Pages

Sunday, September 6, 2009

2009 Nebraska State Fair

Pagi tadi kami keluar jalan-jalan...ke Nebraska State Fair...sekali dengan Suhaizi dan Sek Yee. Di Lincoln ni jugak. Keluar rumah jam 9 pagi...balik semula ke rumah dah pukul 3 lebih! Lama, kan? Balik je rumah terasa letih dan mengantuk sangat-sangat ngantuk. Itu la...berjalan tak ingat diri...time puasa lak tu jelir.

Sampai je rumah suami saya tanya: "Ha...puas dah berjalan?"

Ayat menyindir la tu sebab saya asyik duk ajak dia berjalan je sebelum ni...ihikhik

Tapi memang enjoy la tadi walaupun keletihan. Duk tengok orang minum air kat Fair tu terliur rasanya lapar. Duk bayangkan seronoknya dapat minum air sejuk...tapi sabarkan aje la diri sendiri...nak buat macam mana Fair tu kebetulannya dibuat waktu ni. Fair tu antara acara tahunan kat sini tapi tahun ni tahun terakhir dibuat di Lincoln. Tu yang gi jugak tu. Start tahun depan akan dibuat di Grand Island...jauh la sikit dari Lincoln ni...dalam 2 jam perjalanan kot...

Layan gambar la pulak ye... kenyit

Besarkan tractor bawah ni? Suhaizi la yang telah 'menarik' kami tengok tractor tu...minat sungguh dia dengan benda-benda gitu. Memang bidang dia pun...

Yang ni saya tak tahu la tractor apa


Yang ni namanya harvester...


Tractor ni bersambung dengan gambar atas tu...


Pastu kami tengok lembu pulak. Gemuk-gemuk lembunya dan saiznya berganda besarnya dari lembu-lembu biasa yang saya tengok. Ada dibuat pertandingan lembu-lembu ni tapi saya tak pasti la contest apa. Ala-ala beauty pageant kot. Cow beauty pageant sengihnampakgigi. Tapi kebanyakannya warna hitam...ada la 2-3 ekor yang warna brown...mungkin bakanya gitu kot...




Pertandingan kambing pun ada juga senyumkenyit!



Alahai...sebenarnya banyak lagi cerita dan gambar tapi tengah malas nak upload. Kalau saya rajin, nanti saya sambung part 2 pulak ye kenyit

14 comments:

ummumishkah said...

best nyer jalan-jalan! Sana puasa berapa jam ekk?

Arin said...

pinjam harvester tuh untuk farmville pon best gak kan?

nadnye said...

kalau abang2 kat rumah nie tengok mesti best ngan machine besar, ada cow dan goat pageant lagi..:)..
kat sana baka-baka lembu dijaga kan,, tak pun kacukkan baka supaya jadi lebih baik

Basyirah/ Azura said...

Kak,lembu ngan kambing ni memeng ternak utk dipertandingkan ye? Boleh dimakan tak? Menakutkan je tengok..

ummu_abdullah said...

Bestnyer... Abdullah tengok gambar tu dah... suke dier...

PadNani~~{@ said...

first time tgk kambing pki baju..colourful pulak tu:)

Nadiah Sidek said...

ummumishkah: dpt jln2 mmg seronok..hehe. skrg ni puasa 14 jam :)

arin: amik la kak arin..tepek kat farm akk *wink*

nadnye: ye kot..tak pasti la pulak psl baka2 tu..hehe..

azura: dak aih...lembu2 ni diorg mmg jaga betul2...bila ada event mcm ni diorg join skali la. serampang 2 mata la. kalau disembelih ikut syarak blh je mkn ;)

ummu abdullah: oh..abdullah suka ye? :)

padnani: mula2 sy ingt kambing tu dicat..tgk dekat baru perasan itu kain :D

Ummi Salsabila said...

sana panas x? bape celcius kak nad? cumilnye kambing pki bju pink tu kak.hahaha..

Ummi Salsabila said...

akak.cmne nak buat icon smiley tu...ajarla kite..;p

Nadiah Sidek said...

ummi salsabila: kdg2 panas, kdg2 sejuk tp tak la sepanas musim summer ari tu. nnt insyaAllah akk ajar ;)

AbQar|'s said...

seksi kambing tuh..hua hua hua

kakyong said...

nadiah,
tak menahan tgk foto kambing berbaju bunga2 tuh.... hahahahahaaaa..

Nadiah Sidek said...

abqari: hehe..

kakyong: tergoda ke kakyong? haha!

Puteri Bermata Bening said...

dalam banyak2 haiwan tu..kambing2 tu cute.. hihihi..peminat setia kambing..