Pages

Tuesday, November 30, 2010

Thanksgiving. Black Friday. Cyber Monday

Dalam entry sebelum ni kak Pija ada tanya Thanksgiving tu sambutan apa. Saya lupa la nak cerita serba sikit pasal Thanksgiving kat entry tu. Meh kita tengok apa kata Wiki:

Thanksgiving Day is a harvest festival celebrated primarily in the United States and Canada. Traditionally, it has been a time to give thanks for a bountiful harvest. While there was an underlying religious element in the original celebration, Thanksgiving today is primarily identified as a secular holiday.[1]

Although earlier feasts are known to have taken place, Thanksgiving as it is known and celebrated today derives from a joint celebration between the Pilgrim settlers of Plymouth, Massachusetts and members of the Native American Patuxet tribe of the Wampanoag people in 1621.

In Canada, Thanksgiving Day is celebrated on the second Monday in October, which is Columbus Day in the United States. In the United States, it falls on the fourth Thursday of November. [source]


Boleh jugak baca di sini: Thanksgiving (United States). Kat link ni ada la diceritakan sejarah-sejarah Thanksgiving di US.


Sifir mudahnya...pesta menuai la. Eh, kat Malaysia ada jugak pesta menuai, kan? Di Sabah kalau tak silap. Cuma, cara sambutan la yang berbeza. Sini, kebiasaannya disambut dengan makan besar, sama ada dengan ahli keluarga atau dengan kawan-kawan.

Dan...antara menu 'wajib' masa Thanksgiving (di US la, Canada saya tak tahu) adalah baked/roasted TURKEY! Sampaikan ada yang gelar Thanksgiving Day sebagai Turkey Day. Masa saya nak ke rumah Dr.Brewer minggu lepas, saya berangan nak tengok seekor turkey (ayam belanda) panggang atas meja. Dasar jakun :p. Memang la sama je bentuknya macam ayam biasa tapi saiznya besar berbanding ayam. Tu yang nak tengok tu. Selama ni tengok kat TV je. Tapi...tak kesampaian juga la nak tengok. Turkey yang dihidang di rumah Dr.Brewer dah dihiris-hiris dagingnya...senang orang nak makan. Aisey..

Roasted turkey. Yang macam ni la saya berangan nak tengok tapi nampaknya angan-angan tinggal angan-angan je la :p

Makanan lain yang dihidangkan (ni ikut kebiasaan la): mashed potato with gravy, sweet potatoes, cranberry sauce, pumpkin pie. Ni semua ada dihidangkan di rumah Dr.Brewer tempohari cuma pumpkin pie tu saya tak pasti ada ke tak sebab banyak sangat dessert yang Mrs.Brewer hidangkan.


Black Friday tu apa pulak? Jumaat yang hitam kelam?? Hehe. Tahun lepas la pertama kali saya dengar istilah Black Friday. Ingatkan apa benda la Black Friday tu...rupanya hari untuk shopping. Sale memang menggila la sempena Black Friday. Bayangkan, orang sanggup beratur kat luar kedai 4-5 jam sebelum kedai dibuka! Ada yang siap pasang khemah kat luar kedai. Dah la sejuk, sanggup diorang tunggu. Mana taknya, barang yang dijual tak banyak jumlahnya. Each item, hanya ada lebih kurang 10 pieces je. Sebab tu orang sanggup tunggu dan beratur berjam-jam lamanya kat luar kedai semata-mata nak dapatkan limited stock tu. First come, first serve la kata orang sekarang.


Tahun ni suami saya melibatkan diri jugak dalam Black Friday sale tapi takde la dia beratur sampai berjam-jam. Hanya 15 minit je (tapi kena beratur panjang la). Dia pergi dengan Alif dan Irfan. Kedai dah nak buka baru diorang pergi, jadinya takde la lama sangat kena beratur tapi dalam suhu yang sejuk macam sekarang ni...15 minit tu pun terseksa jadinya! Masa suami saya pergi tu, suhu -8'C. Nak merasa bahang Black Friday punya pasal...suhu negatif pun tak menjadi penghalang :p.

Kedai yang suami saya pergi tu dibuka (sale bermula) pada jam 12 tengah malam tapi kebanyakan kedai (kalau tak silap saya) dibuka pada jam 4-5 pagi. Tak spesifik masanya. Kat kedai tu (yang suami saya pergi tu la), every item is 50% off! Mana la orang tak jadi 'gila' kalau macam tu punya diskaun. Oh, suami saya kena beratur lebih sejam masa nak buat bayaran! Masa nak masuk kedai tak beratur lama, nak bayar pulak jadi lama.

Black Friday ni jugak sebenarnya ada kaitan dengan Thanksgiving Day...

