Pages

Thursday, March 18, 2010

Trip to Iowa (part 2)

.........sambungan entry Trip to Iowa.......


Dari Amana Villages, kami teruskan perjalanan ke Iowa City. Singgah solat di Iowa City Mosque..

Iowa City MosqueIowa City Mosque


Lepas solat, kami jalan-jalan di sekitar Iowa City...

Recreation Building, The University of Iowa


Stadium, The University of Iowa


Depan Old Capitol


Bukan main seronok lagi Safiyyah dapat berlari kat tempat luas. Masa ni cuaca elok sangat. Nyaman je rasa senyum


Belah belakang Old Capitol


Sekitar Iowa City


Pastu kami ke rumah kawan Syafiq. Ingatkan jumpa sekejap kat luar je, sekali budak-budak bujang tu ajak masuk rumah sekali. Lepak-lepak la kami kat situ sampai Maghrib. Dapat la merasa cucur bujang kenyit

Mula-mula masuk rumah tu Safiyyah menangis pastu buat macam rumah sendiri pulak jelir. Nak 'ngube' rumah orang pulak dia. Semua benda nak diusiknya adus


Usai solat Maghrib, kami terus ke Ames, lebih kurang 2 jam perjalanan dari Iowa City. Sampai di motel dalam pukul 10 malam, terus check in dan 'memengsankan' diri. Kat Ames, kami menginap di Super 8 Motel juga tapi di Ames murah la sikit berbanding di Williamsburg...beza dalam 10 dollar gitu la..

Super 8 Motel, AmesLuar motel ni lebih cantik berbanding Super 8 Motel di Williamsburg tapi bilik yang kat Williamsburg cantik lagi. Kami tak menginap kat tempat yang sama sebab nak ke satu tempat ke satu tempat yang lain agak jauh walaupun dalam negeri yang sama. Macam nomad la kami masa tu sengihnampakgigi


Pagi esoknya lepas check out, kami ke Iowa State University. Lebih kurang aje nama universitinya, kan? Mendung dan berangin aje pagi tu. Sejuuuuukkkk sangat! Tak boleh tahan rasa walaupun pakai sweater. Bergambar pun cepat-cepat aje..

Depan bangunan Memorial Union


lakeTasik ni seberang jalan Memorial Union tu je. Perasan tak ada bahagian yang dah cair dan ada yang masih beku di tasik tu?


Di kawasan sekitar Iowa State University


Di stadium Iowa State University. Safiyyah tidur dalam kereta, ummi dan papanya posing ala-ala honeymoon lagi love. Masa honeymoon dulu takde gambar ala-ala honeymoon sebab takde orang tolong ambilkan gambar lagipun honeymoon dulu saya moody aje...hormon tak stabil...pregnant 2 bulan masa tu. Orang lain honeymoon happy je, kami entah apa-apa je...suami pun sampai dah tak kuasa dah nak pujuk bininya jelir


Di The State Forest Nursery, Ames. Dalam perjalanan kami ternampak signboard The State Forest Nursery tu. Terus masuk bergambar tapi kami tak masuk sampai dalam pun, tak pasti sama ada tempat tu dibuka untuk public atau tidak. Masa ni pun Safiyyah masih tidur lagi dalam kereta kenyit


Dari situ, kami teruskan perjalanan ke Des Moines, lebih kurang 40 minit dari Ames. Cuaca kat Des Moines alhamdulillah elok. Cerah je dan tak sesejuk Ames

back-in angle parkingAda certain tempat parking, hanya boleh parking secara mengundur je (back-in angle parking), macam signboard atas tu


Des MoinesPemandangan sekitar Des Moines




Iowa State CapitolBahagian dalam Iowa State Capitol. Cantik. Memang nampak mewah la dalamnya. Ingat nak masuk parlimen yang terletak di tingkat atas tapi masa tu tak boleh masuk sebab persidangan sedang berlangsung


Macam biasa...bergambar kenangan...dalam bangunan Iowa State Capitol kenyit


Nak balik pun sempat lagi bergambar sengihnampakgigi. Ni di sebelah Iowa State Capitol tu je


Des Moines destinasi terakhir kami di Iowa. Lepas tu kami terus balik. Ok, yang sebetulnya tak terus balik...singgah jalan-jalan dan window shopping di Omaha, Nebraska senyumkenyit. Omaha ke Lincoln lebih kurang sejam perjalanan je. Kedai dah nak tutup, baru kami balik sengihnampakgigi. Alhamdulillah selamat sampai rumah jam 10.30 malam. Balik tu memang pengsan terus la. Letih sangat-sangat (mengalahkan driver pulak jelir).

Apa pun, memang enjoy sangat percutian ni. Lagipun, ni our first vacation (kecuali Muzammil)...tu yang rasa excited sangat tu. Sejak duduk di negara orang ni, asyik fikir bila nak berjalan aje. Ye la, dah alang-alang duduk di perantauan...ambil kesempatan la makan angin. Nak datang saje-saje bercuti ke luar negara entah bila la...mungkin dalam mimpi aje kot..

