Pages

Thursday, May 31, 2012

Bunga bukan sekuntum...

bunga bukan sekuntum
... Kumbang Kupu-kupu bukan seekor ^_^








Safiyyah tengok gambar ni dia sebut 'bee'. Dah cakap banyak kali butterfly, bee juga yang disebutnya. Gambar lain elok je dia sebut by-fly (by-fly = butterfly ^_^). Satu gambar ni je dia asyik sebut bee. Tak tahu tang mana rupa lebahnya :D




Lama dah saya ambil gambar-gambar ni. 5 gambar pertama diambil pada 23 April 2012 dan gambar yang terakhir adalah pada 1 Mei 2012. Mencabar juga nak ambil gambar kupu-kupu tu...asyik terbang je.

4 gambar pertama tu dari pokok yang sama. Banyak kupu-kupu di pokok tu tapi dari spesies yang sama. Ada juga spesies yang lain tapi tak sempat nak ambil gambarnya...kupu-kupu tu tak duduk diam :p.

Kupu-kupu dalam gambar terakhir tu Safiyyah yang nampak dulu. Saya tak perasan pun. Dia tunjuk dan asyik sebut by-fly je. Banyak kali Safiyyah sebut dan tunjuk baru saya perasan kupu-kupu tu. Sempat juga la saya ambil gambar sebelum kupu-kupu tu terbang.


8 comments:

Asmara said...

kalau sebut kupu2 mesti tak kenal kan! hihi.. sama la ank sya pun sebut butterfly, tp kalau nmpk disebut cho2(bhs jepun) bila mama cakap rama2 semua terpinga2. hehe..

♥MAMASYAZA♥ said...

cantiknyaaaaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ni if my son tgk sure suka
summer mcm ni selalu dia tangkap butterfly banyak2 then lepaskan....cantek kan

Nur-nba said...

Nice pics Nadiah.. Memang mencabar.. but hasilnya memukau. Banyak jenis rama2 kat sana, cantik pulak tu.

h4ni3 said...

cantik lah
tangkap.. masuk dalam frame!
hehe

KhaiRin : anies said...

kt halaman rumah ke, or tmn rama2?

Hanis MY said...

Cantk! Comel je safiyyah sebut by fly

Chik Na said...

kat Taipei ni pun Chik Na jumpa banyak by-fly cantik cantik..tapi tak sempat nak ambik gambarnya :(