook yang mereka berdua ditahan di hospital. Arwah Nik Hazwani Hawa dan Nik Zawiah Zahida disahkan oleh Doktor meninggal akibat dengue shock syndrome. Sedih sangat walaupun saya tak kenal langsung kedua-dua arwah dan ahli keluarga mereka. Lebih memilukan, ibu mereka masih dalam pantang lagi...belum sebulan pun lagi umur anak (keempat) yang baru lahir tu...


Dengue shock syndrome (DSS), also mistakenly referred to as dengue hemorrhagic fever (DHF), is characterized by dengue fever's symptoms of abdominal pain, hemorrhage, with the addition of circulatory collapse. Dengue hemorrhagic fever starts unexpectedly with extreme fevers, headache, sore throat, cough, nausea and vomiting. Dengue shock syndrome is the most severe case of dengue fever. The shock occurs after two to six days of symptoms, followed by collapse, weak pulse, and blueness around the mouth. Symptoms also include: easy bruising, blood spots, bleeding gums and nosebleeds. Dengue shock syndrome can be fatal. The mortality rate ranges from 6 to 30 percent, most commonly in children. [click here to read more]


Siapa tak sedih bila dua orang permata hati pergi selamanya dalam tempoh tak sampai 24 jam. Tambahan lagi kedua-duanya perempuan. Yang sulung dan yang bongsu (yang baru lahir tu) kedua-duanya lelaki. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Moga keluarga arwah diberi kekuatan dan sabar serta tabah hadapi ujian. Al-Fatihah..

19 comments:

~: UmmiNor:~ said...

t la saya ada baca jugak dlm paper, sedih kan? muga keluarga ini diberi kekuatan, percayalah mereka akan menolong mak ayah di sana nanti, insyallah. saya dulu kena denggi masa pregnant anak sulung 5 bulan, nasib baik takde ape2.

h4ni3 said...

sedihkan nadiah.. sepanjang saya kerja, 2x saya dapat budak yg kena dengue shock syndrome.. dua2 tak dpt diselamatkan. sedih sangat

Zuhaini said...

aduhai.. kenapa saya tatau...? ketinggalan keretapi la saya ni.. :(

deena farhana said...

ya Allah.. :(

sy doakn semoga roh keduanya dicucuri rahmat dan dlm golongan solehin..

Al fatihah.

temp. housewife said...

Al-Fatihah. semoga kedua2 ibubapa mereka tabah. Knur pun kan ada 2 girls, tak boleh bayangkan kalau kehilangan mereka.

Chik Na said...

Chik Na pun sedih baca berita tu.. naluri seorang ibu ni menangis-nangis..semoga ibu kedua adik-adik ni tabah menghadapi dugaan ini. Al fatihah buat Nik Hazwani dan Nik Zawiah.

thanks 4 sharing the info bout Dengue shock syndrome

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG, I'm very sad right now. Why must this happen to these kids! Sometimes I feel it's too unfair la, Nadiah. Imagine how much their parents have lost! So sad.

May their souls rest in peace. :(

♥LOVE2COOK♥ said...

Nadiah, I've just read the Metro link...very sad. I could only shed tears for these 2 gals. :(

Chong Wei Foong said...

berat kita memandang berat lagi bahu depa pikul.

harap2 ahli keluarga lain selamat. benda2 camni mmg dlm tangan Tuhan

Ummi Salsabila said...

sedihnya kak nad.anak dua2 pegi sekaligus.semoga mereka tbh menghdpi dugaan ini.Al fatihah..

wfaiziah said...

Ya nadiah..memang sedih.
anak kawan sama sekolah ngan k wan ni..Samalah dgn khairur rahim dulu...sekelas lagi kitaorang ni...huhu..Mudahan mereka tabah.

Imma said...

salam takziah buat keluar Nik Syamrol..doa Imma semoga roh arwah2 ditempatkan di sisiNya yang dikasihi..Amin... AlFaaatihah..

ummuabdullahsyaakir said...

Allahuakbar

Ya Allh beruikanlah kekuatan buat ibu 2 Ahli syurga ini..T_T

Ummu Ammar said...

Satu peringatan buat kita..kadang kala kita mengeluh bila diuji dgn sedikit ujian..sedangkan ada lg insan yg diuji lebih hebat..

Takziah buat mrk sekeluarga..moga tabah..

Nida said...

Al-Fatihah buat arwah..

Semoga keluarga mereka tabah menerima ujian ini

Nadiah Sidek said...

umminor: oh, pernah kena denggi ke dulu. alhamdulillah takde apa2 ye..

h4ni3: tiap kali patient meninggal mesti rs sedih, kan?

zuhaini: awak baca paper lain kot. mgkn keluar kat paper metro je berita tu

deena: ameen..

temp.hw: tu la kak..nadiah pun tak dpt bygkn andai diuji benda yg sama

Nadiah Sidek said...

chik na: naluri keibuan mmg cepat tersentuh..

love: yeah..it's so sad..

wei foong: it's true. semuanya kuasa tuhan

US: tu la..2-2 sekali 'pergi'

wfaiziah: oh, akk sekelas dgn nik shamrul ye..mesti lg sedih dgr berita ni..

Nadiah Sidek said...

imma: ameen..

ummuAS: ameen..

ummu ammar: betul tu kak..peringatan buat kita semua..

nida; mdh2an hendaknya..

UmmiKhayra said...

al-fatihah untuk kedua-dua arwah.. Denggi jenis ni lagi terukla ye? baru tahu.. kita yang tgk/baca ni pun dah sedih, inikan pulak yang menanggungnya... :(