Pages

Wednesday, December 23, 2009

Outdoor winter activities

Hari tu ada yang bertanya sledding tu apa dia. Alang-alang saya nak jawab, saya letak la outdoor winter activities yang lain-lain kat sini jugak kenyit


Skiing
Alatan yang perlu ada: skis. Rasanya semua tahu skiing ni macam mana. Sape yang minat aktiviti lasak mesti suka skiing sebab agak bahaya jugak aktiviti ni



Sledding or sledging or sled-riding
Dalam bahasa Melayu kita panggil menggelongsor la kot tapi sledding ni kita duduk atas sled (benda yang kita guna untuk menggelongsor) dan gelongsor dari atas bukit bersalji atau mana-mana tempat yang sesuai. Sleds ada banyak jenis tapi 4 jenis sled yang biasa digunakan: disks, toboggans, tubes and runner sleds. Hari tu suami saya and the gang gi kedai nak cari sled tapi takde (sebabnya carinya di Goodwill aje...kedai yang jual barangan terpakai...kalau yang baru punya mungkin mahal kot), jadinya tak dapat lagi la nak main sledding senyum



Ice skating
Alatan yang perlu ada: ice skates. Huhu..tak kesampaian nak tengok orang main ice skating hari tu. Pelik lak rasanya takde sape yang main ice skating. Teringin gak nak skates tapi tak berani lak. Dulu ada la main roller blades (konsepnya lebih kurang sama la dengan ice skating cuma rasanya main ice skating agak licin sebab main atas permukaan ais) tapi dah berkurun lamanya tinggal...masa zaman sekolah rendah dulu. Sekarang ni kalau main pun tak tau la dapat balance kan badan ke tidak. Tapi tetap berangan gak nak main ice skating jelir. Kat Malaysia pun boleh main ice skating..takyah gi jauh-jauh kenyit



Make snow angels
Yang ni paling mudah nak dibuat. Tak perlu apa-apa peralatan pun. Baring aje atas salji, pastu gerak-gerakkan tangan ke atas ke bawah ala-ala macam nak terbang. Kaki pun camtu jugak macam gambar bawah ni. Biasanya ni permainan budak-budak tapi bapak budak pun sama naik jugak! jelir



Snowball fight
Ni lagi la senang! Kepal-kepal aje salji pastu campak/baling aje la kat kawan-kawan kita. Kalau tak nak tangan jadi beku, pakai la glove! sengihnampakgigi



Build snowman/snowwoman
Yang ni kami dah buat hari tu. Oh..oh..saya duk bergambar dengan snowman yang dah siap je, tak turut serta pun buat snowman senyumkenyit

Dalam proses menyiapkan snowman kenyit


* pictures by Google (except the last one)

14 comments:

Nida said...

Salam..

Akak pernah bermain Sled di Mount Ruapehu dulu... dalam seronok ada bahayanya juga, selalu sled tu terbalik, dengan kami2 pun terbalik sama...

meenlove said...

wawa..byk gak aktivti yg leh buat masa winter ek...

dlm byk2 takkn satu pn akak tak maen??yg baling2 snow pn xmaen gak ke??huhu.

Nadiah Sidek said...

nida: pernah gk tgk kat tv..mmg blh terbalik tp krg skit bahayanya kalau nk dibandingkn dgn skiing :)

meen: tak dan la nk main. baru nk berseronok, safiyyah nk tido la..nk susu la.. :p

LOVE2COOK said...

Uhhh..so nice!!! *___^

sarahfazalul said...

sledding, ice-skating, snowball fight - aktviti yg nampak best~ (^^,)

nadnye said...

kalau dekat dengan snow tu nak main la sleding... snowball fight tu dah sah2 buat, snowman lagi la plak..seronoknya..

UstazCahaya said...

Salam, Puan Nadiah.

Seronok ya bermain salji;-)

Ps: Soalan anda tentang Krismas sudah saya jawab di MBP.

yatie chomeyl said...

dulu main sledding tu guna plastik je. turun dari ata sbukit, laju juga..syiok woo...try lah eheh

Nadiah Sidek said...

love: yup, nice ;)

sarah: snowball fight tu lebih mcm aktiviti bdk2. ehe..

nadnye: jom..jom.. ;)

ustazcahaya: mmg seronok ala2 jakun gitu :D

yatie: nnt blh try ni. thanks!

ibu emy efy eqy said...

bestnya winter ni kan?

walaupun sejuk, ada juga aktiviti orang putih ni...

jika akak dapat alami musim ni, akak teringin nak buat snowman!!!

Ummi Salsabila said...

bestnye.byk aktiviti le wat.tapi satu pun blum dpt rasa lg.pgg snow pun blum.huhu

Nadiah Sidek said...

ibu emy: kalau takde aktiviti2 yg menyeronokkn cmtu, alamatnya, semua org berkurung dlm rmh je time winter :D

US: takpe la..mana tau ada rezeki raudhah nnt dpt main snow :)

Hamizah said...

Nadiah,
cuba main semua..blk msia xjumpa dah snow..

Nadiah Sidek said...

hamizah: tu la..nnt ingt nk main jgk. dh blk m'sia tak merasa dh :)