Pages

Tuesday, July 17, 2012

SL: Garden of the Gods, Illinois



Hari kedua yang juga merupakan hari terakhir di Carbondale, Abang Syam dan Kak Chah bawa kami ke Garden of the Gods - Shawnee National Forest. Sebelum ni yang kami tahu, Garden of the Gods hanya ada di Colorado Springs, Colorado sahaja. Tak sangka pula di Illinois pun ada Garden of the Gods. Kedua-duanya ada daya tarikan dan keunikan tersendiri.

Oh ye, dari Blueberry Hill Farm, kami ada singgah satu tempat lagi tapi cerita yang itu saya skip la. Gambar yang diambil di sana pun banyak yang gelap.




Beza utama kedua-dua Garden of the Gods, adalah ini. Garden of the Gods di Colorado tak perlu didaki bukit-bukitnya tapi di sini perlu mendaki (atau lebih tepatnya, memanjat batu) untuk sampai ke puncak. Saya yang dah lama meninggalkan aktiviti hiking, terasa juga lelahnya walaupun bukan sepanjang masa di sana kena mendaki.




Seperti yang saya katakan, bukan dari awal hingga ke akhir kena mendaki. Ada juga laluan begini. Lega sikit rasa masa tu. Ingatkan memanjang kena mendaki. Mahu pengsan dibuatnya. Itu pun, alhamdulillah Abang Syam tawar untuk kendong Shakir. Kalau tak alamatnya, tak terdaki agaknya saya.










Yay, berjaya sampai di puncak! Ada banyak puncak bukit yang boleh didaki tapi disebabkan kami kesuntukan masa, ini sahaja yang dapat kami tawan. Jadilah, janji dah ada kenangan di sini dan sekurang-kurangnya juga kami dapat lihat sendiri perbezaan antara kedua-dua Garden of the Gods.








Aksi Safiyyah di atas bukit. Kena berjaga-jaga sentiasa kalau bawa anak kecil di sini.


Dari Garden of the Gods,sempat juga kami ronda sekitar SIUC (Southern Illinois University Carbondale).

Hanya kami berdua sahaja bergambar. Anak-anak lena dalam kereta.


Bergambar kenangan di hadapan rumah Abang Syam dan Kak Chah sebelum memulakan perjalanan balik ke Lincoln.



Nota:

  1. Gambar-gambar di Garden of the Gods, Colorado Springs boleh ditengok dalam entri Winter Trip 2010: Colorado & Wyoming #4.
  2. Tak puas rasanya pergi Carbondale. Banyak lagi tempat menarik di sana yang kami belum pergi. Kalau ada rezeki, insyaAllah nak ke sana lagi.



9 comments:

yatie chomeyl said...

bnyk gmbr ber2 dlm entry kali ni. kitorg pun dh lama x ambil gmbr ber2, asyik gmbr ber3 dgn SN je hehehe

atierin.blogspot.com said...

very nice. singgah dan follow u

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

bersenam jugak nak naik atas ni khen ngee....so lovely uols dlm fmly pics tue...like it

eB said...

adeh ... eB laks yg rs pancit...
eh eB leh ker daki kalo g2 eh? kena tanyer dr dolola nmpknyer :)

LadyBird said...

cantiklah gmbr pmndgn di ats bukit tu.. bentuk batu2nye unik..

Mixed-family in da house.... said...

Subhanallah....amazing!!!!!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Seronoknya.. :))

Berani ye Nadiah panjat tinggi-tinggi tu, akak gayat :D

Kamalia said...

Subhanallah..sangat cantikla nadiah..
kalau bwk anak mmg kena sentiasa peratikan diorg..

Nida Mohd said...

cantiknya pemandangan kat atas puncak tu..
tak semput ke kak panjat-panjat tu..hehe