Pages

Thursday, December 9, 2010

Rindunya nak makan...

Big Apple Donut!


Lamanya tak makan...setahun lebih sejak ke US ni! Uhuhu. Dulu sebelum adanya Big Apple Donut ni, selalu makan Dunkin Donut tapi bila Big Apple ni muncul, tak pandang dah Dunkin Donut :p. Tadi tengok la website Big Apple Donut. Belum pun 2 tahun saya tak makan Big Apple Donut, dah macam-macam jenis donut yang keluar! Huhu. Yang dalam gambar atas tu, memang dah ada dah dulu. Yang paling saya suka, The Alien. Aneh namanya tapi sedap hingga menjilat jari! 3 lagi yang saya suka dan suami selalu beli...Duren Duren, Californian Almond dan Moonraker. Memang sedap! Duren Duren tu memang wajib la suami saya beli..dia kan hantu durian :p


Roti Gardenia!

terutamanya roti coklat ni...


2-3 hari lepas tengok gambar kak Arin kat FB..tengah suap Hanum makan roti Gardenia coklat ni...terliur pulak! Haha..teruk betul..macam budak-budak je. Dulu kat Malaysia hampir setiap hari saya makan roti ni. Roti Gardenia biasa tu pun saya boleh makan macam tu je tanpa disapu jem/mentega. Saya kan peminat roti! Nasi tak makan takpe, asalkan ada roti. Ayat favorite mak saya: "Tak jemu ke makan roti hari-hari? Mak tengok pun mak jemu". Ehehe...nak buat macam mana mak..dah anak mak ni suka roti! Tu yang pipi kembung macam roti..ekeke. Tapi badan tak jugak naik-naik..keding tu jugak la..harap pipi je yang kembung :p. Safiyyah pun menurun ummi dia..harap pipi je labuh, badan kecik jugak. Takpe la Safiyyah..pipi tu yang 'mahal'nya..eheh..


Cempedak goreng!


Sini takde cempedak..macam mana nak buat cempedak goreng...? Huwaaa...!!! Nangka pernah nampak la ada dijual kat sini tapi cempedak takde :(. Ada ke orang buat nangka goreng? Sedap ke ek? Mak saya suruh cuba je goreng nangka tapi saya tak cuba pun lagi. Belum sampai tahap mengidam..baru rindu-rinduan..hehe..


Sambal tumis sotong!


Awal-awal duduk Lincoln ni ada juga la 2-3 kali beli sotong. Lepas tu tak beli-beli dah. Sini seafood semua tak fresh. Ikan pun sama. Bernasib baik, dapat la yang elok sikit. Nasib tak baik...dapat yang dah nak dekat busuk! Huhu. Sini jauh dari laut. Yang ada dijual pun semuanya frozen. Kalau teringin sangat la baru beli. Sambal tumis sotong antara favorite saya la. Saya memang suka masakan yang merah-merah dan pedas-pedas. Tengok warna merah-merah baru terbuka selera nak makan. Kalau pedas laaaagi sedap! Tapi sejak kahwin, kena kurangkan jumlah cili sebab suami tak makan pedas! Makan pun tak syok sangat..huhu. Harapkan warnanya je merah tapi tak pedas mana ada umph!



Mengidam ke ni? Saya tak rasa saya mengidam nak makan 4 makanan yang saya senarai tu cuma rindu sebab dah lama tak makan. Kalau tak pregnant pun, saya tetap teringat dan teringin juga makanan-makanan tu semua..hehe. Yang saya betul-betul mengidam....saya nak makan masakan orang lain! Err..tapi kegemaran saya je la. Sini mana nak jumpa..uhuhu. Masa awal-awal pregnant hari tu saya jadi homesick sampai nangis-nangis sebab nak makan makanan kegemaran saya yang dimasak orang lain la. Entah apa-apa je kan. Orang mengidam makanan je, saya mengidam nak makan masakan orang lain :p

29 comments:

OneSimpleMother said...

pipi kembung takpe nadiah.. nmpk comey dan awet muda.. hihihi

radziah AR said...

nangka goreng best.tp org kedah kata yg mengkai2 la...(nadiah org kedah?)yg dkt nak masak tu, kalau pelam, ala2 yg nak menyicah tu..tp yg lg sedap, urat2 nangka tu, fuhh.. skrg nak dpt mana..pokok kt kg dah kena tebang daaa...

fireflies said...

hehehe.. mcm mengidam ni..

big apple donut tu kitaorg tak pernah makan pun ms kat mesia..

cempedak goreng tu mmg tak tahan.. sedap sangat..

roti gardenia mmg tak boleh lawann sedap sedap..

wah sotong mmg sedap.. kat sini pun susah nak dpt yg fresh kalau beli kat supermarket..kalau nak yg bebetul fresh kene candat sotong sendirilah jawabnya..tp husbd pernah sekali g candat sotong tak dapat pun :(

lina said...

Nadiah - wah semua makanan ke sukaan ku....best sgt2

lina said...

Nadiah - wah semua makanan ke sukaan ku....best sgt2

deena farhana said...

alahai kesian la pulak..

meh deena masakkan utk kak Nadiah nak tak?? hehehe

Sitisifir10 said...

ih ih...ni bukan yg dok over the sea je mengidam...yg dok malaysia pun dan2 teringin nak makan ni :D

Izan Ishak said...

mmg sedap semua tu nadiah...
k.izan dah lama tak masak sambal sotong. nak buatlah sat gi~~

h4ni3 said...

alaa.. ciannya orang mengidam
tapi kat sini pun ada musim2 jugak baru boleh dapat cempedak goreng kan

incik said...

saye x pregnant pun tapi selalu ngidam big apple..=P

huhu..
akak hugs utk safiyyah ye...

