Pages

Thursday, September 20, 2012

Mummy, mm, mama

Kisah pertama

Sedang si ummi berdiri, tiba-tiba anak yang sulung menerpa dan memeluk umminya.

"Mummy!" Laju sahaja perkataan mummy keluar dari mulut si sulung.

"Mummy?? Ummi la...bukan mummy", sambil tergelak, si ummi menerangkan.


Kisah kedua

Di saat si ummi melayan anak yang kedua yang baru berusia 18 bulan...si ummi mengambil peluang bersembang dengannya.

"Macam mana sebut papa?"

"Ba-ba!" Sebut si anak tadi.

"Good job!" Si ummi memuji walaupun menyedari sebutan anaknya tidak tepat. Pada si ummi, itu sudah cukup bagus bagi anak yang baru berusia 18 bulan yang baru hendak belajar bertutur.

"Macam mana sebut ummi?" Sambung si ummi lagi.

Spontan, si anak menyebut, "Mm".

"Mm je?" Ujar si ummi pula sambil tergelak kecil.


Kisah ketiga

Beberapa hari berikutnya, si ummi minta sekali lagi anak yang kedua menyebut ummi.

"Sebut ummi, sayang. Um-mi. Macam mana sebut ummi?"

"Ma-ma", dengan yakin si anak menyebut.

"La...mama pula perginya. Ummi suruh sebut ummi la".




Hari-hari bahasakan diri sebagai ummi. Alih-alih, lain pula yang disebut anak-anak. Dah la seorang sebut mummy, seorang lagi pula sebut mama. Safiyyah bukannya tak boleh sebut ummi (sebutannya: omi ^_^) tapi mummy atau mom yang lebih dia suka menyebutnya. Setiap kali tu la kena beritahu padanya, bukan mummy...ummi. Jangan lekat sampai ke besar sudahlah ye Safiyyah. Segan ummi anak-anak panggil mummy ;).


19 comments:

Nieyl said...

comey jer kan...:)

Fairus Basir said...

biasa la tu nadia, my daughter dua2 start dengan 'MIMI'.. lagi haru, macam kawan2 dia je dia panggil. they'll grew out of it.. soon.

Teratak Hami said...

Comel jer.

Abg ipar akak panggil mak dia Mummy. Orang kampung je pun. Memula dengar gelihati, rupa-rupanya mmg 1 kampung panggil dia Mummy. Yg pangkat cucu panggil nenek la.

Imah Dinor said...

sikit2 lama betul la sebutannya...mcm imah suruh panggil ibu....mula2 dulu..bunyi.."abu"....skrg suma dah pandai panggil ibu...hu..

shafriza said...

Sofea panggil mak. Alahai, klasik nyer. Si adik lagi best..panggil ibu 'ba ba'. Aduhai, ba ba pun dia panggil ba ba, ibu pun dia hentam ba ba jugak.

Kak Izan said...

lama lama nanti mesti boleh sebut punya... sabar jer laa... :D

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Hahaha.. anak-anak baru pelajar cakap macam tu Nadiah.. lain yang disebut lain pula yang di cakap.. :D

mungkin disana safiyah selalu dengar panggilan mummy kot :)

Huda said...

hehehe..husna mmg panggil huda ummi, lukman ma ma..hehehe

transformed housewife said...

tgh nak mencuba lg tu. pelan2. Anak2 knur mmg panggil "mama" tapi yg Kak Long tu kdg2 sebut "ma" je bila dia dah penat.

awestori said...

salam nadiah...
lama akak tak jenguk sini...

lebih kurang amira jugak..

dia mmg panggil akak mama..
tp kadang2 dia panggil mami, mamu lah.. suka hati dia aje.. hehe

ishamizu said...

hehe samalah..ank izu pon dah panggil izu mummy jgk..mula2 segan izu, last2 ni kita plak tbahasakn mummy jgk ;P
zafri plak panggil babah dia mama..hehehe kelakar kan ank2 kecil ni..cute..;)

Nur-nba said...

Ok tu.. lama2 nanti betul sebutannya.. :)

sweet life said...

hehe.. comei je..

Mrs JemariSuri@mama QiSha said...

lama nti ok la tu nad...
msh blh ubah lg tu...hihi

mamalieyna said...

hehe..anak2 sungguh comel sebut apapun..yg tak tahan, mama lah..jauh perginya..ihiks.. ^_^

Nadiah Sidek said...

nieyl: :)

fairus: nanti orang ingat mimi tu nama fairus..hihi..

teratak hami: sesetengah orang memang gelarannya mummy. pernah juga jumpa gitu

kak imah: ibu pun susah juga budak-budak nak sebut, kan? :)

shaf: hihi..senang...baba je dua-dua

kak izan: itulah, tak sabar dengar anak-anak panggil ummi

kak yati: pengaruh TV agaknya. sini kan channel omputih je...dengar mummy/mom je la >_<

huda: sepesen la lukman dengan shakir..hehe..

Nadiah Sidek said...

kak nur: ma dengan mama tak nampak sangat bezanya. mummy dengan ummi berbeza sungguh :p

kak ida: ingatkan siapalah awestori ni..kak ida rupanya! :D

izu: saya ni kalau orang lain gelaran mummy, tak kisah pun tapi bila diri sendiri nak dipanggil mummy rasa macam kelakar pula :p

kak nur: kena tunggu sikit masa lagi :D

bainah: :)

js: jangan lekat mummy tu sudah la..hehe..

eina: agaknya budak-budak rasa sebutannya dah betul la tu :D

awestori said...

Nadiah, hehe.. Dh jenguk blog awestori ke.. Jemput dtg ye.. Hehe

Anonymous said...

x pa klu dia x bleh sebut ummi... asalkan dia ingat kite ibu nya... ank akak pun panggil ami... mmang le nak dia panggil kite ummi x dia x leh panggil kena la ikut je mulut dia... so... dia panggil ami sampai la dh basar ni ha..