Pages

Friday, March 11, 2011

Senarai ubat yang selamat untuk ibu mengandung

Saya nak kongsikan senarai ubat yang selamat untuk ibu mengandung. Lama dah saya nak buat entry ni tapi asyik bertangguh langsung terlupa. Senarai ni saya dapat daripada midwife masa 1st prenatal visit lagi..



Saya taip semula la..senang tengok..


Pain
Tylenol **do not use aspirin or ibuprofen

Cold symptoms
Occan or saline nasal sprays (use sparingly) chlor-trimeton or sudafed if your blood pressure has been okay

Cough
Robitussin

Heartburn
Riopan, riopan plus, tums/liquid antacids are usually more effective. Some antacids may contain excessive amounts of sodium, so if you want to use something lower in sodium, ask the pharmacist about the sodium content. Excessive use of antacids may cause gastrointestinal upset in the form of diarrhea or constipation. If these occur, notify your midwife or doctor

Diarrhea
Imodium

Constipation
Metamucil, fibercon or other bulk forming aids ***do not use milk of magnesia, ex-lax or other bowel stimulants as they may also stimulate uterine contractions


Ni hanya panduan je. Kalau nak kepastian, boleh rujuk dengan doktor. Masa saya demam seminggu balik dari winter trip dulu, saya elakkan juga makan tylenol walaupun saya tahu tylenol tu selamat sepanjang waktu mengandung. Bila dah tak tahan sangat-sangat baru saya telan tylenol tu. Seboleh-bolehnya saya minimakan pengambilan ubat masa mengandung. Yang saya buat..saya minum air masak banyak-banyak, rehat secukupnya dan berselimut atau pakai sweater bagi keluar peluh. Masa tu suami saya la yang tolong buat kerja-kerja rumah :)

7 comments:

kak Erna said...

assalam nadiha..berguna buat kawan2 nadiah yang muda2 lagi ni..
semoga mereka dapat panduan..

transformed housewife said...

mmg elok elakkan ambil ubat masa mengandung.

fa10 said...

kak faten mmg x pernah ambil ubat2an melainkan homeopathy dan vitamin yg dibekalkan oleh doktor

Chik Na said...

thanks u for sharing the info..manalah tau kut-kut pregnant lagi nanti

the triplets said...

thanks for sharing

Nadiah Sidek said...

kak erna: yup ;)

transformed hw: setuju ;)

k.fa10: nadiah pun tak berani ambil ubat sebarangan masa mengandung

chik na & the triplets: ure' most welcome :)

Anonymous said...

Nak tanye aspirin tu bagus tak buat ibu2 pregnant? Skrg ni saye pregnant 16 weeks.. Tk ape ker mkn aspirin tu ?