Pages

Friday, December 3, 2010

Banana Cheesecake

Dari sehari ke sehari tangguh nak kongsikan resipi cheesecake ni, hampir terlupa jadinya. Banana cheesecake ni kata suami saya, cheesecake yang paling sedap yang pernah saya cuba dan buat. Kalau suami saya kata sedap tu memang sedap la. Dia bukan jenis yang manis mulut, nak ambil hati bini dia. Kalau tak sedap tu, tahan telinga je la dengar komen dia :p. Sape-sape yang suka cheesecake, boleh la cuba buat banana cheesecake ni. InsyaAllah berbaloi mencubanya :). Oh, resipi ni saya dapat daripada buku baking, bukan resipi saya sendiri..eheh..

Ni la banana cheesecake yang saya buat. Bukan strawberry cheesecake tau. Hiasannya je strawberry, keknya takde kaitan dengan strawberry..hihi. Hanya ada strawberry je kat rumah, saya bantai je la hias dengan strawberry..ngee~


Jom kita tengok resipinya pulak..

INGREDIENTS
3/4 cup all purpose flour
3/4 cup finely chopped pecans
3 tablespoons sugar
2 tablespoons brown sugar
1-1/2 teaspoons vanilla extract
6 tablespoons butter, melted

FILLING
1 cup mashed ripe bananas
2 tablespoons lemon juice
2 packages (8 ounces each) cream cheese, softened
1-1/4 cups sugar
2 tablespoons cornstarch
1/8 teaspoon salt
3 eggs, lightly beaten
1 cup (8 ounces) sour cream
1-1/4 teaspoons vanilla extract

TOPPING
1 cup (8 ounces) sour cream
1/4 cup sugar
1/4 teaspoon vanilla extract
1 cup assorted fresh fruit

  1. Combine the first five ingredients; stir in butter. Press onto the bottom of a greased 9-in springform pan; place on a baking sheet. Bake at 350'F for 10 minutes or until lightly browned. Cool on a wire rack.
  2. Combine bananas and lemon juice; set aside. In a large bowl, beat the cream cheese, sugar, cornstarch and salt until smooth. Add eggs; beat on low speed just until combined. Stir in the sour cream, vanilla and banana mixture. Pour into crust. Place pan on a baking sheet.
  3. Bake at 350'F for 50-60 minutes or until center is almost set. Let stand for 5 minutes. Combine sour cream, sugar and vanilla; spread over top of cheesecake. Bake 5 minutes longer.
  4. Cool on a wire rack for 10 minutes. Carefully run a knife around edge of pan; cool 1 hour longer. Refrigerate overnight. Garnish with fruit.


Selamat mencuba! Dah cuba nanti bagitau ye! :)

19 comments:

~mIsS_p00h~ said...

Alamak!

Dah lama x bace resipi in English! Hehehe... Tapi macam best je nadiah!~ :)

Kalau dah jadi, baru leh bagitau kot... Selagi x jadi, senyap dulu! :P

Suhana Shahril said...

Emm..sedapnya nampak. K.ana suka jgk mkn cheese cake. Tp bab2 baking ni mmg fail.Lgpun susah nk cr cheese yg betul2 halalan toiyyiba.Masa zmn muda remaja, time nak pikat cik abg dl rajinlah baking kek coklat.Bila dh kawin,nak sentuh ayak pun susah.hehehe...mujur husband k.ana tak ngidam.hahaha...

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW, mengancam ler cheese cake Nadiah ni! Pass few slices pls ;)

h4ni3 said...

nampak sungguh menyelerakan..

isk isk.. apesal lately ni asik nak makannnnn jer ni.. huhu

Hamizah said...

sama la laki kita pon.dia selalu ckp kalau ckp sedap mesti wat xsedap lagi next time..hehehe..

bolehlah cuba ni..

lina said...

salam - ya allah sedap nyer ni minta izin c & p recipe dulu....boleh masuk list ni...tak tahu bila nak buat.

Mukminah Wahab said...

thanks 4 sharing... ^_^
nanti da jadi akan buat n3 balasan..hehe.

Affieza said...

Akak ni mmg terror lah buat2 kek ni..hihi

idasm said...

ya ampun, sungguh lawa kek itu. tabik r kat nadiah. mcm beli kat dr kedai aje kek tu. terer betul nadiah buat cheesecake yea. kak ida nak cuba try buat lah lepas ni. mana tahu menjadi.. hehe...

tq for the recipe!!!!

nza said...

pandainya nadiah wat banana cheese cake. nmpk yummy...yummy..Akak kalu tringin g beli kt SR je...

kakyong said...

teringin nak buat... tp nak cari cream cheese ni yg payah... nak cari sour cream tu pun tak reti... ekekekekk...

boundaries said...

bestnyer!!!!!

transformed housewife said...

sejak mula kerja semula 6 bln lps, knur tak banyak masa nak buat baking ni. kdg2 rindu nak buat tapi setakat ni buat cupcakes dgn muffins je. Banyak peralatan tak de kat rumah MIL ni. Dia dah berthn2 tak buat baking. huhu

Nadiah Sidek said...

miss pooh: cuba la aina..nanti dah buat bgtau tau :)

k.ana: ala..kalau suami kak ana ngidam pun apa susah..secret recipe kan ada kat sana :D

sis love: alamak, dah habis la..hihi..

h4ni3: tgh ada selera tu makan je la..tapi jgn terlebih pulak..nnt sia2 je diet ari tu..hehe..

k.hamizah: suami akak pun bukan jenis manis mulut ek? :D

k.lina: sila..sila..nnt ada masa nnt boleh cuba ;)

Nadiah Sidek said...

meen: lepas bakar cheesecake tu jgn terus makan tau! hihi..

affieza: terer...terer tgk resipi..ekeke..

k.ida: erk...mana ada mcm kat kedai kak. hiasan suka2 hati je tu :p

nza: kat sana mmg senang kak..SR ada. sini mana ada..uhuk!

kakyong: nadiah dulu2 pun tak tau mcm mana rupa cream cheese & sour cream..hihi..

boundaries: tgk gambar je pun best ke? ehe..

transformed hw: takpe kak nur, nanti dah duduk rumah sendiri boleh la beli kelengkapan utk baking ;)

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

yummy!!!tah bila dpat apply resepi nadiah ni

ibunaznoy said...

mmmm,tgk pun dh sedap ni,yummy2 nak sikit!!

bidarulmunir said...

macam banyak bahan dan susah jugak nak buat na...banana cheesecake ni akak...

Ummi Hanie said...

kak nadiah ni kan...sukeee bagi Hanie kecur air liur ! huhuhuuu...bak laa..antor sini kek...nak buat tak reti banget..hehehhh