Pages

Sunday, November 29, 2009

Jamuan Aidiladha 1430H

Selesai sudah acara makan-makan sempena Aidiladha malam tadi. Fuh, lega rasanya penat. Hari sebelum tu (Jumaat) makan di rumah Hafiz/Izza. Seharian tu saya tak masak...memang takde juadah apa pun di pagi raya...suami saya balik dari masjid pagi tu terus serbu rumah Hafiz/Izza..hehe. Ye la, kalau masak bukannya ada orang yang nak makan sebab turn kami buat jamuan raya, hari Sabtu malam kenyit.

Menu utama di rumah Hafiz/Izza: nasi kerabu. Menu sampingan (yang ni khas untuk sape-sape yang tak makan nasi kerabu macam saya sengihnampakgigi): nasi impit dan ayam percik. Mujur ada menu sampingan tu...kalau tak jawabnya, tengok je la orang lain makan senyumkenyit.

Hidangan di rumah Hafiz/Izza


Tapi sekejap je la saya di rumah Hafiz/Izza sebab Safiyyah meragam+lapar+mengantuk. Lepas makan terus balik rumah, suami saya je duk lepak di rumah diorang sampai tengahari. Oh, kali ni kami bernasib baik juga sebab Aidiladha jatuh pada cuti Thanksgiving...dapat la kami beraya peace.

Malam tadi lepas Maghrib turn makan-makan di rumah kami pulak. Tetamu yang hadir:
  • Malaysian: Muzammil, Suhaizi, Syafiq, Hafiz/Izza/Iman, Bon/Roz/2-orang-anak-bujang-tak-ingat-nama
  • Pakistani: Waseem, Ali, Irfan
  • Brazilian: Antonio/Silvana/Mariana

Sebelah kanan suami saya: Syafiq, sebelah kiri: Brazilian family


Dari kanan: Muzammil, Waseem, Ali, Suhaizi, Hafiz, Irfan


Bon sekeluarga


Ibu-ibu dan anak-anak love



Menu utama: Sate goreng, nasi impit, kuah kacang

Menu ihsan: Lasagna (cooked and brought by Muzammil)

Dessert: New York cheesecake, puding roti


Juadah utama dan juadah ihsan kenyit


Desserts
Credit to Muna for bread pudding recipe and credit to Husna sebab bagi inspirasi untuk buat puding roti tu as a dessert
love. Lain daripada puding roti biasa...guna biskut!


Makan masa 3 hari juga la nak sediakan semua hidangan tu. Hari Khamis duk uruskan 3 kg ayam...daripada duk mencuci sampai la perap ayam tu. Pastu simpan dalam freezer. Jumaat malam lak masak nasi impit dan buat cheesecake berserta strawberry topping. Sabtu pagi masak kuah kacang, tengahari buat puding roti, dalam kul 2.30 start goreng sate. Many thanks to hubby sebab tolong cucuk ayam kat lidi dan goreng sate. Lain kali tolong lagi ye! senyumkenyit

Kalau ikut saya, sate tu takyah berlidi...campak aje dalam kuali banyak-banyak...senang kerja! Tapi disebabkan suami yang nak sangat berlidi sate tu...dia la yang buatnya...tu pun tak sampai seratus cucuk pun sebab dia dah tak terlarat buat semua jelir. Makan masa la sikit nak goreng sate yang berlidi sebab kena goreng sikit-sikit dalam periuk kecik supaya lidinya tak tenggelam dalam minyak. Goreng-menggoreng ni pun suami yang buat...saya duk buat benda lain...tu pun asyik ditanya je "Kalau macam ni ayam ni dah masak ke?" ihikhik

Hopefully everyone satisfied and enjoyed the foods. Sebelum tu duk risau je takut makanan tak cukup sampai tak lena tidur dibuatnya! Dah le tak reti sangat masak dalam kuantiti banyak. Faham-faham je la...keluarga kecik je...masak pun sikit je la. Duk di perantauan ni la baru belajar masak banyak-banyak. Mujur juga la Muzammil bawak lasagna. At least, tertampung gak la perut tetamu yang datang malam tu...senyum

20 comments:

MaMa NabIhAh said...

salam Nadiah,
balik Msia nanti, bolehlah ajak datang rumah Nadiah yek.... nampak cheese cake tu meleleh air liur....

liyana mujahid said...

salam aidil adha kak Nadiah.
fuh terliur tengok juadah tu.
eh kenapa akak x makan nasi kerabu ye?

ukmstudio said...

