Pages

Wednesday, October 31, 2012

Evening walk

Sengaja menggunakan 'Evening walk' sebagai tajuk entri kali ni. Terkenang memori lalu dengan arwah atuk. Sewaktu hayatnya, arwah atuk rajin berjalan waktu pagi. Balik dari surau, dia akan bersiap-siap untuk 'bersenam'. Bersenam cara orang tualah...berjalan perlahan-lahan sekitar kawasan perumahan sendiri dan kejiranan. Kalau tanya dia nak ke mana pagi-pagi begitu, pasti dijawab, "Atuk nak pergi morning walk". Itulah istilah yang arwah atuk gunakan..morning walk :).

Pernah juga saya ikut sekali atuk pergi morning walk. Boleh tahan jauh jugalah dia berjalan. Masa tu barulah tahu seronok rupanya berjalan waktu pagi. Udara nyaman dan menyegarkan. Patutlah arwah suka sangat berjalan waktu pagi.

Berbalik pada tajuk entri. Antara aktiviti saya dengan anak-anak...bersiar-siar di waktu petang. Dah nama pun berjalan waktu petang, makanya evening walk la jadinya :). Suami selalu suruh bawa anak-anak main di luar. Saya ni punyalah liat nak teman anak-anak main di belakang rumah. Bukan apa, 'letih' melangut seorang diri memerhatikan anak-anak.

Solusinya, saya akan bawa anak-anak berjalan sehingga ke UNL East Campus. Saya seronok mengambil gambar sepanjang jalan, anak-anak pula seronok bermain dan meneroka. Win-win situation kata omputih. Kata ahli biologi pula, simbiosis...kedua-dua pihak dapat faedah ^_^. (Sewenang-wenangnya guna perkataan simbiosis :p).

Kena fikir panjang jugalah sebelum nak bawa anak-anak berjalan ke east campus tu sebab kena melintas jalan besar. Tu yang paling saya risaukan. Takut tak terkawal kedua-duanya. Waktu Shakir kecil dulu tak ada masalah bersiar-siar bertiga. Safiyyah saya letakkan di stroller, manakala Shakir saya dukung guna carrier atau ring sling. Ni Shakir dah besar, tak mampu dahlah dukung walaupun dibantu carrier/ring sling.

Alhamdulillah, dah 3 kali berjaya bawa anak-anak berjalan ke east campus. Gambar-gambar ni pun kali terakhir (buat masa ni) berjalan bertiga ke east campus (10 Oktober). Hanya ketika nak melintas jalan besar je saya dukung Shakir. Selainnya, saya pimpin tangannya. Ada masa, Shakir tak mahu dipimpin. Terasa dia dah besar sangatlah tu. Safiyyah masa baya Shakir pun macam tu juga. Sekarang ni Safiyyah sendiri hulur tangannya untuk dipimpin :).


Macam budak besar je. Dah masuk kawasan kampus, dah tak risau dah. Saya lepaskan je kedua-duanya. Nak berlari ke, nak main rumput ke, nak bergolek-golek atas tanah/rumput ke...ikut sukalah ;).








Bukan main seronok dua beradik ni dapat lepas bebas begini.





Setiap kali jumpa bunga, Safiyyah mesti cium. Macam tengah mengkaji bau bunga. Umminya ni jarang sekali nak cium bunga. Kalau orang tanya bunga tu bau wangi ke tidak, pasti tak boleh jawab >_<.


Shakir tunjuk perasaan. Nak berdukung pula dia. Manalah larat nak dukung dia lama-lama lagi dah. Selalunya mendukung ni kerja papa dia. Ni papa dia tak ikut sekali...jenuh kalau buat perangai macam ni. Mujur juga tak ada orang masa dia melalak ni. Saya biarkan je, sudahnya bangun juga dia :D. Err...tapi lepas tu terpaksa juga dukung dia sampai balik rumah...dah tak mahu berjalan langsung...nak patah pinggang ummi dibuatnya! Huhu..







11 comments:

yatie chomeyl said...

shakir dh penat jalan la tu yang tunjuk perasaan paksa ummi dukung kan jugak tu, makin slim la ummi hehehe

shafriza said...

Hehe!
Suka tgk depa dua beradik nih..
Moga jadi anak yang soleh solehah yer

nanakimie said...

jelesnya ngk shakir n safiyah....tetiba nak jadi macam diorang,hehe.....kecik2 duk obesea:)

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiii cantiknye pemandangan pokok2 tu

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Explore sungguh lah budak 2 org yang comey ni... dan ummi nya explore dengan gambar.. akak suka akak suka :))

Teratak Hami said...

Kalau berbasikal best jugak ni. Dah autumn, subhanAllah

Mixed-family in da house.... said...

salam nadiah,

bestnyer evening walk !!!

kat penang sekarang musim hujan, takleh nak evening walk...heheheh

cantik gambar yg last tu, mcm daun tu sedang gugur pula....

Hanis MY said...

lawanya autumn... seronok tgk gelagat budak berdua tu, comel ssgt!

ishamizu said...

Hehe bestnya pegi evening walk dgn anak2 smbl ambil gambar..mmg favourite izu jgk tp klu nk buat selalu mmg tak larat la..tak terkawal bdk 3 org ni klu izu sorang2..hehehe..

nur said...

Saya pun suka jalan-jalan kat sini.... tambah2 skrang ni masih autmn, rasa nak jalan slow2 sambil menikmati pemandangan.... setiap penjuru jalan rasa nak ambil gambar....

Cantik2 gambar yg Nadiah ambil, i loike!

mimmie said...

hehe sukanya tgk dorang berdua ni...comell..
akak..cantik sungguh permandangan kat sana ye..