Pages

Sunday, July 1, 2012

Ada apa dengan 1 Julai?






Memperingati As Syahidah Dr Marwah Al Syarbini


Dunia dikejutkan dengan pembunuhan kejam pada 1 Julai 2009 terhadap Dr. Marwah as-Syarbini kerana tudungnya. Tidak banyak liputan TV mengenai Marwah as-Syarbini, seorang ibu yang mempunyai seorang anak, sedang mengandung tiga bulan, mati akibat ditikam 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti islam dan anti muslim. Tidak ramai pula di kalangan orang islam sendiri sedar tentang tragedi kejam ini. Yang mereka lebih tahu ialah kematian raja pop. Itu pun kerana media, terutama TV melampau-lampau liputannya. Berhari-hari bahkan berminggu-minggu masih belum reda isunya.

Ribuan penduduk Mesir menghantar jenazah Marwah ke tempat pengebumiaanya. Beliau tidak sepopular artis tersohor dunia, Micheal Jackson, tetapi pastinya beliau tersohor di kalangan penduduk langit kerana mempertahankan harga diri, maruah dan agamanya melalui tudungnya.

Marwah ditikam di ruang mahkamah kota Dresden, Jerman sebelum memberi keterangan ke atas kesnya. Ia mengadu tentang seorang pemuda Jerman Alex W yang kerap menyebutnya "terroris" hanya disebabkan beliau berjilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwah dan berusaha melepaskan jilbab Muslimah berasal dari Mesir itu. Di saat berada di mahkamah itulah, Alex kembali menyerang Marwah, kali ini ia menikam Marwah berkali-kali. Suami Marwah yang berusaha melindungi isterinya, terkena tembakan pihak berkuasa yang berdalih tidak sengaja menembah suami Marwah yang kini berada dalam keadaan kritikal di hospital Dresden.

Dalam sejarah Islam, seorang wanita Islam cuba dicabul kehormatan dan maruah dirinya oleh seorang Yahudi. Lantas pemuda islam tangkas membantu hingga menyebabkan pergaduhan antara Yahudi dan orang Islam. Di zaman khalifah Mu'tasim, seorang wanita meminta tolong dengan berkata "waa Mu'tasimah". Mu'tasim yang berada jauh darinya, apabila mendapat berita tersebut terus menghantar bantuan untuknya.

Umat islam kini, apa yang dibuatnya? Media dunia umat Islam sendiri hanya pentingkan berita pengebumian raja pop Micheal Jackson sendiri. Tiada liputan besar-besaran untuk Marwah melainkan media Islam khususnya di internet.

Untuk memperingati peristiwa ini, hari jilbab sedunia dicadangkan bagi mengenangkan Marwah as-syarbini.


[sumber]


Nota: Kisah yang sangat menyayat hati :'(. InsyaAllah, syurga Allah buatnya..

11 comments:

yatie chomeyl said...

thanks for hsaring this. syurga lah buatnya

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

IA syurga tempatnyer arwah nanti...
cantek orangnyer...sedey sgt tgk video tue...mmg giler la org tue...kejam!!

pinky mouse said...

info yang sangat bagus kak,, thanks for this sharing

KhaiRin : anies said...

tq 4 sharing..mmg betul la time tu paper penuh dgn cerita MJ mati..

alfatihah

mohon share

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedih sungguh akak melihatnya Nadiah.. hampir 4 tahun berlalu, adakah pemuda rusia itu dijatuhkan hukuman mati juga Nadiah setimpalnya dengan perbuatannya.

Semoga Allah mencucuri rahmat keatas rohnya..

lady scooter said...

terima kasih kerana mengingatkan kembali berita itu... sy pon hampir terlupa.

http://skuterlady.blogspot.com/

Kamalia said...

thank you for sharing this..
Insya Allah, syurga lah tempatnya nanti..

~ yus ~ said...

terima kasih berkongsi kisah ini nadiah. Akak ada dengar berita ni dulu, cuma tak begitu detail sebab musababnya. Baca ni dah tahu peristiwa sebenar yang berlaku...

Al-Fatihah untuk arwah Dr Marwah, InsyaAllah syurga tempat beliau kan...

transformed housewife said...

Al-fatihah. Pemuda tu yg sebenarnya terrorist dgn perbuatannya yg tak berhati perut.

Nur-nba said...

Sedihnya bila membaca kisah ni. Tq Nadiah for sharing.. Moga Allah memberikan balasan syurga atas pengorbanannya itu..

Papa Mifz said...

insyallah arwah skrg pasti berada di syurga kan...