Pages

Thursday, March 17, 2011

2nd pregnancy: 37 weeks

Hari ni genap 37 minggu 1 hari usia kandungan saya. Kejap je masa berlalu. Dah tak sampai sebulan dah EDD saya..


36 weeks
Routine prenatal check-up. Berat saya masa ni 111.6 pounds (50.6 kg). Midwife yang in-charged: Julie. Masa ni juga saya kena buat 1 lagi ujian: Group B Streptococcus (GBS) Screening. Pertama kali saya dengar pasal ujian ni. Kat Malaysia mana ada buat ujian ni. Kat sini nak ke tak nak ke, terpaksa la juga sebab ujian ni wajib dibuat kat sini antara minggu 35 ke 37. Nak ngelat pun tak boleh :p

What is group B streptococcus?

Group B strep (GBS) is a kind of bacteria that many people harbor in their intestinal tracts. The bacteria may also inhabit (or "colonize") your vagina as well, and be passed on to your baby during labor and birth.

Approximately 10 to 30 percent of pregnant women carry GBS in the vagina or rectum or surrounding area. While GBS is generally harmless in healthy adults, it may cause stillbirth and serious infections in babies.

By the way, although sexual transmission is possible, group B strep is not considered to be a sexually transmitted infection since your genital area may become colonized from bacteria you carry in your own gastrointestinal tract. It's also not the same as group A strep, the bacteria that usually cause strep throat. (baca selanjutnya di SINI)



Keesokan harinya saya ke hospital, ada temujanji dengan Dr.Kenney pulak. Berat baby masa ni dah 5 pounds 11 ounces (2.58 kg). Hoho..berat adik Safiyyah dah mengatasi berat kelahiran kakak dia dah. Safiyyah dulu lahir dengan berat 2.41 kg je. Harap-harapnya berat adik Safiyyah lahir nanti tak sampai 3 kg la. Jangan la besar sangat..kesian kat ummi..ummi ni kecik je..uhuk! Kali ni dapat lagi 2 keping gambar scan! Dah ada 14 keping la gambar scan adik Safiyyah termasuk 8 keping masa scan di Heart & Hand WomanCare. Best! ^_^

Setakat ni je la pertemuan dengan Dr.Kenney memandangkan EDD yang semakin hampir dan takde apa-apa masalah pada kandungan. Alhamdulillah. Minggu-minggu berikutnya hanya buat check-up di klinik je.


37 weeks
Dah mula check-up seminggu sekali. Nancy pulak yang in-charged kali ni. Dalam keempat-empat midwife, Nancy ni je yang saya belum jumpa lagi sebelum ni. Tak sangka pulak dah minggu-minggu terakhir kenal juga dengan Nancy. Oh, berat saya lebih kurang je dengan berat seminggu lepas...111.8 pounds (50.7 kg)..naik 0.1 kg je..ehe. Keputusan GBS saya? Negatif! Alhamdulillah :)


p/s: doakan agar saya dipermudahkan bersalin ye..

18 comments:

Confession of a Coffeeholic Momma said...

waaa ur weight is lesser than mine. emosi kejap. :P

syukur ur negative gbs. i kena aritu, sebab tu lah bila water break terus rush to hospital. the whole time dlm labour room, kena IV antibiotic. so agak payah nak kesana sini.

Nida said...

Semoga segalanya selamat.... Kak Nida doakan...ameeeen

h4ni3 said...

dah tak lama dah tu
orang kata, tinggal menunggu hari jer
:)
semoga semuanya selamat ye nadiah

Ros Illiyyuun said...

Semoga Allah permudahkan segalanya. Ameen.

kak Erna said...

assalam nadiah..semoga allah permudahkan segalanya..
insyaallah nadiah akan selamat..cuma lepas tu kena jaga diri..jaga pantang bersalin walaupun jauh ditempat orang..

Lady Lavender said...

semoga dipermudahkan..amin.take care nadiah.

~najwa~ said...

Nad,
Kat sini byk juga kami buat test GBS tu, tp tak semua patient kami buat. Untuk patient pregnant yang ada vaginal discharge kami akan buat, kalau result positif, kena treat with antibiotic... sebab nnt kalau waktu delivery, GBS ni ada effect ke baby. i.e infection,premature labour etc...

Anyway, moga semuanya selamat. dah term pun ni, anytime boleh deliver..hehe.

CatlinaFly said...

semoga semuanya baik2 sahaja sehingga melahirkan! amin!..tq for da besday wish for e-ein..;)

ishamizu said...

GBS sy positif..huhu..sy pun br 1st time dgr psl GBS ni..kt Msia dulu tade pon kn?

dh dekat kn Nadiah, good luck! :)

Suhana Shahril said...

Wah..sdg menunggu hari...seronoknya...brg2 utk berpantang dah prepare semua?Jaga diri yer Nadiah. Semoga semuanya selamat.

Izan Ishak said...

kejap je dah 37w... menunggu hari lah ye nadiah. harap2 semuanya selamat ye~

nba-Nur said...

Semoga Nadiah selamat melahirkan bayi yg comel & sihat.. Lama Kak Nur tak singgah ke blog ni.

idasm said...

Nadiah, akak doakan semoga segalanya dipermudahkan. Selamat semuanya. Kejap aje masa berlalukan... Bestnyer nk dpt baby lg...

♥LOVE2COOK♥ said...

Wish you all the best dearie! Tak sabar nak tgk adik Safiyyah...hehehe. Where's the Snow Princess? ;)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

waa ade lagi 1 bulan..rasa cam baru je lagi kan nadiah ehehhe

semoga selamat semuanya

Nadiah Sidek said...

mama miya: haha..takyah emosi la..miyul kan besar ;)

k.nida: tq :)

h4ni3: alhamdulillah, selamat dah ;)

k.ros: terima kasih mendoakan :)

kak erna: insyaAllah..mak pun pesan jaga pantang ;)

Nadiah Sidek said...

lady lavender: tq kak :)

najwa: oo..ada ek? mentang2 dulu tak kena, pandai2 je kata takde..hihi..

catlina: tq juga mendoakan saya :)

ishamizu: dulu masa mengandungkan safiyyah pun saya tak kena gak buat GBS test tu

k.ana: brg2 berpantang mak nadiah poskan dr malaysia ;)

Nadiah Sidek said...

k.izan: meletup awal la kak izan..hihi..

k.nur: tq kak :)

k.ida: tq kak ida :)

sis love: she's here..with her little brother ;)

rose: alhamdulillah, selamat dah ros ;)