Pages

Tuesday, January 19, 2010

Surprise dinner for Suhaizi

Malam kelmarin kami buat surprise dinner khas untuk meraikan Suhaizi yang dah habiskan pengajian Master di sini dan akan balik ke Malaysia Sabtu ni (23 Januari). Memang Suhaizi tak tahu apa-apa pun pasal perancangan kami ni. Sikit pun dia tak syak (lurus betul la Suhaizi tu) senyumkenyit. Lepas daripada birthday party Mariana lagi saya dan suami plan nak buat jamuan untuk Suhaizi cuma masa tu tak decide pun nak buat bila. 2 hari lepas tu Izza tanya pada saya ada plan ke nak buat jamuan untuk Suhaizi. Bermula dari situ la kami semua berpakat buat sekali surprise dinner tu. Bincang punya bincang, kami decide buat Ahad malam kenyit.

Rasanya Muzammil la yang memainkan watak penting nak menjayakan surprise dinner ni. Dia yang paling dekat dengan Suhaizi pun (housemate). Nasib baik la dia pandai 'berlakon'. Bukan senang tau nak merahsiakan daripada housemate sendiri. Tu pun sebelum tu dia plan nak masak lasagna (Muzammil's trademark...terer ni buat lasagna...nanti dia balik Malaysia boleh order dari dia senyum *harus dapat komisyen ni tolong promote sengihnampakgigi*) untuk surprise dinner ni.

Sorang lagi pelakon tak bertauliah: Encik Wan Zaki jelir. Dia la yang duk pakat dengan Muzammil macam mana nak 'mengenakan' si Suhaizi tu sebabnya diorang bertiga ni selalu je keluar sekali (read: pergi shopping sama-sama). Mulanya suami saya plan nak ajak Suhaizi dan Muzammil gi shopping, balik tu nak suruh diorang singgah rumah kami tapi plan terpaksa diubah sebab diorang bertiga dah gi shopping hari sebelum tu (Sabtu) *ni yang payahnya kalau ketiga-tiganya kaki shopping adus*.

Nasib baik juga la hari Ahad tu Suhaizi ajak suami saya ke kedai nak beli ayam lepas Maghrib. Pastu suami saya ajak Suhaizi dan Muzammil singgah rumah dengan alasan nak minta Suhaizi tolong baiki printer (kata suami saya, Suhaizi memang pandai baiki barangan elektrik). Konon-kononnya printer kami rosak sebab Safiyyah duk tarik wayar printer. Isk...tak pasal-pasal Safiyyah yang kena jelir. Padahalnya, printer kat rumah kami ni tak pernah berfungsi (on pun tak pernah!) pun sejak dapat dulu ihikhik.

Blur je muka Suhaizi masa baru sampai rumah kami. Pelik agaknya tengok semua (Hafiz, Izza, Syafiq, Sek Yee) ada sekali.

SURPRISE!!!!

Tergelak-gelak dia bila kami duk sebut surprise. Baru tersedar yang dia dah 'tertipu'. Bukannya ada printer rosak pun sengihnampakgigi.

video
Suhaizi berucap sebelum makan. Intronya tu konon-konon nak buat lakonan semula yang dia terkejut tapi tak jadi pun lakonannya tu jelir


Pastu semua pulak disuruh berucap. Ucapan saya??? "All the best". Tu je sengihnampakgigi. Memang lemah betul nak berucap depan ramai orang walaupun bukan secara rasmi dan hanya santai di kalangan kawan-kawan. Rasa macam ada benda je yang tersangkut kat kerongkong. Tapi kalau disuruh tulis ucapan boleh bagi berjela-jela panjangnya senyumkenyit.

Habis semua berucap...sesi melantak pulak lapar! Kali ni makan nasi putih. Lauknya saya buat ayam masak madu, udang goreng kunyit dan kobis masak lemak. Izza pulak masak daging kerutup dan kailan ikan masin. Untuk dessert saya buat carrot cake (requested by my dearest hubby) dan Sek Yee buat pudding pie cheese cake kenyit.


Suhaizi yang diraikan. Tengok la pinggannya tu...sepenuh-penuh pinggan! sengihnampakgigi


Bergambar beramai-ramai love. Bon sekeluarga tak dapat datang, ada program dengan anak-anak


Video bawah ni pulak Safiyyah berjalan sambil tutup mata. Nak ajak main ciku-cak (peek-a-boo) la tu senyumkenyit. Masa ni diorang semua dah balik dah. Mujur la Safiyyah ok je masa surprise dinner tu. Siap bersembang dengan Iman lagi tapi 1 apa pun kami tak faham sengihnampakgigi.

video


Dalam duk happy masa dinner malam tu, sedih la jugak sebenarnya. Berkurang la sorang Malaysian kat sini..huhu. Dah la yang ada kat sini pun berapa kerat aje sedih. Walaupun kami hanya sempat kenal dengan Suhaizi tak sampai 7 bulan pun, tapi kami sangat menghargai perhubungan dan persahabatan ni. Faham-faham je la, duduk di perantauan ni nak harapkan siapa lagi kalau bukan kawan-kawan kat sini. Dah la tu...tahun ni jugak merupakan tahun terakhir buat Muzammil, Sek Yee dan Bon sekeluarga...uhuhu.. sedih

