Pages

Sunday, June 7, 2009

Solid food guidelines

Pagi tadi bawa Safiyyah ke Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah untuk imunisasi 5 bulan. Waa...sampai sekarang saya rasa tak sampai hati tengok Safiyyah dicucuk dengan jarum. Ye la...dia kecil je lagi tapi tak boleh la pula kalau tak diberi imunisasi. Safiyyah yang kena cucuk, saya lak yang rasa sakitnya. Baby macam biasa la...kena cucuk mesti menangis tapi mujur Safiyyah nangis kejap je. Camtu la anak ummi...goood girl!

Sebelum balik tu ada tanya Doktor pasal solid food memandangkan Safiyyah dah 5 bulan. Bulan depan boleh la start memperkenalkan solid food pada Safiyyah. Doktor bagi sehelai kertas sebagai guideline:


Proper feeding is of utmost importance in preventing allergies.

-> Exclusive breast feeding for the first 6 months provides the ideal protection.

-> Weaning foods should not be given too early (Solid foods should be introduced at 6 months).

-> Avoid strongly allergenic food for the first year.

-> Add only one new food per week so that food that is not well-tolerated can be recognised and removed.


Foods which are least likely to cause allergic reactions (to be introduced from 6 months): rice, pear, prune, carrot, apple


Foods which are usually well tolerated, but occationally cause allergic reactions (to be introduced from 6 months): barley, apricot, beef, wheat, plum, spinach, cabbage, oat, banana, chicken, peach, broccoli, lamb, turnip, potato, cherry, corn


Foods which are most likely to cause allergic reactions (to be introduced from 9 months): berries, egg yolk, legumes, fish


Foods which are highly allergenic (to be introduced from 12 months): seafood, peanuts, egg white



Doktor tu ada bagitau, masa mula-mula kenalkan baby dengan solid food, bagi nasi semata-mata dulu (kanji kosong - blend atau hancurkan/haluskan secara manual) dalam 1 sudu besar sehari sekali. Kalau penerimaan baby ok, boleh la tambah ke 2 sudu besar dan seterusnya. Lepas seminggu camtu boleh campur dengan carrot. Seminggu lepas tu boleh bagi daging, minggu seterusnya boleh campur dengan ayam atau makanan yang lain lak. Setiap makanan baru, sebaik-baiknya bagi baby makan dalam tempoh seminggu supaya kita dapat trace sama ada makanan tu menyebabkan alahan pada baby atau tak...


1 comments:

ukmstudio said...

Bagus jugak ikut nasihat doktor tu...eh! nenek-nenek kita besarkan emak-emak kite dulu macam ni ke...heh...heh...
Hmm...apa-apa pun yang penting, berikan anak-anak kite makanan yang halal...kan...kan...