Pages

Saturday, September 5, 2009

September 5, 2009

Tengok pemandangan di luar rumah saya pagi tadi:



Tebal sungguh kabus!

Dalam hati duk fikir, "Jadi ke keluar satgi kalau macam ni cuaca?"

Pastu saya tengok weather channel...suhu 13 darjah celcius dan ada weather alert rupanya! Ditulis kat situ: DENSE FOG ADVISORY UNTIL SAT SEP 05 2009 09:00 AM........dan di penghujungnya ditulis: A dense fog advisory means visibilities will frequently be reduced to less than one quarter mile.

Nampak aje pukul 9 pagi tu, "Oh...alhamdulillah la sampai pukul 9 pagi je...boleh la keluar nanti." Itu le gayanya orang yang jarang dapat keluar rumah sengihnampakgigi

Tapi tengok keadaan di luar rumah pagi tadi mengingatkan saya jerebu yang teruk di Malaysia satu ketika dulu. Memang sangat tak selesa dengan jerebu masa tu. Mata pun jadi pedih-pedih. Lepas tu alhamdulillah la dah takde jerebu. Kalau ada pun sikit-sikit je, tak la teruk macam dulu tu. Harap-harapnya tak berulang lagi la jerebu yang macam tu dah...

Akhirnya, jadi juga kami keluar rumah pagi tadi. Kami keluar rumah dalam pukul 9.15 pagi. Masa tu masih ada lagi sisa-sisa kabus tu. Kami berlima; sekali dengan Hafiz dan Suhaizi pergi shopping senyumkenyit! Oh...bukan shopping untuk raya...tapi shopping untuk musim sejuk ni: autumn dan winter. Winter insyaAllah dalam bulan 12 nanti. Beli baju-baju sejuk. Di Malaysia sana ramai yang dah duk cerita persiapan hari raya tapi saya takde perasaan pun untuk berhari raya... sedih

Kami beli di kedai yang menjual barangan terpakai je...tak beli yang baru-baru. Tak termampu la nak beli yang baru. Sebab tu kena beli awal...kalau tak...tinggal yang buruk-buruk je la nantinya. Banyak pula yang kami borong sengihnampakgigi! Hafiz dan Suhaizi tak la sebab diorang dah setahun dua duduk di sini. Memang sebelum ke US ni, kami tak beli pun baju sejuk...dah dipesan macam tu. Kebetulannya pulak kami ke sini masa musim summer.



Kata mereka yang dah pernah ke US/UK...beli aje kat sini...boleh dapat harga yang berganda-ganda murahnya dari Malaysia. Memang betul pun! Walaupun 2nd hand, tapi macam baju baru je. Orang kat sini pakai baju sejuk kejap-kejap je. Habis je musim sejuk...diorang akan jual baju tu dan beli lain untuk musim sejuk akan datang. Sebab tu la elok lagi baju-bajunya. Paling mahal beli tadi pun sehelai jacket suami saya, 6 dollar harganya. Yang lain-lain tu harganya dalam lingkungan $ 0.99 ke $ 3.

Paling geram baju baby la. Cantik-cantik! Kalau saya boleh pakai...dah beli dah untuk diri sendiri jelir. Rambang mata dibuatnya. Tak tahu nak pilih yang mana satu sebab banyak sangat yang berkenan di hati love.


Baju-baju Safiyyah



Masa nak bayar pulak, saya ternampak buku ni:


Terus saya ambil! Harganya 99 sen je senyum.


Safiyyah dan buku barunya senyum

17 comments:

Mommy Lyna said...

Naddy, kalo kite nak kirim beli ape2 dari US bole tak? pinjam alamat je, belanja sumer kita tanggung. eheh.