Black Friday is the day following Thanksgiving Day in the United States, traditionally the beginning of the Christmas shopping season. Especially popular in the United States, the event is spreading to other nations such as Canada and Australia. On this day, many retailers open very early, often at 4 a.m., or earlier, and offer promotional sales to kick off the shopping season. Black Friday is not actually a holiday, but many employers give their employees the day off, increasing the number of potential shoppers. It has routinely been the busiest shopping day of the year since 2005,[1] although news reports, which at that time were inaccurate,[2] have described it as the busiest shopping day of the year for a much longer period of time.[3]

The day's name originated in Philadelphia, where it originally was used to describe the heavy and disruptive pedestrian and vehicle traffic which would occur on the day after Thanksgiving. Use of the term began by 1966 and began to see broader use outside Philadelphia around 1975. Later an alternative explanation began to be offered: that "Black Friday" indicates the period during which retailers are turning a profit, or "in the black."[4] [source]


Ingat Thanksgiving Day, ingat Black Friday..eheh. Thanksgiving Day jatuh hari Khamis ke-4 bulan November. Jadinya, Jumaat keesokannya la Black Friday. Masa kami di rumah Dr.Brewer tu, ramai la yang duk sembang pasal Black Friday. Orang bukan sembang sangat pasal Thanksgiving Day, tapi Black Friday yang lebihnya :p.


1 lagi istilah...Cyber Monday. Dah nama pun cyber...mesti la ada kaitan dengan internet. Yang ini pun ada kaitan dengan Thanksgiving dan Black Friday. Dekat-dekat je harinya. Kalau Thanksgiving hari Khamis, Black Friday Jumaat keesokan harinya...Cyber Monday pulak Isnin berikutnya.

Ada kaitan dengan shopping jugak! Bezanya, Cyber Monday ni online shopping. Tak payah la nak bersengkang mata, beratur panjang, berkhemah dan berebut-rebut semata-mata nak shopping macam Black Friday. Tapi istilah Black Friday lagi glamor berbanding Cyber Monday. Saya sendiri pun baru tahun ni dengar pasal Cyber Monday. Mungkin sebab Cyber Monday ni orang tak nampak...shopping melalui internet je kan. Lagipun harga sale masa Cyber Monday tak seruntuh harga sale masa Black Friday.



Cyber Monday is a marketing term for the Monday immediately following Black Friday, the Friday following Thanksgiving Day in the United States, created by companies to persuade people to shop online. The term made its debut on November 28, 2005 in a Shop.org press release entitled "'Cyber Monday' Quickly Becoming One of the Biggest Online Shopping Days of the Year".[1] According to the Shop.org/BizRate Research 2005 eHoliday Mood Study, "77 percent of online retailers said that their sales increased substantially last year on the Monday after Thanksgiving, a trend that is driving serious online discounts and promotions on Cyber Monday this year (2005)". In 2006, Shop.org announced[2] that it launched the CyberMonday.com portal, a one-stop shop for Cyber Monday deals. In 2009, comScore[3] reported that consumers spent $887M online on Cyber Monday (excluding travel), the second highest spending day of 2009. Cyber Monday is also used as a marketing term in Canada, the United Kingdom, Portugal and Germany. In these countries, with the exception of Canada, Cyber Monday sales last for eight days, typically from the last Monday in November to the first Monday in December. In Canada, the sales period mirrors that of the U.S. [source]


Sekian sahaja pelajaran kita untuk hari ini. Hihi..

10 comments:

makcikrehan said...

ini yang buat haku meroyan nak pi dok amareka sarekat nehhh!

al-lavendari said...

Salam. terima kasih singgah dan komen. jujurnya saya tak sempat baca entri ini lagi.

Ummi Hanie said...

salam k.nadiah..

thanxgiving dah bese dgr..black friday pun pernah dgr...cyber monday baru ni dgr..hm buleh le pinjam istilah tu utk wat sale blogshop?heheeee..;p

tp kan kak..nmpk sgt org kapir ni brtentangan dgn islam kan...jumaat tu bg kite p'hulu hari tp depa pi letak black pulak...mcm sumthing not good je black2 ni kan...hurmm...

deena farhana said...

ade lak black friday...hmmmmmmmmmmmmm..

Suhana Shahril said...

Oooo..kalo thanks giving tu tau la jgk skit2..tp dok ingat sama mcm hari krismas..rupa2nya bukan ek...hahaha..salah tafsiran

Affieza said...

Macam2 day ekh ada kt US ni...

Sitisifir10 said...

erk...makasih kerana menyelesaikan masalah sifir ni...kikiki sampai nadiah kene plak buat entry...mcm lah takleh gugle sendiri nak tya2 plak :P BTW, k.pija share ek dkt http://www.facebook.com/pages/Malaysian-Mom-Bloggers/113479622052402

Sitisifir10 said...

erk...makasih kerana menyelesaikan masalah sifir ni...kikiki sampai nadiah kene plak buat entry...mcm lah takleh gugle sendiri nak tya2 plak :P BTW, k.pija share ek dkt http://www.facebook.com/pages/Malaysian-Mom-Bloggers/113479622052402

Nadiah Sidek said...

MR: meh la sini ^_^

al-lavendari: hee..takpe. entry ni mmg panjang sikit

ummi hanie: ingat blogshop dia la pulak..eheh..

deena: yup

k.ana: hihi..lain la kak ana

affieza: a'ah, mcm2 day ada

sitisifir10: takpe kak pija, ada la modal nadiah buat entry baru..hihi..

kakyong said...

pelajaran baru pasal black friday & cyber monday... ;)