Pages

Tuesday, February 1, 2011

Bungkusan yang dinanti-nanti...

...akhirnya dah pun selamat sampai semalam. Alhamdulillah. Ni bukan la bungkusan yang pertama yang pernah saya terima, dah 5-6 bungkusan yang pernah mak ayah saya poskan dari Malaysia tapi bezanya kali ni, dapat berita yang semua bungkusan yang sampai di US akan dibuka. Disebabkan khabar ni la jadi tak senang duduk dibuatnya.

Yang menjadi masalahnya, ayah saya dapat berita ni 2-3 hari lepas bungkusan tu dipos. Tu pun pegawai pos yang bagitau (kerja ayah saya memang kena berurusan dengan staf pos). Dah la ada macam-macam benda yang mak ayah saya kirim. Risau je kalau ada benda yang diorang rampas. Kos pos pulak naik sekarang ni, rugi la kalau barang-barang dirampas.

Sebelum ni, bungkusan yang dipos cara biasa (bukan pos laju) takkan dibuka kotaknya. InsyaAllah selamat la nak pos apa-apa pun. Sekarang ni semua bungkusan akan dibuka sebaik sahaja sampai di US..uhuhu. Yang tahunya kat US je la. Tempat lain ayah saya tak cakap pulak. Oh, tapi Jepun ok, sistem masih tak berubah lagi dan insyaAllah barang-barang yang dipos selamat sampai sebab bungkusan takkan dibuka bila sampai sana.

Masa bungkusan sampai kat rumah semalam, saya tengok macam tak dibuka je kotak tu tapi bila nak bukak kotak tu........

Baru terperasan seal warna hijau tu..."EXAMINED BY U.S. CUSTOMS AND BORDER PROTECTION". Masa posmen bagi, tak perasan sebab seal hijau tu ada di bawah. Saya pun buka la kotak tu daripada bahagian seal hijau tu. Memang sah la kotak tu dah dibuka tapi alhamdulillah...semua barang selamat. Takde 1 pun yang diambil pihak kastam


Barang-barang makanan ni la paling risau ni. Mujur diorang lepaskan aje. Agak-agak kalau pos ikan kering selamat lagi tak? Eheh. Sebelum ni mak saya dan kakak ipar pernah pos ikan kering...selamat je la sebab kotak tak dibuka. Lepas ni tak tau la macam mana. Tapi takpe, stok ikan kering ada lagi. Musim sejuk ni malas nak goreng...tingkap tak boleh nak bukak...nanti habis berbau 1 rumah


Yang ini barang-barang saya ^_^. Bengkung lepas bersalin pun ada sekali sini. Oh, mak saya pos juga akar siti fatimah...mujur pihak kastam tak ambil!


Yang ni pulak cloth diaper (CD) daripada Syamila Mohd...salah 1 hadiah saya menang giveaway. Selalu dah dengar pasal CD ni tapi tak pernah cuba pun lagi. Dah ada 1 ni boleh la cuba pakaikan kat adik Safiyyah nanti :)


Sebahagian lagi hadiah-hadiah kemenangan contest dan giveaway ^_^


Cloth book ni Safiyyah punya...opah sedara dia bagi


1 lagi kiriman daripada mak saya...siapa tahu apa bendanya ni? :)


p/s: 2-3 hari ni dah mula rasa tak sedap perut. Dalam sehari, 2-3 kali mesti perut 'mengeras'. Sakit. Adik Safiyyah pulak makin kerap dan makin kuat gerakannya...rasa tak selesa dibuatnya. Mungkin dia dah rasa makin sempit agaknya duduk dalam perut, tu yang asyik stretching je tu. Sabar ye sayang...paling awal nak keluar pun masa dah cecah 37 minggu ye...

36 comments:

[-suziey-] said...

ouh ye ke kena buka kt US ek..hmmm syukur la xde yg kena rampas..ala sume tu bhn makanan..hehe..tp still la kan for safety..tu yg dorang buat camtu ...hehe..

hehe tu acuan utk buat kuih cara yek? buat bahulu pn bole..pndai ke buat? kagum arrr..hehe

yatie chomeyl said...

aah kat jepun ni OK je brg2 pos, xpernah di bukak.

kitorg pun 3bulan sekali akan mintak family poskan stok makanan hehe

Confession of a Coffeeholic Momma said...

mmg bila dpt package dr msia tu rs lebih berharga dr dpt hadiah dr santa. huhuhu..

