Pages

Sunday, May 15, 2011

Resipi keropok lekor Lincoln

Pandai-pandai je letak Lincoln kat belakang tu..ehe. Atas permintaan, saya kongsikan resipi keropok lekor ni. Resipi ni dah diubah suai ikut tekak suami saya :D


Bahan-bahan:
  • Ikan kembung/selayang atau apa-apa ikan yang sesuai
  • Bawang merah (1-2 biji)
  • Tepung ubi
  • Serbuk lada hitam
  • Garam

Cara-cara:
  1. Blend ikan (ambil isinya sahaja) dan bawang merah
  2. Gaulkan dengan tepung ubi (tepung jangan letak banyak, nanti kurang sedap), serbuk lada hitam dan garam
  3. Gentel adunan tepung tu tadi kemudian rebuskan
  4. Lepas rebus boleh la digorengkan

* bawang merah tu tak letak pun takpe. Nak hilangkan bau hanyir je. Ikan sini tak fresh..berbau sikit


Ikut arah pusingan jam: ikan digaul dengan tepung, adunan digentel, keropok lekor yang dah direbus


Sedia untuk dimakan! ^_^


Selamat mencuba!


psstt...saya pun belum pernah buat keropok lekor sendiri. Dah ada orang rajin buat keropok lekor kat rumah ni...saya jadi tukang makan je la! ngee~

Ni la tukang buat keropok lekor kat rumah ni :D

29 comments:

mirah said...

bestnya ada org tolong buat tu.
Btw, mudah je rupanya. Boleh try gak buat nnt ni.

Fazlinil Irma said...

teringat kenangan buat kepok lekor dulu2. hehehh.

skrg cakap je nak makan kepok. ada yg menghulur. :D

Izan Ishak said...

sedap tu nadiah... rasa nak makan, boleh suruh tukang buat kopok lekor buatkan ye~

Syigim said...

wah mcm tak caya je buat kopok lekor sendiri! rajin la korang! and soooo sweet org rumah nadiah yg buatkan ye hihi ;)

KakAsma said...

akak suka makan kopok lekor nie,,,boleh cuba resipi nie ..tq yer Nadiah share resipi

Acik Erna said...

assalam nadiah..ikan berapa ekor pun tak kisah ye..
teringin jugak nak buat

Hamizah said...

sedapnya nampak..
mintaskit..
belum habis kempunan nak mkn keropok lekor..

mommie yuyu said...

rajinnya buat kopok lekor...nmpk mcm snng..blh cuba resepi ni..

Chik Na said...

ni mesti kes teringin sangat nak makan keropok lekor lah ni :-)

lina said...

nadiah - thanks share recipe...will try Insya ALLAH

radziah AR said...

lah...kzie baru kredit keropok lekor lincoln dlm entry kzie...tau2 nadiah letak resepi...
boleh try ni....

Ros Illiyyuun said...

Erm ...keropok lekor Terengganu tetap no. 1 :)

husna said...

orang kat penang ni malas nak buat kopok lekor sendiri.
boleh kasi pos skit? cam sedap ja.

kakyong said...

bertuah nadiah...;)


n3 terbaru kakyong
Jom layan Nur Kasih the movie
JOm minum petang
Selamat hari Guru

yatie chomeyl said...

weekend ni nak suruh incik hubby buatkan jugak lah

cikmimmie said...

hehehe...akak ada master chef rupanya,,,,,blh ganti chef wan la gitu... ;p

cikpuanhady said...

wahh..menarik nih..kalau tetiba rasa nak makan kopok lekor, boleh wat ni..tinggal rajin ke tak aje ni..heheh

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

bersama kak Es said...

alahaiii..orang jauh pulak yang merajin buat kopok lekor

sweetlah kalau ada org membantu

eB ezrin said...

eh biar betoi nih?... tq yer... leh la eB try ;p

Nadiah Sidek said...

k.mirah: mudah je, kan? :)

irma: duk malaysia mmg senang je dpt :D

k.izan: setakat ni nadiah tak pernah mintak suami buatkan keropok lekor sbb nadiah bkn minat sgt pun. suami buat sbb dia yg nak mkn..hihi..

syigim: hihi..'org rumah' kite mmg rajin buat keropok lekor :D

kak asma: you're most welcome :)

acik erna: a'ah..tak kisah brp ekor pun. nak buat byk, bykkan ikan :)

Nadiah Sidek said...

k.hamizah: sian kat akak. takpe, nnt beli tepung ubi boleh la buat keropok lekor ;)

mommie yuyu: tak rajin pun kena rajin jgk..nak mkn punya psl..ehe..

chik na: tepat sekali! hehe..

k.lina: you're most welcome :)

kzie: try la kak ;)

k.ros: mana boleh nak dibandingkan keropok lekor lincoln dgn keropok lekor ganu..huhu..

Nadiah Sidek said...

husna: org kat penang tu gi beli je la..lagi senang. ehe..

kakyong: alhamdulillah :)

yatie: suruh jgn tak suruh..ehe..

cikmimmie: oh, jauh lagi tu :p

cikpuanhady: nak balik malaysia, kan? balik nnt boleh mkn puas2

kak es: kena rajin la kak sbb takde jual kat sini :p

eb: betul ;)

Myra Jay said...

resipi yg mudah.
Leh cuba buat nie :)

Za's said...

Suka2..leh try pasnie!! hehe..

Za's said...

TQ!!

Za's said...

kaka nadiah, nk tanya: Berapa sukatan tepung ubi and ikan. ada sukatan tak mcm "tepung 1/3 ikan ker...heheh..pastu nk tanya, ikan tu tak payah rebus ek? terus blend aje ke? n soklan terakhir, nk rebus bape lame? cikgu tolong ajar saya...hehe

Nur-nba said...

Wah wah.. rajinnya suami Nadiah.. Mesti ada teringin ni.. :)

Kopiah Senget said...

Nadiah/Zaki;

Wah wah korang... tried something new! hahah ok juga nih... boleh try nnt time pg ke Canada.... huhu...

Apa2 5 stars to Mr. Zaki

SyedaFauzi said...

KAlau goreng dia meletup kaw kaw tak? Kita mcm fobia kalau beli kopok lekor Maran/Pahang sbb kalau goreng, siap meletup naik atas siling. kkdg dia melompat kuar dr kuali masuk dalam pinggan sendiri.haha...senang kerja..tp takut la..haha