Pages

Saturday, February 12, 2011

Sicilian Orange Cake

Kali ni saya nak kongsi resipi Sicilian Orange Cake pulak. Resipi ni saya ambil dari blog kak Yatie. Dah 3 kali saya buat kek ni. Saya memang suka kek oren tapi bukan semua kek oren memenuhi citarasa saya. Resipi ni saya puas hati. Kalau siapa-siapa minat kek oren, boleh la cuba resipi ni. Senang dan bahannya pun tak banyak. Izinkan Nadiah copy paste resipi kat sini ye kak Yatie *wink*


Ingredients
  • 250 g lightly salted butter, at room temperature, plus extra for greasing
  • 250 g caster sugar
  • 4 medium eggs
  • 1 1/2 tsp finely grated orange zest
  • 250 g self raising flour (i used plain flour and add 1 tsp of baking powder)
  • 85 ml freshly squeezed orange juice
For the icing:
  • 125 g icing sugar
  • 5 tsp freshly squeezed orange juice
Method
  1. Preheat the oven to 170C. Grease and line a 22-cm clip-sided round cake with non-stick baking paper.
  2. Using an electric whisk, cream the butter and sugar together for 4-5 minutes until very pale. Beat in the eggs, one at a time, beating very well between each one, if necessary adding a spoonful of flour with the last egg to prevent the mixture from curdling. Beat in the orange zest. Add the flour all at once and mix in well, then slowly mix in the orange juice.
  3. Spoon the mixture into the prepared tin and bake on the middle shelf of the oven for 45-50 minutes or until a skewer, inserted into the centre of the cake, comes out clean. If it starts to brown too quickly, cover loosely with a sheet of lightly buttered foil.
  4. Leave the cake, in its tin, to cool on a wire rack, then carefully remove the sides and base of the tin and peel off the paper. Put it onto a serving plate.
For the icing, sift the icing sugar into a bowl and stir in the orange juice until you have a spreadable consistency. Spread it over the top of the cake, letting it drip down the sides, and leave to set. Serve cut into slices, and store any leftovers in an airtight container.



Kalau tak nak buat icing tu pun dah ok dah. Dalam 3 kali buat, hanya sekali je saya buat icing tu...


Yang ni versi takde icing


Lengkap dengan icing


Selamat mencuba! :)

16 comments:

Amalina said...

nampak sedap dan wangi oren! (^_^) insyaAllah nanti nak cuba. thanks for sharing~

sweet life said...

kak nadiah ni masa anak dara rajin masak mcm skrg tak? hehe..
sbb kat umah ada mak kan? hehe..

Izan Ishak said...

k.izan tak pernah cuba lagi buat kek oren. takut takde org makan plak nnti. tp bahan2nya senang je tu...nak cubalah buat separuh adunan nnti~

mama umar & umairah said...

sedapnya nadiah...blh try ni:)

transformed housewife said...

mcm nak buat butter cake biasa cuma tambah fresh orange juice and grated orange rind. K.Nur suka buat vanilla butter cake tapi selalu tukar2 bhn perasa mcm ada pernah letak kurma dan terus tukar jd nama KEK KURMA.

ishamizu said...

Hmm yummy nya nampak! TQ for sharing, nanti dah ada oven bley la try recipe ni! Sebelum ni memang tk penah buat kek oren lagi. :D

anakibu said...

salam...pengumuman

tq tq krn join titanic contest pertama kami...walaupun tak berjaya memenangi hadiah utama kami family kembar 3 tetap menghadiahkan saguhati kpd penjoin2 contest kami....

sila ke....

http://permataibu407.blogspot.com/2011/02/siapa-yang-berjaya-didalam-titanic.html

jangan luper hanntar maklumat lengkap kpd emel kami utk penghantaran hadiah.....'

anakibu4072gmail.com

anakibu said...

my emel

anakibu407@gmail.com

hana said...

salam makyunggg... kabare??? kek ado laie tak?? bg sesudu pong jadik ler....

~ yus ~ said...

yg ada icing tu buat saya terliur..:)

lina said...

salam - cake drp blog yati dah byk kali buat mmg sgt sedap..tk rugi cuba buat..

♥LOVE2COOK♥ said...

Nadiah, sedap kan kek oren tu! Love just posted last week...hehe! ;)

Where's my Snow Princess? How's your little baby in tummy doing??? ;)

Chik Na said...

nampak sedap dan gebu.. nanti akak nak trylah resipi ni :)

Nadiah Sidek said...

amalina: cuba..jgn tak cuba :)

sweet life: duk dgn mak mesti la nak mkn masakan mak..air tgn mak mana ada tandingan ;)

k.izan: cuba la buat kak..mana tau anak2 akak suka

mama umar & umairah: cuba la..insyaAllah tak menyesal ;)

transformed hw: nadiah tak pandai la pulak nak tukar2 bhn :p

ishamizu: ada oven nnt mcm2 jenis kek la blh buat ;)

Nadiah Sidek said...

anakibu: ok, terima kasih :)

k.hana: aiseh..takde la kak hana. bg gmbr je aci ek..hihi..

yus: ada icing tu manis sikit jadinya kek tu ;)

k.lina: betul, betul!

sis love: sedap, kan? they both are doing fine :)

chik na: chik na mmg rajin cuba resipi baru :)

kakyong said...

berbau harum semerbak dah depan lappy ni....