Pages

Monday, October 8, 2012

Bukan bicara hati...

Terlalu banyak yang ingin saya nukilkan di sini tapi tak termampu untuk melakukannya. Banyak faktor yang menghalang. Sukar untuk dijelaskan. Makin hari, makin hilang 'rentak' dalam saya berblog. Saban hari saya bermonolog dengan diri sendiri. Apakah tujuan saya berblog? Apakah ada manfaatnya pada orang lain? Apakah Allah redha dengan apa yang saya lakukan?

Ada masanya saya rasa terlalu malu dengan diri sendiri. Saya tak mampu untuk 'memberi' sebagaimana orang lain. Terasa kerdilnya diri ini. Buat masa ini hanya kisah anak-anak sahaja yang mampu dicoretkan di sini. Juga sedikit catatan sebagai anak rantau. Selebihnya, yang benar-benar mahu saya sampaikan, masih belum termampu untuk dilaksana. Sehingga bila? Mungkin di saat Allah berikan kekuatan hati buat saya nanti. Bila saatnya? Wallahua'lam.

Nak hapuskan blog ni sayang pula. Terlalu banyak memori di sini. Biarlah untuk tatapan anak-anak apabila mereka menginjak ke usia dewasa nanti, insyaAllah. Mana tahu, saya 'tak sempat' ceritakan segala keletah mereka ketika kecil. Sedikit sebanyak, dapat juga mereka baca di sini. Itu pun, kalau blogger masih wujud untuk 20 tahun yang akan datang :).

Mungkin nama blog ni patut ditukar. Daripada 'Bicara Hati...' kepada 'Bukan bicara hati...'. :)



19 comments:

Syigim said...

nadiah, nape terfikir nk hapuskan blog pulak? dont stop writing! in my opinion, ppl suka baca blog nadiah because we like you as a person, jadi tulis lah ape pun, pasti ade yg nk baca. suka baca kisah2 budak berdua yg comel sgt tu, n of course gamba2 cantik bermusim2 kat nebraska tu.

psl 'tak mampu memberi' tu...semua ade kelebihan kekurangan. sure ramai yg rase betapa bertuahnya anak2 nadiah dpt merasa membesar di US, main salji n later schooling dlm suasana international :)

keep the stories coming! :)

Siti Marina / avie eicca said...

Jangan tutup blog kak ni :) Biasalah kadang-kadang bila tulis blog ni ada masa rasa nak tutup saja. InsyaAllah nanti, mood ok nanti sure kak happy tulis blog balik. Apa yang kak rasa mungkin kak leh tulis tapi simpan utk diri sendiri hehe. Ni pendapat saya saja hehe. Luahan penting, tapi kalau mudaratkan baik luah dalam bentuk draft saja :D. Jangan tutup ok!

Mixed-family in da house.... said...

Salam Nadiah,

jangan berhenti menulis ya....sekurang-kurangnya tulisan Nadiah memberi peluang pada saya dan rakan-rakan lain untuk mengenali Nebraska, biarpun hanya kisah anak-anak. Bolehlah kita saling bertukar cara untuk mendidik anak kan? dan juga sekurang-kurang ukhwah terjalin antara kita biarpun saling tidak mengenali.....insyaAllah suatu hari moga kita berpeluang bertemu.....

yatie chomeyl said...

sama lah kita nadiah..tu yg skrg ni slow dh blogging...mcm2 rasa terfikir kat kepala...so ikut mood je lah, if rasa cerita tu nak di kongsi, kita tulis..if not, biarlah pendam di kepala dgn harapan memori tu akan segar jugak di ingatan

Teratak Hami said...

teruskan menulis ye .. dpt jugak cerita dari US.

nida husna said...

akak jgn delete blog ni. saya suka sgt baca blog akak tau =)
saya pun niat buat blog mcm diari. nanti dah tua2 boleh tgk balik kenangan muda2 dulu heeee. tu pun kalau panjang umur lah ;p

athirahariffin said...

akak, tra mintak sgt jgn delete blog ni. i love to read your blog. please please kak. kak, actually, dgn sharing gambar n cerita anak2x pun kita dapat sampaikan dakwah kan kak :)

Nur-nba said...

