Ada beberapa langkah yang saya langkau. Nak cepat..hehe. Tapi hasilnya sama sahaja. Nak tengok langkah penuh, rujuk blog yang berkenaan ya. Kali ni saya buat 2 adunan sebab nak beri juga pada jiran-jiran yang baik hati. Satu adunan boleh dapat dalam 24 biji untuk bekas muffin saiz kecil.
Bahan-bahannya. Esen vanila tak ada. Tak ingat stok di rumah dah habis.
Chocolate Chips Muffin
Bahan A
1 biji telur
1/4 cawan minyak jagung
1-1/4 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (saya guna 3/4 cawan sahaja)
3 sudu kecil baking powder
Secubit garam
1/2 cawan coklat cip
Hiasan: coklat cip (jika suka)
Cara-caranya:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180'C - 190'C.
- Gaulkan bahan B dalam satu mangkuk. Buatkan lubang di tengah-tengahnya.
- Dalam mangkuk lain, kacau sebati bahan A.
- Tuangkan bahan A ke dalam bahan B. Sebatikan dengan cara kaup balik.
- Masukkan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 3/4 bekas.
- Tabur coklat cip di atasnya.
- Bakar selama 15-20 minit atau sehingga keperangan.
Sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar.
Siap!
Nota:
- Suhu tu bergantung pada ketuhar masing-masing ya. Kalau ketuhar di rumah ni, panasnya kuat. Jadi, saya kena turunkan 20-30 'C daripada suhu asal dan saya bakar lebih kurang 25 minit supaya bahagian atas muffin sedikit garing. Ini tekstur yang saya sukalah. Kalau tak suka, cukup sekadar 15-20 minit.
- Sebelum tabur coklat cip untuk hiasan tu, gaulkan sedikit dengan tepung gandum supaya coklat cip tu tak tenggelam.
4 comments:
nk seketul boleh? ;-)
anies: dah habisss...hehe..
Sedapnya! Saya jenis tak sabar.... suka makan yang masih panas hihihiiii.
amie: sedap makan panas-panas. Lembut je :D
Post a Comment