Norhayati Ahmad said...

ala siannyer kat nadiah....nti bila k yati masak sambal sotong atau cempedak goreng...k yati tngkap gambar n pastu bubuh dalam blog k yati...blehlah nadiah jamu mata...hehe...

big apple mmg sedap...kalah dunkin donut...

ibunaznoy said...

tahniah,safiyyah nk dpt adik..lum smpat wish hr tu ;)

mmm,sedap2 makanan yg dirindui mama safiyyah yeee..msti smpai trmimpi2 kan..

.: D-Va :. said...

semua yg kak nadiah rindu tu sy rindu jugak. sy yg baru kejap duduk sini pun dah bosan makan bnde same.

ina said...

k.nadia, try la buat jemput2 nangka. nangka tu potong dadu je. sedap tau!!! hee

Nadiah Sidek said...

OSM: hihi..ye la tu kak mas

radziah: saya org selangor :). oo..sedap ye nangka goreng. tak pernah rasa pun

fireflies: balik msia nnt cuba la big apple donut. sedap! ;)

k.lina: sama pulak taste kita ye..hehe..

deena: yay! deena masakkan makanan fav akak ye! :D

sitisifir: ala kak pija..kat sana kalau teringin gi je kedai..sini kalau teringin nak cari mana? huhu..

Nadiah Sidek said...

k.izan: pos sini sikit ye! :p

h4ni3: a'ah, cempedak ada musimnya

incik: hihi..donut big apple kan sedap..mau tak mengidam

k.yati: huuu...sampai hati nak tayang2 gambar..

ibunaznoy: takde mimpi pun sbb bknnya mengidam..rindu lama tak mkn je :)

d-va: akak pun bosan jugak hari2 mkn lauk ayam! huhu..

ina: oh, ada ye org buat jemput2 nangka? tak pernah jumpa pun

kakyong said...

alahai, siannya nadiah mengidam nak makan masakan kegemaran di masak org lain.. apakah masakan kegemaran tu..??


ingatnya makbuyung mengidam semua masaka tu....

transformed housewife said...

knur tak pernah try lg donut tu. maybe sbb knur ni tak mkn sgt benda2 manis walaupun asal Kelate. yg lain2 tu, knur pun suka mkn. kalau dok dekat2 boleh tolong masakkan utk Nadiah. hehe

Mukminah Wahab said...

agak frust jgk kan klu ape yg kt nak makan xdpt...
meen pon ngah mengidam (mengidam org yg xpregnant..kui3) gak nak makan..hahaha
payah klu duk jauh dr umah dan makanan yg kt nak makan tu cuma ada kat sn je..selalu je teringat nak balik umah..ekekeke..

Mama Zharfan said...

me pun mcm2 dlm otak me yg me nak mkn bila balik msia--me dh nak balik msia end of march 2011 ni..
antara mknn yg me nak mkn ialah laksa kelantan, nasi dagang, sup gear box, keropok lekor...list goes on and on hehehhe

Hamizah said...

waaaaaa..rindu cempedak goreng jugak..

Syigim said...

eeeeeee kejamnye entry ni!

donut ~ sini krispy kreme n dunkin. sedap! tp senang dpt so xde la asyik teringin

gardenia - xminat yg coklat ni, tp roti biase dia memanggggg teringin, sbb kat dubai ni mmg takde roti yg sesedap & slembut gardenia! i pun minat roti jgk! :)

cempedak - ni gamba yg plg kejamm sekali! :P

sambal sotong - terbalik ngan kita ye. kita xmakan pedas, husband yg gile pedas! hihi..

selamat mencari makanan2 ni ye nadiah ;)

Nadiah Sidek said...

kakyong: fav food nadiah yg merah2 dan pedas2 kakyong. kakyong nak tolong masakkan ke? hee~

transformed hw: meh la dtg sini seminggu dua kak nur, boleh tolong masak utk nadiah..hehe..

meen: ala..mana sama. meen nak balik kg pun idak le jauh mana. akk ni entah bila dpt balik..uhuk!

mama zharfan: nak balik dah ek? best la boleh mkn puas2!

k.hamizah: nadiah pun rindu jgk! huhu..

syigim: mana ada kejam...kite pun tak dpt jgk tau mkn mknn tu semua..uhuk!

fa10 said...

k.faten pun suka sgt roti gardenia tu... 3 thn dah x merasa ni. roti kat sini semuanya tawar

dah byk n3 nadiah yg akak tertinggal... cover baca sekali arung

Zaidah said...

makanan yang sedap tapi mesti menambahkan berat badan yang memang dah sedia berat nie...

nza said...

roti gardenia mmg sedap n ada mcm2 perasa....
dok jauh gitulh nadiah...mesti rindu dgn makanan kt msia.

fawwaznuha said...

mintalah org kat mesia pos roti gardenia hehe..harap2 x expired ;p

nba-Nur said...

Salam.. Siannya Nadiah.. Pelik juga ye.. mengidam nak makan masakan orang lain. Sambal tumis sotong tu nampak sedap betul..

abiummi_khalish said...

Almkm..sian dia rindu nak mkn..huhu..sbr2...dil dulu pun mase mengandung khalish mngidam nak makan donut j.co dan big apple tu..kat egypt manalah ade..huhu..pastu mak mertua ajar..kalau xnk bgi rse tringin mmbuak2...cuba hsp ibu jri knn.. dan ckp..ni mknn yg tringin..insya allah hilg rase tringin..tpi blik m'sia kawtimlh...hehe..sy plk x sbr nk blik m;sia,cti..huargh..ngidm gak..walau xde isi..ok..slm ukhuwah..jga kndungn..:-)