Pages

Tuesday, April 19, 2011

Shakir baru sebulan dah ada jerawat..?

Pejam celik pejam celik dah sebulan dah umur Shakir. Alhamdulillah. Sekejap je masa berlalu. Err..tapi cerita pengalaman saya bersalinkan Shakir belum habis pun lagi :p. Cerita bersalin habis dah tapi cerita di hospital selama 3 hari 2 malam yang saya tak buat-buat lagi.

Petang tadi bawa Shakir ke klinik..ada temujanji dengan pediatrician (Dr.Paulus). Dr Paulus nak tengok perkembangan Shakir...susulan daripada kes dia dibawa ke emergency room lebih kurang 3 minggu lepas (yang ni pun saya belum cerita lagi dalam blog ni..haih..). Alhamdulillah masalah Shakir yang satu tu dah tak perlu nak risau. Muntah-muntah dah kurang dah..berat badan pun bertambah. Dah 3.97 kg dah berat Shakir sekarang. Patut la tangan ummi rasa cepat lenguh bila dukung Shakir :)

Alang-alang jumpa Dr Paulus, kami tanya sekali pasal ruam di muka Shakir. Dr Paulus kata itu bukan ruam biasa tapi jerawat. Dipanggil baby/neonatal acne. Kecik-kecik dah ada jerawat..hihi. Satu lagi ilmu baru saya dapat hari ni :). Tak tahu la pulak baby pun boleh ada masalah jerawat. Neonatal acne ni mungkin berpunca daripada hormon ibu yang diserap melalui plasenta di hujung kehamilan. Kebiasaannya jerawat tu muncul beberapa minggu lepas baby lahir dan akan hilang dengan sendirinya nanti.

Kalau tengok pipi Shakir, memang macam jerawat pun. Mula-mula sikit je pastu makin banyak..tu yang nampak macam jerawat tu. Rupa-rupanya memang jerawat :p


Baca selanjutnya di SINI


Nampak tak jerawat kat pipi Shakir tu? Kesian anak ummi. Takpe la ye Shakir..Shakir tetap comel di mata ummi ;)


p/s: 2 minggu lagi habis pantang ;)

29 comments:

Confession of a Coffeeholic Momma said...

anak jantan kita ni byk sungguh persamaan. reflux lah, baby acne lah...aigoo...

yatie chomeyl said...

takpe kecik2 dh ad ajerawat, besar2 mesti dh xde jerawat dh syakir...hensem u :)

cikmimmie said...

jerawat comel tu kak.....hehe

Normaliza said...

ada jerawat pun tetap comel.. :)

KSWSK said...

beso kang muka licin..tu jerawat pemanis nama dia..hehehe

Ummu Sofea said...

Assalamualaikum. darwisy pun dulu jadi jugak bintik2@acne newborn ni. Siap letak bedak sejuk.. dua tiga hari terus hilang...

kak Erna said...

shakir dapat jerawat pemanis tu..memang sangat comel shakir ni.

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii so cuteeeee, tetiba je teringin nak baby lagik

DKosongLapan said...

awok tak tau pulak ade gejale jerawat kat muke baby...... kesian tengok bebudak ni kene macam tu...

Myra Jay said...

Baby pun ada jerawat ye kak.. :)
Tp ttp comell..
3.97 kira berat ok la dengan Shakir sekarang nie kan kak.. :)

h4ni3 said...

harraz pun sama.. ada acne..
sampai stress mummy dia dibuatnya.. hahaha
at last, lepas pantang, dia hilang sendiri

Affieza said...

Cute je Shakir ni wlpn dh ade jerawat...hehe

Nieza said...

alahai ciannya shakir...kalau bernanah tu sure sakit tu kan...btw take care yer semoga cepat baik..

cikpuanhady said...

ololo, ciannya dier..takpe, tetap maintan ensem, lgpun nanti ilangkan..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

radziah AR said...

dah nak habis pun pantang....kejap ja rasa...bertungku tak nadiah?

Izan Ishak said...

alahai ciannya, ada jerawat ye bby shakir. takpe2...nnti boleh hilangkan?

*nadiah..jom join GA kat belog kak izan~

dinor's family said...

kejapnya dah sbulan shakir ye...org tua2 panggil ruam susu klu cm tu...

eB ezrin said...

aed pn ader... tapi jap jerk la :)

Aleyn said...

1st time dengar pasal baby acne ni....betul cakap Yatie...masa kecik dah ada jerawat besar nanti licin lah kulit kot..hehhe..

hana said...

salam nadiah.. alhamdulillah dah selamat bersalin ghupernyer... tahniahhh! dah dapat sepasang tuh yang akak jeles niH! hihi.... selamat berpantang eh... jgn ngelat2 taw wpon duk kat perantauan.. hihihi

Mama Syamil said...

Salam Pn Nadiah...

Nama anak kita hampir sama la..

- Salam kenal drp mama Syamil&Syakir

kakyong said...

satu ilmu hari ni...

syakir tetap ensem walaupun ade jerawat..


n3 terbaru kakyong.com
My wordless Thursday(7)
Tak mudah nak gegar 1000 blogger
akhirnya ku sedar diri

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

Nadiah Sidek said...

mama miya: miyul pun ada baby acne gak ek?

yatie: moga makbul la doa yatie :)

cikmimmie: ada ek jerawat comel? hehe..

normaliza: baby semua comel ;)

KSWSK: hehe..

ummu sofea: oo..letak bedak sejuk ek? tak cuba pun lagi

Nadiah Sidek said...

kak erna: hee..tq!

mamasyaza: jom2 tambah baby :D

dkosonglapan: teman pun baru tau :)

MJ: a'ah, ok sgt berat dia tu

h4ni3: lol..harraz yg ada jerawat mummy pulak yg stress..ehe..

affieza: tq..tq ^_^

Nadiah Sidek said...

k.nieza: takde nanah kak ;)

cikpuanhady: a'ah, nnt hilang sendiri

k.zie: yup, nadiah bertungku ;)

k.izan: insyaAllah nnt nadiah join ;)

dinor's family: ruam susu tu sbb kena susu, kan? sy selalu lap pipi/mulut dia lps nyusu..rasanya kes shakir bkn berpunca dpd susu

Nadiah Sidek said...

eb: brp hari aed kena baby acne?

aleyn: sy pun 1st time dgr ;)

k.hana: dah sebulan lebih pun kak hana..hihi..

mama syamil: salam kenal mama syamil & syakir :). tq singgah sini :)

kakyong: ilmu baru ;)

zuwairi: insyaAllah :)

NzA said...

dh bersalin ye Nadiah???MasyaAllah dh 1 bln rupanya. Apapn tahniah cz dpt baby boy...maaf ye dik trlewat wish.....cium ckit shakir..muah!!!!

ishamizu said...

oo bby pun ada jerawat yer..kene tgk la Zafri nti ada ke tak. hihi.

Nway, kjp je Nadiah dh nk hbs pntg kn..best2!;)