Pages

Sunday, June 28, 2009

Kid leashes

Duk belek emel tadi, saya tertarik nak berkongsi di sini. Tajuk emel tu: Your Kids or Your Pet. Jom tengok gambar-gambar yang saya terima:












1st impression saya bila dapat tahu kewujudan kid leashes tu dulu:


"Isy, tak patutnya pakaikan macam tu kat anak. Macam duk ikat haiwan je."



Sampai sekarang pun saya rasa tak sesuai pakaikan leashes pada kanak-kanak tapi saya teringat pula masa di airport dulu. Seorang ibu pakaikan leashes tu pada 2 orang anaknya. Kesian juga saya tengok wanita tu. Dengan beg-begnya lagi, dengan anak-anak dia yang tengah aktif nak berlari ke sana sini..lebih kurang sama besar je anak-anaknya tu..tak tau la kembar atau beza setahun..tapi yang pastinya situasinya agak sukar tika tu. Tanpa leash tu, tak tahu la macam mana wanita tu nak menguruskan beg-beg dan anak-anaknya.



Hmm...kalau dalam situasi macam tu ok la kot guna kid leash tu tapi kalau duk jalan-jalan berlenggang kangkong macam gambar bawah ni pula...apa cerita?? Macam-macam la dunia sekarang ni ye..





10 comments:

kakyong said...

hmmm.. ade juga manafaatnya..
cuma memang betui lah nampak cam kena ikat cam pet jer... :D

kat mesia ni rasa mcm takde lagi org praktis kot.. mungkin ade tp kita yg tak tahu.. tp mcm tak sesuai je dgn budaya kita..
kita lan dah biasa pegang tgn anak, kalo anak kecik ramai (cam daku ni), memang need extra hand utk tlg tgk2kan...

kakyong said...

nadiah,
my FB is habibah Yahya

Mysunshine Gift Shop said...

salam,
to me kekadang leashes nie berguna gak. bukan niat nak ikat anak cam pet. but for safety... dari anak hilang.... pas tuh suma org salahkan parents. bukan suma anak buleh duduk diam kat stroller. name pun budak lari sana sini.

but then again terpulang pada parents mana yg sesuai.. ^_^

btw, jemput to my blog. We doing diaper cake giveaway @ www.mysunshine2u.blogspot.com

zar

pali said...

husband leashes tak usha kak nadiah? ada jual kat sini. wahahahha~

NaDiaH SiDeK said...

kakyong: itu la..duk pikir2 ada jgk manfaatnya tp rs tak smpai hati lak tgk. huhu. bkn budaya kita gamaknya

mysunshine: duk pk psl safety mmg akui jgk la perlunya leash tu tp tu la. kesian pun ada. btw, tq menjengah ke sini. nnt sy bls ziarah blk =)

pali: wah..tak sangka lak akk florida secanggih tu :p

'AsYiKiN MoHaMeD said...

erk...macam kurang bermanfaat ja...mak ayah nak shoping dengan best sebab tu letak benda tu dekat anak...tak patut ja kami rasa...

btw, haghi tu ada ternampak kat alamanda orang guna baby leash ni...tapi kesian sangat tengok anak dia..lari skit dah kena tarik...klo kita kat tempat dak tu sedeynya rasa.....

my view is juz on the bad side, but maybe there's still the positive side..tapi tu semua terpulang atas diri ibu bapa lah kan...

NURUL IZZA said...

rasanya..ni pendapat iza kan..bgs sebenarnya benda ni.prevent anak dr hilang.satg hilang..salahkan sume org.kita ni kan..dh nama pompuan..kalu duk mengadap brg kt kedai tu sempat ke nk jenguk anak ke mana? tiba2 dh xde..meraung xingat dunia la..

if xnak guna benda ni..buat mcm ayah iza ms kecik2 dulu..xpenah bw kami2 ni ke tempat shoping.dh nama rmi adik beradik kan..satg hilang..xpon byk meminta naya pulak..haha..lucu bila dikenang..

elok prevent dr terjd perkr mcm shrlinie kan..yela dunia skg xmcm dulu2..anak tu amanah..hilang xterganti.

@ hargai lah harta kita..nanti akan dipersoalkan di akhirat kelak..;)

Arin said...

my first daughter kami gunakan cara gini..muah..sebab dia dah sampai satu peringkat taknak dok dlm stroller..asik nak berlari ke sana sini..then..after some time..dia dah leh behaved..so no more cara gini..ader guna nya cara gini..tgk situation yg bakal kita kene tempoh.

cik oryza said...

ada jugak gunanya benda ni kak..
kat mekah mak-mak arab mmg suke bwk anak p masjid. anak deorg pulak lasak. silap2 kepala kite kena tendang kt anak deorg ni. so mak2 arab ni ikat anak deorg dgn benda ni la;p

NaDiaH SiDeK said...

cik oryza: huhu...anak2 diorg mmg blh tahan lasaknya