Harapnya Suhaizi sambung buat PhD lak kat sini tapi sebelum tu harapnya biarlah dia kahwin dulu, boleh bawak orang rumah sekali kat sini (ehe..pandai-pandai pulak buat perancangan untuk orang jelir)


p/s: kalau ada sape-sape yang plan nak further study di US, meh la buat di Lincoln, Nebraska ni senyumkenyit

20 comments:

yatie chomeyl said...

eheh pandai2 je ye bg saranan suh org kawen pastu bwk sekali wife dia kui3x...

comey safiyyah tutup mata smbl jalan

sarahfazalul said...

indeed a happy family over there =)

p/s: bole la chak-chak ngan safiyyah lepas ni..comel!

Hamizah said...

ramai ke org Msia kat tempah nadiah tu..kat sini cuma ada 5 family je.semua da kawin2.betul jg cdgan spy kawan tu kawin bertambah skit geng ibu2

Nida said...

Muda2nya orang2 Malaysia kat Nebraska yek..hehe.

Muka Nadiah ngan Izza lebih kurang je

paij188 said...

bila dah jauh, macm tu lah kite kan? aktivit makan2 lah yang paling utama! :)

temp. housewife said...

sedap2nye mknan semua. Insyaallah ada lgla org baru ke sana kot. kami kat sini pun ramai juga family yg akan balik thn ni (termasuk kami bln April ni)

husna said...

rasa nak pegi nebraska jumpa safiyyah...
makin comel ah

Ummu Iffah said...

Akak, sedap2nye akak masak...terliur saya...macammama akak blaja masak benda2 sedap macam tu yer? kgsi lah petua ngan saya ni, budak baru belajar..he~

Nadiah Sidek said...

yatie: tu la pasal..pandai2 je :p

sarah: meh la main cak2 dengan safiyyah..ehe..

hamizah: tak ramai la kak. ada 3 keluarga, 3 bujang, sorang anak dara :)

Nadiah Sidek said...

nida: hehe..mula la kan belum sampai 40 lagi :p. tang mana yang lebih kurang tu? kamera trick je kot. kuikuikui..

paij: betul..betul..! asyik buat aktiviti makan je :p

temp. hw: harap2nya gitu la. sikit sangat tak best jugak..

husna: meh la sini ;)

ummu iffah: tak rasa pun lagi dah kata sedap. kena rasa la dulu baru tau sedap ke tak :D

NURUL IZZA said...

sini rmi malaysian tp ramai chinese.melayunya sikit je.nnt jumpa di malaysian night sbb rmi sgt cina..

MHSS said...

salam..
1st of all,,trima kaseh to kak nadiah n abg zaki mnyediakn mknn sedap2 tuk surprise party yg sememangnya surprise ni.. ;)

tu laa..syfiq pn hrap2 suhaizi smbung kat sini lg..tak puas lg bkawan,jln2 same..he

suka last part tu jugak..btul2..sape2 meh la smbung blaja kt sini ye.. hmm insyaAllah Fall 2010 ni ad kut junior syfq dr kolej tu dtg,mlayu. boleh la mngntikn yg akn pergi tu,walaupun tak akan sama..huu

boundaries said...

ala...huda xleh tgk video tu...pasai apa entah....sedapnyer makanan...makan...makan....

Drama Mama said...

wahhh sure dia sronok korang buat surprise party for him kan. :-)amboi safiyyah dah pandai sembang dah...hehehe cute!

Nadiah Sidek said...

izza: tak ingat pulak chinese tu semua..sebab selalu duk jumpa pun muka yang sama ni je :p

mhss: wah..bagus2. kawan syafiq tu bujang ek? yang dah kahwin takde ke nak mai sini? :)

boundaries: nape ek huda takleh tengok video tu? cuba guna mozilla..

drama mama: suhaizi terharu kami buat surprise dinner untuk dia. hehe..memang comel dengar budak2 kecik sembang sesama diorang walaupun tak faham :D

Ummi Salsabila said...

akak,kite nak join pi sana..mcm best je..le mkn2 akak msk slalu.hehe

cutenye safiyyah jln peek a boo tu!!!muah!

meenlove said...

Adess...ade plan nak pegi sn. Tapi kat Michigan...jauh kot ngn tmpt akak. Tu pn xtau jd ke tak. Klu de rezki ade la sy kat sn..huk3.

Nadiah Sidek said...

US: meh..meh..boleh akak rasa masakan raudhah lak ;)

meen: awat michigan lak? mai la lincoln ni..

boundaries said...

peek-a-boo...chak....comeynyer safiyyah...meh duk dgn makcik huda la...geram la..

蛋餅不加蔥Amber said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社