kat australia, dia tak strict sgt bab commercially processed food & rempah2 gini. ikan kering & ikan bilis pun ok. yg dia strict ni bab daging & ayam. so serunding2 ni slalu tak lepas.

minggu depan my mom dtg, i suruh bwk "herba maharani" utk makan time pantang nnt. tu harap2 takde apa lah. doa2 tak kena rampas.

pasal fetus active ni, anak kita sama geng lah. takde ruang ni pun dia bleh active lg. kalau silap skit bleh kena braxton hicks yg sakit tajam tu. adeh.... i pun berdoa anak ni kluar dlm 38 & 39 weeks nnt coz now i tinggal ber2 dgn miya aje. papa dia outstation. tamau lah drama nnt.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bagusla dia tak bukak n buang ke tong sampah kan..mane la tahu ade yg busuk ati ke..eehhe

waa byk adiah kemenangan..:-)

Izan Ishak said...

oohhh...itu acuan kuih cara kan?

cam tak best pulak part2 yg dia bukak kotak tu kan. tp seb baik tak ada yg diambik....

transformed housewife said...

Knur dulu pun selalu ada bungkusan dr Msia. NZ pun selalu bukak bungkusan esp. kalaau tak labelkan elok2. Keropok, serunding mmg tak lepasla nak masuk NZ.

Mukminah Wahab said...

macam2 la skrg ni...kat mn2 dah rasa mcm xselamat..

semoga akak and baby baik2 sj..

Lady Lavender said...

time dapat bungkusan ni la paling best kaann..mcm dapat hadiah besar rasanya. Akak kat sini pun so far tak pernah lagi kena buka. Lps ni tak tau la..
p/s:menarik dpt CD..Wafiq pakai lunatots beli kat msia byk2 dulu sebelum mai sini :-)

Aleyn said...

Huiyyyooo...frame hadiah dari saya dah sampai USA....diri sendiri pun x pernah sampai lg...hik2...

Anyway...take care ...semoga semuayer selamat, amin

Hamizah said...

akak br dua kali minta diorg poskan barang..

selalunya pesan je kat2 kwn2 yg blk msia..perth dekat selalu je ada org fly ke msia..

♥MAMASYAZA♥ said...

errrm selalu mmg depa bukak dulu ke kotak tu. nasibbaik tiada brg yg diambil

sweet life said...

salam kak nadiah..
hehe... saya pernah komen blog akak tak?
erkk... tak surelah penah ke tak...
tapi selalu je baca blog akak...
seronok baca akak bercerita pasal saffiyah..
nnti adik safiyyah baby girl ke boy? hehe....
saya doakan akak dan baby selamat semuanya... amin :)

Zefa NorAsmara said...

Salam nadiah.. alhamdulillah brg2 tu selamat.. jauh acuan kuih cara tu merantau.. berat juga rasanya kan?
Kak zefa doakan nadiah dan baby sihat2 selalu.. jaga diri ya.. :-)

radziah AR said...

sedap buah kuih cara...baulu xminat sgt... rmh kz dah beli lama dah, tp smpai skrg blm buat cara ni...nak mkn, p beli...lps ni kena buat, sbb nadiah jauh pun usaha smpai gitu...caiyoookkk kzie...tgk nadiah tu...hehehe...lps ni kita buat ya nadiah...

h4ni3 said...

wahh... macam2 ada
macam keluarkan barang dari poket doraemon pulak
ekekekke

Nida said...

kadang2 tengok nasib.. dulu masa family Kak Nida pos keropok lepas.. tapi ada kawan akak kat sini tak lepas..

NURUL IZZA said...

oo skg xleh eh?tp br je hr tu smpi bungkusan mak abgfiz..xdibuka pulak.
tp bungkusan mama iza akan ada makanan daging n ayam.kena jugak eh?

eT said...

meriahnyer kiriman dapat...
bestnyerr....

kak Erna said...

nadiah..alhamdulillah..tak de barang yang di ambil.
waah..dapat acuan kuih..bila nadiah nak buat tu..buat bahu ku boleh..nak buat kuih cara pun boleh kan..
seoga nadiah selamat bersalin..

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Gambar yang last tu, tempat bakar kueh ke? Kueh ape eak?

Wah, semakin hampir bersalin yer. Seronok la bertambah lagi ahli keluarga. :)

~najwa~ said...

nad, rajin buat kuih cara ye?

Nieza said...

nadiah, kalau kat sini pun kastam buka juga kotak tu...memang diorang rampasla kalau benda yg diorang tak kasi bawa masuk tu kan.

cikpuanhady said...

wahh..besnya dapat bungkusan dari malaysia..sekurang-kurangnya leh lepas rindu kat malaysia..