Teruskan berblog ye Nadiah.. Jika tiada masa, cukuplah sekadar selitkan gambar atau entri pendek. Itu dah memadai.. Setidak2nya dapat juga kami melihat perkembangan anak2 Nadiah yang comel tu dan melihat keindahan di negara orang.

aimaniman said...

salam kenal...

alaa janganlah tutup blog, kalau akak,.. biar bersawang tapi jangan terkubur kerana blog kita akan ada nilai sentimentalnya...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam Nadiah,

Sedih akak bila Nadiah kata nak tutup blog ni... :-( Janganlah tutup Nadiah.. rindu nanti akak pada dua budak comel tu :-|

Ada manfaatnya Nadiah.. bila Nadiah tunjuk gambar bunga yang cantik ciptaan Allah.. membuat hati akak berbunga riang.. itu pun manfaat jugakan membuat orang lain gembira :D

Keep on writing dear :D

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

ai feel u...cewahhhh ayat x menahan gituew....biler dah mood tak beblog ni x de x blh buat apa....mcm gini la u decide mana yg better for u oke....hugs ketat2

ibu MZW @ farah idayu said...

kak nadiah, saya juga selalu bermonolog sendiri begitu...huhu~! rasanya memang wanita punya naluri yg sama ye...

Imah Dinor said...

imah pun kadang2 jugak tefikir mcm tu..tp bblog ni hanya untuk merakam memory bsama keluarga semoga kita d jauhi dr sikap riak dna takbur...

sweet life said...

ya Allah.. naper kak nadiah?
ada berkecil hati ke?
saya suka baca keletah anak2 kak nadiah..
saya suka dgn keletan budak2 kecik..
then blog kak nadiah lah salah satu saya wajib baca...
terima kasih sbb kak nadiah sudi berkongsi cerita ttg anak2 kak nadiah yang comel-comel..

jika akak ada berkecil hati..
saya memohon maaf...

Anonymous said...

Salam perkenalan sis..
Btw,I used to be ur silent reader but guess skrg da no longer silent la yek sb I dropped a comment ;) sy da bce blog akk lame.since zmn undergrad dkt Msia until now am in Sydney doing my postgrad.well,I personally think u shouldn't stop writing.akk mgkn rse akk tidak 'memberi' spt yg spatutnye but believe me u did tho u didnt realize.i personally love seeing u wearing hijab yg labuh.i always had this kind of feeling 'cantiknye this sister with such hijab'.mybe muke akk yg babyface buat sjuk mata memandang plus cara bpakaian yg insyaallah I believe mengikut piawaian menutup aurat yg sepatutnye.i must say am not wearing hijab and perhaps am typical modern type woman yg lost dlm arus fesyen.i admit am way far from the right path but u somehow inspired me to change.of course there's a lot of other factors buat sy rase sy perlu brubah but again u're between people yg buat sy rse indahnye,cantiknye klu sy jgk berpakaian spt mana akk.well,I dunno how is it for others tp u ''gave" me such inspiration.sape tau mgkn indirect inspiration ini akn buat sy bnr2 berubah.sy tdk bmksud utk menghamparkn pujian but I just wanna show u how u actually telah 'memberi' tanpa akk sndr sedari.mgkn nmpk kecik and remeh tp bukankah berpesan kpd kebaikan itu hatta sdikit sgt dituntut? ;) be strong sis.smg blog ni xditutup.and ohh,I love reading ur entries ttg kerenah ur kids.they're lovely!rase terhibur bce crita safiyyah n shakir time kpala rase tepu mngadap journals.hehe

Affieza said...

I always love to read and drop comment here...even I'm not in Nebraska rite now but I can feel it when I read through your blog

Keep writing sis!!!

awe stori said...

akak dh bc semua komen2 di atas. see.. ramai yg sokong nadiah... so teruskan biar slow motion pun...

take care. jgn delete blog ni yea..

Fatimah said...

u give me inspiration....

Anonymous said...

jgn stop blog ni.... saya suka sgt gan blog bicara hati ni...... harap walau pun dh balik ke malaysia harap blog ni x tutup...ok....