Pages

Thursday, December 23, 2010

Emneya


Sedari kecil nasib Emneya sentiasa dirundung malang. Daripada seorang bayi terbuang, Emneya dipelihara dan dijaga dengan penuh kasih sayang oleh Mak Wa; seorang insan yang berhati mulia. Disangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Emneya kembali keseorangan dan hidup sebatang kara setelah Mak Wa menghembuskan nafasnya yang terakhir dalam sebuah kemalangan.

Beberapa tahun berlalu, sinar kebahagiaan kembali berputik di hati Emneya di saat dirinya menjadi suri hidup kepada Syed Erman Haikal Syed Hanief yang begitu menyayangi Emneya. Namun, ujian sekali lagi menimpa Emneya. Segala-galanya berpunca daripada ibu mertua Emneya yang tidak sukakan Emneya. Cubaan demi cubaan dan hasutan demi hasutan dilakukan agar Emneya dan Syed Erman berpisah.

Atas alasan zuriat, Syed Erman akhirnya termakan hasutan ibunya sendiri dan bersetuju untuk memperisterikan Ku Sarah, anak kepada teman baik ibunya. Walaupun hati dirobek-robek, Emneya tetap memberi keizinan kepada suaminya untuk memperisterikan Ku Sarah. Keadaan bertambah buruk setelah Syed Erman ditunangkan dengan Ku Sarah. Pelbagai taktik keji yang dibuat oleh ibu mertua Emneya agar Syed Erman membenci Emneya.

Apakah kesudahannya?? Ikuti sambungan dan kisah penuh Emneya di laman Pena Farhana.


Fuh, selesai pun! Saya nak tag:
  1. Kakyong
  2. Kak Fa10
  3. Kak Nida
  4. Kak Hamizah
  5. Kak Ros Illiyyuun

Pelik ek ada tag-tag? Ni contest sebenarnya! Ngee~

Jom join ramai-ramai! Klik SINI ye. Tarikh tutup contest ni 31 Disember 2010. Sambil-sambil tu boleh baca cerita penuh Emneya, karya Deena Farhana; pemilik laman Pena Farhana. Yang tu ringkasannya aje *wink*. Lama dah saya tak buat karangan..huhu..boleh tak dapat gambaran cerita Emneya tu daripada ringkasan yang saya buat tu?

10 comments:

the triplets said...

hi , saya tag awak untuk contest si manjaku comel, ni n3 nyer
http://julianamirul.blogspot.com/2010/11/jom-join-contest-si-manjaku-comel.html
tarikh tutup 25/12/10

h4ni3 said...

hehehe
teringat dulu2 menang pertandingan membaca buku - kena submit sinopsis buku yg dibaca, pastu siapa submit paling banyak jadi pemenang

Zefa NorAsmara said...

Salam nadiah.. akak ke blog Pena Farhanatu.. ada sesuatu yg menyentuh hati di sana.. teringat kenangan lama..

Ummi Hanie said...

fuhh..naseb xkena tag ! ehehhehe...pnyakit M le tu... ;p

emneya...sedap gak nama tu

lina said...

salam nadiah -jemput dtg ambil tag ye :)

Ros Illiyyuun said...
This comment has been removed by the author.
Ros Illiyyuun said...

Salam :)

Erm, berani ye tag akak...nak kena saman la tu... :) :) :)

K-Baby said...

Salam Mommy,
Nak invite Mommy untuk join contest dan menang cute slogan tees for your kids sempena pelancaran blog kami!
Thanks ya.
mykedaibaby.blogspot.com

kakyong said...

adehhh.. kena tag pulak.. g mana rupa gaya contest ni... nanti kakyong g jengah.. hari ni last day pulak tu... huhuuu.. apsal la tak perasan awal2..

Nadiah Sidek said...

the triplets: tq ingat kat saya :)

h4ni3: tu la..last buat sinopsis masa sekolah dulu la :p

k.zefa: kenangan apa tu kak?

ummi hanie: lupa nak tag hanie!

k.lina: ok. sori lmbt ambil ye..

k.ros: ala..jgn la marah..nnt nadiah belanja gula2 nak? :D

k-baby: tq invite

kakyong: sori kakyong..tak sempat nak inform ari tu