Pages

Tuesday, August 11, 2009

Air tangan suami

Jumaat lepas suami saya buat kek kegemarannya yang bukan kegemaran saya - cheese cake! Sebenarnya dari 2-3 minggu lepas lagi suami saya cakap kat saya yang dia teringin nak buat sendiri cheese cake tapi Jumaat hari tu baru terlaksana jelir. Suami saya buat lepas Maghrib dan masa tu juga la saya sengaja call mak saya adacall supaya suami saya berdikari buat sendiri tanpa bantuan saya sengihnampakgigi. Kalau tak asyik ditanya saya je 'lepas ni kena buat apa pulak?' atau 'lepas ni kena masukkan apa pulak?' padahal resepi dah saya bagi dan ada depan matanya adus. Akhirnya berjaya juga taktik saya tu! senyumkenyit

Inilah hasil air tangan suami saya:

Atasnya suami saya tabur biskut oreo yang dihancurkan


Keesokan harinya pulak suami saya teringin buat pizza. Saya pernah buat sekali dulu dan saya bagitau kat suami saya:

"Senang je bang buat pizza. Abang pun boleh buat sendiri," sengaja saya katakan begitu dengan harapan suami saya boleh buat sendiri nanti sebab saya tak makan pizza jelir.

Tapi memang senang pun buat pizza sendiri. Tak percaya cuba la! kenyit

Dan taktik itu juga berjaya! Petang Sabtu dia memulakan operasinya tapi....buat sekerat jalan! Huhu...sabar je la. Dah tahu dia nak keluar jam 6 petang...pukul 5 baru dia mula buat. Sudahnya saya la yang kena habiskan kerja-kerjanya yang terbengkalai tu. Suami saya hanya sempat menguli doh je. Saya sambung buat sos pizza dan sediakan toppingnya. Ini la hasilnya:

Toppingnya saya letak udang, sosej, turkey slices, lada benggala dan nenas


Bila la agaknya suami saya nak masakkan makanan kegemaran saya ye...? Teringin rasanya nak makan masakan suami sendiri (agak-agaknya taktik saya ni berjaya tak? jelir)

18 comments:

nadnye said...

sedapnya nampak.. teringin plak makan cheese cake dan pizza..

yatie chomeyl said...

rajinnya ur hubby, nanti nk try apply gak la taktik camni..nk tgk berkesan ke x hehehe

Ummi Salsabila said...

wah.bestnye..xpenah lg dpt mkn air tgn suami..uhuk2...

nadiah,nak resepi bole? sedapla..

ukmstudio said...

Hang jangan tak tau, tukang masak yang terkenal adalah lelaki....tahniah kepada suami hang sebab pandai masak...
Hmmm....saya musyhkil sikit, boleh ke cara hang ni dikatakan mendera suami?????

NaDiaH SiDeK said...

nadnye: mkn..jgn tak mkn ;)

yatie: ok..nnt tgk berkesan ke tak kat suami yatie. ehe..

ummi salsabila: sy ambil resepi dr myresipi. byk resepi cheese cake & pizza kat situ..pilih je yg mana berkenan ;)

ukmstudio: itu bkn mendera namanya...tak salah kalau suami masuk ke dapur sekali sekala. tak jatuh maruah pun. mcm ni baru la blh tahu suami ada bakat memasak..hehe..

mirah said...

bestnya kalau mcm tu. Baru teringat hubby request makan nasi minyak. Sekali mak akak datang sini, so akak request mak buat nasi minyak. Keh keh keh..aci tak?

Hihi insyaAllah akan buat jugak nanti, saja je teringin mak masakkan..

mirah said...

bestnya kalau mcm tu. Baru teringat hubby request makan nasi minyak. Sekali mak akak datang sini, so akak request mak buat nasi minyak. Keh keh keh..aci tak?

Hihi insyaAllah akan buat jugak nanti, saja je teringin mak masakkan..

ummumishkah said...

Bestnya dapat makan air tangan suami kan? :)

Tini said...

boleh tahan jugak chef baru tu ye! tini teringin jugak nak buat makanan2 barat cam tu nadiah, tp jd malas sbb salihin tak suka makan pun. jadinya kalau buat pun, rasa tak berbaloi dgn masa. macam2 mana pun dia nak nasi juga. jadinya, kalau nak try2 resepi baru pun, bljar buat lauk je la bebanyak.huhu.

arixahmad said...

kak Nadiah
saya suka cheese cake!

NaDiaH SiDeK said...

mirah: hehe...air tgn mak tak sama dgn org lain..

ummumishkah: mmg best! tp suami sy belum prnh lg masak mknn kegemaran sy..ehe..ngada2 la pulak

tini: oh..salihin tak mkn ke? cheese cake & pizza tu favourite hsbnd kite. tp mmg la tak berbaloi masak kalu takde org nk mkn. takpe2..buat aje la lauk sedap2. mesti tini pun terasa nk mkn masakan suami, kn? (mana tahu kalau2 kite tulis ni salihin tergerak lak nk masak..haha)

arixahmad: oh..akk tak suka cheese cake :p

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak,eem sedapnya tgk cheese kek n pizza tu?Emm rajin suami akk...beruntg akk dpt rsa air tgn suami..eem jarg2 tau yg blh buat.

Kak nk mintk resepi kek n pizza tu blh?Emm suami saya pn suka makann yg ada cheese.Saya yg tak suka jadi suka..hehe

Dayah said...

tere nya Zaki...perut dah selera matsalleh dah ke.. :)Kamal kalau masakan melayu, pass la..lagi2 masak nasi kenduri..jenis kawah2..dayah setakat masak 2-3 orang makan leh la..kawah2 tak berani

Diari hidupku said...

Nadiah..k yt nak resipinyer bleh...nmpk sedappp..

avie eicca said...

sedapnyaaaaaaaaaaa...letaklah resepi nanti ya.

ummu_abdullah said...

Wah... suami saya pun memang suke sangat cheese, sampai dah berjangkit pada satu family...

Tapi tak penah buat lagi, sumenye beli... huhu...

Pasal air tangan suami, suami saya memang rajin masak, tapi sebab masih belajar n jumpa hujung minggu jer, so jadi jarang-jarang merasa jugaklah... huhu...

NaDiaH SiDeK said...

ummuAS: akk amik resipi dr myresipi..

dayah: dr m'sia lg dia mmg suka mknn2 mcm ni. perasan mat salleh la katakn. ehe..

diari hidupku: nk resipi jgk?

avie eicca: hoho...1 lg request nmpknya..

ummu_abdullah: seronok dpt suami yg rajin masak. takpe..nnt bila suami tak sibuk blh request favourite food dr dia, kn? :)

kakyong said...

nadiah,
dua2 tu kakyong suka.. bukan suka sikit2.. suka sangat2.... pantang jumpa..
la ni menahan diri.. bukan apa, badan dah makin cepat mengembang...;)