Tolong boleh :Jom Vote Zahra yang tengah syok tido

kakyong said...

kakyong pun takdak acuan kuih cara ni...

Jiey Mien said...

Harap2 kelahiran adik safiyyah dipermudahkan..
=)

http://kernakasihkita.blogspot.com

Rafidah AKA Linda said...

nadiah - salam, kalau kat uk ni pon sama gak. kadang2 ikut nasib boleh lepas tanpa dorang bukak.
sy takut nak pos mknn. pos tudung rempah ada la skit sikit.
tapi kwan fidah pos berkilo kilo susu baby sejak lahir. tak penah bli kat uk. selamat pulak.

fawwaznuha said...

salam

perut saya pon asyik mengeras je sekarang..normal lah kan? tak tahu ni huhu..kadang2 macam bantal urut je rasa..gegar2 perut ni huhu..
nak tanya..hadiah GA dari myaElzara Nadiah dah dapat ke?

mirah said...

nadiah, moga selamat bersalin nanti.
juga moga dipermudahkan urusan berantang sendiri nanti..

AshAnas said...

ala, kena bukak dulu, xbestnye... takpelah asal brg2 semue slmt sampai ke tgn kak nadiah kan... nk buat kuih cara ke?
akak dh brp minggu skrg? bila due ni?

Nadiah Sidek said...

suziey: alhamdulillah la takde brg yg dirampas

yatie: 3 bulan sekali?? kalau nak pos kat sini mcm tu, mau bangkrap jadinya :p

mama miya: hadiah santa budak2 je yg seronoknya..hehe..

rose: whoa..jgn la dibuang dlm tong sampah pulak :p

k.izan: a'ah, mmg tak best la kalau parcel kita dibukak..

transformed hw: sblm ni ok je kak nur..undang2 baru ni je kena bukak semua parcel..huhu..

Nadiah Sidek said...

meen: ameen..

lady lavender: yup, tahu je parcel dah dipos, tak sabar2 nak tunggu :p

aleyn: oh, frame tu dpd aleyn ye? saya tak ingat langsung. cantik frame tu..mak saya pun berkenan. tq! takpe, mula2 frame sampai dulu, nnt tuan yg bg pulak sampai sini ;)

k.hamizah: sini nak tunggu org balik malaysia setahun sekali pun susah kak..uhuhu..

mamasyaza: undang2 baru ni kak..sblm ni diorang tak bukak pun

sweet life: akak pun tak ingat..eheh. kena tunggu baby keluar baru dpt tahu boy ke girl ;)

Nadiah Sidek said...

k.zefa: acuan tu ayah saya jumpa yg tak berat sgt, tu pos tu. kalau tak mmg tak pos le dah..kos pos mahal!

kzie: jom2 kita buat sama2 (kalau nadiah kat malaysia..nadiah pun beli je jugak..ngee~)

h4ni3: peminat doraemon ke ni? ehe..

k.nida: kitorg bernasib baik jgk kot sbb terlepas je semua brg2 tu

izza: baru je lagi pos malaysia dpt memo dr US pasal tu. lps ni kalau nak pos brg2 mcm tu cuba pos sikit dulu tgk mcm mana. mana tau kot2 lepas jgk ke

kak erna: a'ah, buat bahulu pun boleh jgk guna acuan tu ;)

Nadiah Sidek said...

eT: dpt parcel dr malaysia mmg best!

amirul faiz: acuan kuih cara tu :)

najwa: nak mkn punya pasal..hee~

nieza: sana strict lagi ye? susah jgk kan gitu

cikpuanhady: yup ;)

kakyong: takpe, boleh beli yg dah siap terus..hehe..

Nadiah Sidek said...

jiey: ameen. terima kasih jiey :)

rafidah: tu la, ikut nasib juga. ada rezeki, takde la kena rampas, kan?

fawwaznuha: a'ah, normal perut mengeras. kdg2 kedudukan baby yg buat perut mengeras tu. rasa tak sampai lagi hadiah tu..

k.mirah: ameen. terima kasih :)

ashanas: minggu ni nak masuk 32 minggu le dah. dua awal april :)

nba-Nur said...

Salam. Apa khabar Nadiah? Wah banyaknya kiriman daripada kampung.. Acu kuih cara pun ada. Safiyyah bakal dapat adik ye.. Tahniah!!

husna said...

wah. bahulu di US pulak nanti