Pages

Tuesday, February 26, 2013

Ribut salji di bulan Februari

Angin berblog dah kembali suam-suam kuku. Dari sehari ke sehari nak update blog, akhirnya seminggu juga blog ni terbiar. Nak blogwalking pun terasa liat sangat >_<.

Ribut salji ni berlaku hari Khamis lepas, 21 Februari 2013. Alhamdulillah tak teruk pun. Tebal salji pun sekadar 6-8 inci sahaja (paling tebal setakat ni di Lincoln untuk musim sejuk tahun 2012/2013). Cuaca panas dah beberapa minggu sebelum tu. Tiba-tiba pula dapat amaran ribut salji.

Lebih kurang seminggu sebelum tu bahagian Eastern New England dilanda ribut salji; Winter Storm Nemo (comel je nama ribut salji :p). Teruk juga ribut salji di sana. Ada kawasan yang tebal saljinya mencecah 40 inci! Dalam masa sehari je salji turun tu. Boleh baca laporan ringkas berserta gambar di link ni: Winter Storm Nemo: Snow, Wind, Coastal Flood Reports.

Kalau di New England area dinamakan Winter Storm Nemo, di sini pula Winter Storm Q. Winter Storm Q bermula dari West Coast lagi sampailah ke Midwest ni. Laporannya boleh baca di link ni (tak rajin nak tulis panjang-panjang :p): Winter Storm Q: Snow Reports and Notables. Bawah ini pula gambar-gambar yang saya ambil semasa dan selepas berlakunya Winter Storm Q:








Keesokan paginya...








Ada juga orang berbasikal dalam keadaan jalan yang masih diselaputi salji. Sewaktu gambar ni diambil, basikal tu hampir tergelincir tapi alhamdulillah lelaki tu dapat seimbangkan basikalnya.





Nota:
Saya hampir-hampir tak boleh nak melangkah balik ke rumah dah selepas ambil gambar di luar pagi tu. Sebelum keluar rumah, terasa sakit sikit sewaktu melangkah tapi saya fikir ok kot...lagipun bukan nak pergi jauh. Masa nak patah balik ke rumah...ya Allah...semakin sakit ketika melangkah! Nak menangis rasa. Bertambah sakit sewaktu naik tangga (mujurlah tangga tak banyak!). Masuk rumah memang rasa tak boleh nak melangkah langsung :(. Berhari-hari sebelum tu kesakitan macam tu dah tak menyerang. Sekali kena, teruk dibuatnya. Sampai ke malam masih sakit. Sepanjang hari banyak berbaring je. Duduk ok, tapi bangun je daripada duduk, berganda balik sakitnya. Sudahnya, katil je la tempatnya sehingga ke malam. Pagi esok baru pulih. Sendiri yang cari nahas, sendirilah tanggung! Huhu..

7 comments:

Nad MamaZN said...

Hati hati nadiah!
Take care tau

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tentu Nadiah geram tengok salji yg memutih tu... tu yg rasa ok jer kan... terima kasih bagi akak view yg menarik ini walaupun Nadiah menanggung kesakitan... Syafakillah Nadiah.. lain kali hati2 tau ... sayang U ketat-ketat :D

eB said...

u knaper yer?
get well soon :)

Ummi Iman said...

Cantik gambar selepas tu :) knp sakit kaki? Take care.

nurbijen said...

lar siannya, take care tau :)
Tapi snow punya pasal, bukan selalu boleh snap pic mcm ni :)

Jemarisuri said...

nape sbb sejuk ke...
take care...

ishamizu said...

Cantiknya pemandangan selepas ribut salji tu, subhanallah! ya Allah, risau plak izu dgr..take care ye Nadia! banyakkan berehat..