Pages

Thursday, June 23, 2011

Nasi goreng kampung

Siapa suka nasi goreng kampung angkat tangan! :p

Nasi goreng kampung jadi menu kami hari ni. Oh, kami dah kembali makan nasi setelah beberapa hari 'cuti' makan nasi ;). Duk teringat-ingat nasi goreng kampung yang kakak senior upload gambarnya di Facebook..tu yang buat. Hihi. Lama tak makan nasi goreng kampung. Ni antara menu kegemaran saya suatu ketika dulu. Makanan kegemaran saya tak pernah tetap kecuali sambal tumis dan goreng berlada. Yang tu memang all-time favorite!

Penyebab utama saya suka nasi goreng kampung...PEDAS! Tu yang buatkan saya jatuh hati dengan nasi goreng kampung. Dulu dah selalu sangat makan sampai saya pun jadi jemu. Lagipun saya semakin kurang minat ikan bilis walaupun dibuat sambal tumis. Tak tahu kenapa. Padahal sambal tumis ikan bilis makanan wajib saya masa kecik-kecik dulu.


Tu nasi goreng kampung yang saya buat petang tadi. Jangan pelik tengok warna nasinya macam tu. Saya guna cili padi merah (cili padi yang dah masak)...tu yang jadi warna merah. Warna je merah tapi tak pedas sangat pun. Tak cukup bahan sebenarnya nasi goreng kampung ni. Takde sayur kangkung! Hihi. Takde stok kangkung la kat rumah. Dah tak sabar sangat nak makan...buat jugak walaupun tak cukup bahan :p. Nak minta suami saya belikan pun dia takde kat rumah dari pagi...pergi sampling. Takpe la tak cukup bahan pun..janji kenyang :D

Eh, eh..asyik cerita pasal makanan je. Nak buat entry lain asalnya tapi tengah tak rajin. Sambungan kisah percutian kami tu pun tak buat-buat lagi. Huhu. Sabar ye. Nanti saya buat sambungannya, insyaAllah. Jangan marah ek...nanti kena jual! ^_^




19 comments:

dinor's family said...

sedapnya nasi goreng kg ala merah2 ni..klu hasil air tangan sndr mst sedapnya...

Irfan said...

irfan angkat tgn awal2 ngat kan dapat percuma.. bila angkat tgn..>.<

Kamalia said...

Suka jugak ns goreng kg,dah lm xbuat.kalu kat sini mmg xde kangkung,jd gantiknla dgn kobis je.tu pun dah sedap..hehe

Huda said...

sedap :) huda pun suka :)

Acik Erna said...

Nadiah..tak marah pun..he he..
kalau angakat tangan pun..bukan nadiah nampak kan..kena buat sendiri le jawabnya ni..

Abah Yie&Ummi Na said...

nasi goreng kampung memang sedap! lagi2 kalau lebihkan cili padi...

Izan Ishak said...

nasi grg camni mmg fevret kat umah kak izan. tp buat tak pedas sgtlah...

husna said...

ada jual kangkung ka kat sana?
hebat.

Nieza said...

akak suka nasi goreng kg..nakx2..lagi pedas lagi sedap..hehe

Zefa NorAsmara said...

Kak zefa jarang order nasi goreng kampung.. sbb kurang suka sikit dgn ikan bilis. tapi layan sekali sekala, suka je..

♥LOVE2COOK♥ said...

Angkat tangan tinggi tinggi ni!!! I just love NGK! Mainly becoz of anchovies and cili padi! :D

ct N honey said...

dlm rumah saya ni..kalau boleh hari2 nak sarapan nasi goreng..kadang2 makan mlm pun minta nasi goreng....
Drama Stanza Cinta popular di Filipina
Apakah maksud Nikah Tahlil?

Tirana said...

Hmmmm..yummy...nasi goreng kampung!

kakyong said...

anak2 kakyong pun memang suk nasi goreng kg...

nadiah apa khabar, lama kakyong tak jengah ke mari..


Terima kasih MZ @ Mama Zharfan
Simple giveaway Kakyong HY Ibu 3A
Gendang Silat Patani–Batu Kurau

Ummi Salsabila said...

Nasi gorenglah sarapan kami setiap hr.sbb kenyang dan simple n ofkos sedap sbb selera melayu ;)

Nadiah Sidek said...

dinor's family: tak puas sgt kak..sbb tak pedas :p

irfan: la..irfan angkat tangan ke..mana akak nampak :p

k.kamalia: sini ada kangkung tapi tak beli

huda: lagi pedas lagi sedap, kan? :)

k.erna: nadiah suruh angkat tangan je..tak kata nak bg pun..ngee~

Nadiah Sidek said...

ummi na: kalau berapi lagi sedap ;)

k.izan: nadiah pun buat tak pedas sgt

husna: ada ;)

nieza: lagi pedas mmg syok kak

k.zefa: nadiah pun dah tak brp minat ikan bilis

Nadiah Sidek said...

sis love: i love it bcoz of cili padi! :D

ct n honey: tak jemu ye makan nasi goreng tiap2 hari?

k.tirana: yum!

kakyong: alhamdulillah, sihat2 aje kakyong :)

ummi salsabila: oo..hari2 ek bersarapan dgn nasi goreng?

Myra Jay said...

xpe kak, walau xcukup bahan yang penting sedap :)