Pages

Thursday, March 27, 2014

Congo Bars

Akibat kerap sangat tengok gambar Congo Bars di instagram, akhirnya terbuat juga di dapur sendiri ^_^. Tergoda tengok gambar Congo Bars. Google resipi, bahan yang digunakan tak banyak dan cara nak buatnya pun agak mudah. Mood baking datang, terus buat.

Tak sia-sia cuba. Sedap! Ikut resipi guna brown sugar tapi saya campur dengan granulated sugar sebabnya brown sugar di rumah memang tinggal sikit. Saya terperasan ada sebungkus lagi brown sugar yang belum dibuka. Rupanya benda lain yang dipandang...itu yang tak beli brown sugar..huhu..


Terliur tak tengok coklat tu? :p


Congo Bars
by Rachael Ray

Ingredients

    2 3/4 cups all-purpose flour
    2 1/2 teaspoons baking powder
    1 teaspoon salt
    2/3 cup butter, softened
    2 1/4 cups brown sugar
    3 eggs
    2 teaspoons vanilla
    2 1/2 cups chocolate chips

Makes 32-35 bars


Preparation
  1. Pre-heat the oven to 350°F.
  2. Sift the flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside. Combine the butter and sugar using a mixer until blended. Add the eggs, one at a time, to the sugar mixture, mixing on low in between each addition. Add the vanilla and mix. Add the flour and mix until combined. Stir in the chips.
  3. Coat a 9-inch x 13-inch pan with nonstick cooking spray and spread the batter evenly into the dish. Bake for 30 minutes, then cover the top with foil to avoid over-browning. Bake for another 10-15 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out with moist crumbs. You will think they are under-done, but they aren't. Make sure you don’t overbake!

Selamat mencuba!


8 comments:

Meen wahab said...

kak nadiah..tengok gambar je dah terliur. Post ke serdang sikit...hik3.

Nadiah Sidek said...

dah habis. pos gambar bolehlah..hehe..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Memang terliur akak dibuatnya Nadiah
tergoda pulak akak nak mencubanya ;)

DrCat said...

gulp....lap air liur hahahahha

Nida Husna said...

sedap2 nak try jugak nanti huhu

Imma said...

Assalamualaikum kak,

Lama tak baca entry akak yang baru. Busy eh? =)

Semoga akak dan anak2 sihat hendaknya.

Jemput baca Resepi Si Manja.

http://www.beautysuri.net/

aryan azra said...

boleh juga dicuba ni

IBU.SUMIASIH said...

Saya mau mengucapkan terima ksih g tidak terhingga, serta penghargaan & rasa kagum yg setinggi-tingginya kepada AKI JEYAPATI , saya sudah kerja sebagai TKI selama 5 tahun di singapore, dengan gaji lebih kurang 2.5jt/bln, tidak cukup untuk memenuhi kebutuhan sehari-hari, apalagi setiap bulan harus mengirim ortu di jawa, sudah lama saya mengetahui roomnya AKI ini, juga sudah lama mendengar nama besar aki, tapi saya termasuk orang yg tidak terlalu percaya dengan hal ghoib, jadi saya pikir ini pasti kerjaan orang iseng Saja.
tetapi kemarin waktu pengeluaran 8924 , saya benar2 tidak percaya & hampir pingsan, angka yg diberi aki 8924 ternyata tembus, awalnya saya coba2 menelpon, saya bilang saya terlantar di singapore, tidak ada ongkos pulang, terus beliau bantu kasih angka 8924 setelah saya bantu mahar 8 juta.mulanya saya tdk percaya,mana mungkin angka ini keluar, tapidengan penuh pengharapan saya pasangin kali 100 lembar, sisa gaji bulan januari, ternyata meledak….!!!
dapat BLT 750jt, sekali lagi terima kasih banyak AKI JEYAPATI, saya sudah kapok kerja jadi TKI, rencana minggu depan mau pulang aja ke sukabumi.buat aki,saya tidak akan lupa bantuan& budi baik aki.HUBUNGI AKI JEYAPTI DI NO INI 0852-4228-0055 KLIK TOGEL 2D 3D 4D 6D DISINI