NURUL IZZA said...

akak..depa sini xjual balik baju2 tu..depa sini sume donate..hehe..oh ye kak..winter bukan bulan 12..akhir bulan 10 dah turun dah salji tuh..kalau xsilap tahun lepas mcm tu.tahun ni xsure pulak..

p/s: ada request nk mengirim tuh..apa lgi kak..jdlah penjual barang2 US..heheheh

NORHAYATI BERAHIM said...

dekat UK/US mereka semua tak malu-malu membeli barang-barang terpakai, sepatutnya harus dipraktikkan di sini..tak kisah le pakaian, buku, perabut dan sebagainya
p/s akak suka juga ke kedai perabot terpakai kat Malaysia ni

Nadiah Sidek said...

mommy lyna: nk kirim apa tu? nnt kena tny suami dulu ye sbbnya duit dia yg keluarkn. hihi..

izza: oh, donate ye? kuikuikui...pandai2 je tp dulu tak silap ada org bgtau diorg jual blk baju2 tu. hmm...lain org/tmpt lain caranya kot. akk tgk kat google psl 4 musim tu..ditulis bln 12..akk pun letak la bln 12 ;)

NB: mgkn mentaliti masyarakat m'sia anggap brg2 terpakai ni tak elok kot..

Norhayati Ahmad said...

hahaha..lawak gak nadiah ni..Sabar jer lah...awak tu bukan baby lagi..dah jadi mak orang pun...hehehe..

ummu_abdullah said...

wahh, murahnye.. ala. kat mesia org mana pandang barang2 terpakai ni... x branded laa.. huhu....

Niway.. kat mana klu kat mesia yg jual brg2 terpakai yg ok?

.:TiNi:. said...

cerita pasal barang2 terpakai ni, teringat semalam masa tini duk kemas2 dapur, terfikir macam nak jual je pinggan mangkuk, tupperware2, bekas2 yg banyak tp tak bersentuh pun kat rak pinggan kat dapur tu. menyemak je.duk terfikir nak buat yard sale kat depan rumah.lelong murah2 punya.hish, mengamuk la mak mentua saya! hihih :p

PadNani~~{@ said...

samala kita..xde perasaan nak beraya..lain sgt rasanya kalau ada kt Msia..

Yela cute2 baju saffiyah..auntie pun gewam!:)

Nadiah Sidek said...

norhayati ahmad: hehe...sbb geram sgt dgn baju2 baby tu...rs teringin nk pakai lak. ahakss!

ummmu abdullah: itu la...m'sia lain skit pndgn terhadap brg2 terpakai ni. tp kat sini wpun namanya barangan terpakai...branded2 & nmpk mcm brg baru & masih elok lg

tini: hehe..

padnani: huhu...senasib la kita ye..

nadnye said...

memang rasa lain yea duduk tempat orang.. tapi kalau raya nanti mesti meriah juga.. beraya sesama malaysian ataupun muslim kat sana tapi mesti tak sama macam tempat sendiri...

p/s: baju2 dan buku2 mesti murah dan best kan kat sana..

Ummi Salsabila said...

sedih plak akak kate xde mood nak beraya.kami lak excited nak beraya..akak, jgn terasa yer bace blog kite yg sllu excited raye.hehe.

murah2 la baju bundle tu.elok2 & baru2 lg..cumil2 bju safiyyah.gewam aunty.aummmm!!!

happy reading syg..muah!

Nadiah Sidek said...

nadnye: mmg lain la. tak tau la merih ke tidaknya..tgk je la mcm mana nntnya..

ummi salsabila: dak aih...tak terasa pun. cuma akk je la yg takde perasaan nk beraya..huhu.

mirah said...

wah akak pun geram tgk baju2 baby girl kat sana. mmg cantik2 kan. Hmm takpe nnt kirim kat dayah nak balik sini, aci tak?heheh..

husna said...

ye lah kak nadiah.. comei betul baju2 safiyyah tu... baju budak2 mmg selalu kiut miut..

Nadiah Sidek said...

mirah: lmbt lg kak nk blk ke sana. sbr menanti ye..hehe..

husna: tu la yg buat akk geram tu

kakyong said...

nadiah,
walopun brg 2nd hand, buku tu nampak baru... best lah safiyyah dpt buku..

kat Ipoh ni tak tahu kat mane ade jual brg 2nd hand.. kecuali kat bundle.. tapi tak tahan bau kedai bundle ni.. fenin dibuatnya.. even baju2 bundle yg jual kat pasar mlm tu mengeluarkan sejenis bau yg kurang menyenangkan... uhukkk..

Nadiah Sidek said...

kakyong: itu la kan..pttnya pengusaha/peniaga brg2 bundle kena jaga kualiti brg yg nk dijul tu. cuci2 dulu ke apa ke..hmm..