Nak bercuti macam ni memang guna banyak duit la tapi alhamdulillah percutian ni tak melebihi budget. Suami memang dah budget awal-awal lagi. Shopping pun tak melebihi limit...banyak lagi yang berbaki kalau nak diikut budget asal. Beli yang perlu aje senyum

22 comments:

butterfly said...

kak nadiah jgn lupe ole2 tuk kite yea..

;p

Norhayati Ahmad said...

untuk k yati jugak..hehe..

Syigim said...

best tgk gamba2 nadiah. beautiful scenery, beautiful family. thanks for sharing! :)

aLyNnZ said...

ish syoknyer dpt bercuti.cuaca sejuk plak tuu..kt malaysia tempat sejuk hanya kt cameron ngn genting tuhh pun dh x brp nk sejuk coz bnyk pokok2 yg dh ditebang..

enjoy sgt tgk pic2 nadiah lg2 part pic saffiyah..pic ngan brjalan cute sgt..

xper honeymoon hingga akhir hayat..

~: UmmiNor:~ said...

sweet sgt tgk gambar yg ala2 honeymoon tu ahaks.....teringat zaman dolu2, daku pun bunting pelamin juga hahaha

Nadiah Sidek said...

butterfly: aiseh..lmbt sgt cakap..dah balik umah dah pun :p

kak yati: bg daun2 kering as ole2 aci tak? :D

syigim: u're welcome dear ;)

alynnz: sejuk mcm ni ok la alin..sejuk ms awal2 winter..ya Allah...mmg tak tertahan sejuknya!

umminor: hehe..

h4ni3 said...

salam nadiah
seronoknya jenjalan kan
safiyyah pun nampak enjoy jer :)

ibu_arifa said...

bestnyer bace citer org dapat dok kat oversea nih..tgk pic2 diaorg kat sana..apatah lagi pic2 time pergi bercuti.. dlm hati mmg teringin..tp dapat baca dan tgk gambar kenalan yg ada peluang mcm ni pun hatiku dah suka dah.

bestnyer cuaca sejuk jer selalu, dan tak sangka ada parking sign yg mcm tu, xpernah tgk sblm ni..hihihi

temp. housewife said...

bukan Nadiah sorang yg fikir nak berjalan je. Knur pun selalu ajak hubby jln2 tapi dia je sibuk memanjang dan yelah duit pun cukup2 mkn je.

husna said...

bila kak nadiah nak bejalan lg..
nak tgk lbh byk gambo... hehhehehe

deena farhana said...

hoho..terlopong je la nengok gambo2 vacation kak nadiah nii...

dah suggest kat mama nak holiday kat sana..jom ramai2 gi nebraska penohkan umah kak nadiah..hehehe

Ummu Ammar said...

Salam Nadiah..

Lama tak jenguk Nadiah dan sicomel Safiyyah..sibuk dgn aktiviti cuti dan kenduri kendara..

Bestnya jalan2..thank you berkongsi gambar2 ngan kami..wpun tak dapat pg sana, bila baca entry Nadiah ni..seakan2 akak turut serta..

PadNani~~{@ said...

bestnye Safiyyah jln2 ye:)

byk tempat menarik n cantekk..thanks for sharing dear:)

iqbalsyarie said...

salam ziarah kak.menarik percutian akak tu.moga beroleh pengalaman yg baik dan diberkatiNya.salam mesra satu ummat!

paij188 said...

nice pic! bestnye vacay! saffiyah comel je..

Nadiah Sidek said...

h4ni3: jln2 mmg seronok.. ;)

ibu arifa: sy pun 1st time jgk tgk parking gitu. kat m'sia takde..tu yg tak pernah tgk tu

temp.hw: tu la, nak gi travel gini mmg kena jimat duit la..

husna: husna sponsor la skit kat akk..blh la akk jln2 selalu..eheh..

Nadiah Sidek said...

deena: jom..jom..! nnt dtg bwk buah tgn dr m'sia sekali ye :D

ummuammar: oo..sibuk dgn kenduri ye kak..ptt lama menyepi :)

padnani: best la auntie..luas sikit pemandangan safiyyah ;)

iqbalsyarie: insyaAllah..ameen. terima kasih berkunjung ke sini :)

paij: your pictures pun cantik2 jgk! suka tgk ;)

ummumishkah said...

sweet jer gamba2 ala honeymoon ni! :)
safiyyah pun nampak hepi jer.. :)

yatie chomeyl said...

safiyyah buke ngube, dio tulong nyipe hik3x

MAKCIK REHAN said...

Very well panned la entry2 Nadiah ni. Siap dgn link... relax dan santai jer baca. Suka Makcik dik!

Bilala.. nk dpt pi State nih? [sambil kelebek duit singgit-singgit dlm wallet]

hehehehe

Chik Na said...

bestnya jalan-jalan... sementara berada kat negeri orang.. jalan-jalan makan angin ;-)

Nadiah Sidek said...

ummumishkah: ;)

yatie: nyipe style safiyyah..hihi

MR: hehe..duit byk kat bank kot

chik na: betul..betul! ambil kesempatan la sementara ada kat sini :)