Sepatutnye kalau kawen ngan orang Kelantan, mesti gak kawen ngan makanannye(nasi kerabu)....eh! ye ke Nasi Kerabu, kelantan punye...

yatie chomeyl said...

rajin hubby nadiah nk memcucuk sate ye..hik3x, br lah lebih feeling gitu

NURUL IZZA said...

AAH NASI KERABU BELAH PANTAI TIMUR.KT KELANTAN KAMI MMG BUAT SARAPAN PG.

akak..ank roz tu yg pakai cap nama jati.yg pakai spec tu jasa

Nadiah Sidek said...

mama nabihah: ni mesti peminat cheesecake ni..tu sbb blh terliur tgk. kalau bkn peminat cheesecake mcm sy..tak heran pun dgn cheesecake..hehe. insyaAllah..teringin juga nk jumpa dgn geng2 blogger ;)

liyana: hehe..akk ni picker eater..byk mknn yg akk tak mkn..

ukmstudio: ye kot kelantan punya..kalau duk sebut nasi kerabu pun dh terbayang kelantan..

yatie: dh dia tgh rajin tu biarkn aje la..hehe..

izza: selain nasi kerabu..nasi berlauk jd sarapan..ehe..

Nadiah Sidek said...

liyana: "picky eater"..typo error :D

NURUL IZZA said...

kaknadiah, bukan nasi berlauk je, nasi dagang pon.hahahah..pelik kan..makanan tgh buat sarapan..ala, abgfiz kalau balik kelantan pagi2 bgn tiudr keluar cari nasi kerabu dulu.

akak tumpang blog ye..malas nk bercerita agenda umah akak..dh akak bercerita, tumpang saje..xde tol kan. ;p

Ummi Salsabila said...

wah..pandainyer uols msk..kite xretila kak. msk cmni..izza siap msk nasi kerabu tu.special.kn mntk resepi ni..sllu beli jek..hehe

Nadiah Sidek said...

izza: tu la..org kelate pg2 dh mkn nasi. akk tak biasa sgt. kalau setakat nasi goreng/nasi lemak tu ok la..nasi berlauk rs mcm pelik lak..ehe. pasni kena letak tol la..ngee~

US: tak le pandai masak..biasa2 je. kalau pandai masak, dh jd chef dh..hehe..

husna said...

sedap kan puding roti resepi muna tu? raya hari tu, 3 kali husna masak.. hehehhehe

Mummy Faridah said...

sedapnyaaaaaa........ xterkata!

Dayah said...

baru tau Nadiah pandai masak.. :) dulu masa salu lepak kat Tun Sardon, tak penah merasa Nadiah msk..asyik2 k.yam aje... heeeee

Nadiah Sidek said...

husna: amboi..smpai 3 kali buat!

mummy faridah: belum rs lg mana blh kata sedap ;)

dayah: alahai..segan la nk masak utk org sbnrnya..tak confident. nnt org bndingkn dgn masakan kak yam yg sedap2 tu..mana leh lwn tokey..hehe..

ibu emy efy eqy said...

Walaupun jauh di perantauan, raya tetap raya kan? bestnya meriah sungguh dengan makanan yang enak2 terutama buah peach tu.

bila baca blog Nadiah ni teringat akak kat adik kedua akak yang satu famili berada di Sheffield, UK.

ibunafis said...

yumm..yumm..sedapnye cheesecake tu..nnt leh la nadiah buat n3 camane nk buatnye ye..hehe..

Nadiah Sidek said...

ibu emy: kena buat cmtu la supaya tak terasa sedih sgt duk teringt m'sia ;)

ibunafis: hehe..sy tgk internet je..

cik oryza said...

jauh sungguh resepi puding muna tu merantau ye... huhu

cik oryza said...

jauh sungguh resepi puding muna tu merantau ye... huhu

Nadiah Sidek said...

cik oryza: tu la...mmg jauh betul! :D