Pages

Wednesday, July 29, 2009

Emel dari mak

Semalam saya send beberapa gambar pada mak saya dan terima balasan emelnya tadi. Antara ayatnya:


Acik Norra komen gambar Safiyyah yang hisap kaki tu.....tandanya nak beradik. Camna sekalipun biorlah Safiyyah besor sikit kesian dia nanti tak sempat nak manja lagipun jenoh le...nak jaga 2 org kecik2


sengihnampakgigi

Menyengih aje la saya baca emel mak saya tadi tu. Makcik Norra tu kawan sepejabat mak saya. Udah le sebelum tu baru je saya terima komen yang sama dalam blog saya ni. Macam-macam la ye tafsiran orang dulu-dulu. Sampai sekarang masih digunapakai. Entahkan nak percaya, entahkan tidak. Takde sape ke buat kajian pasal kata-kata orang dulu-dulu ni ek? Entah-entah kata-kata tu sebenarnya ada maksud lain yang tersirat... fikir



Yang ini pulak emel mak saya yang bertarikh 9 Julai...

Nadiah, bila mak buka komputer rasa macam Safiyyah tengok mak je. Sebab gambar tu besar, mak selalu senyum sorang-sorang, rasa kelakar pulak


Gambar ini yang mak saya maksudkan:



Masa ni Safiyyah baru pandai meniarap...belum boleh angkat kepala lagi




Rasa sedih masa saya terima emel tu sebab ayat mak saya tu sudah cukup menggambarkan yang dia rindu pada Safiyyah sedih. Dah menjadi kelaziman pada saya send gambar-gambar terbaru pada mak saya terutama setiap gambar yang menunjukkan perkembangan Safiyyah. Kalau dalam 2-3 minggu saya tak send gambar pada mak saya, mesti mak saya tanya "takde ke gambar terbaru?"



Suami saya selalu cakap, "Kalaulah Safiyyah ni boleh dipos letak dalam kotak, boleh la kita pos sekejap kat mak bagi hilang sikit rindunya tu.."



Huhu...masalahnya Safiyyah tu bukannya barang yang boleh main pos-pos gitu... sedih

11 comments:

Zuhaini said...

erm.. siannya.. ala, mak saya jumpa alia hari2 pun, kalau saya bukak laptop ni, nak aja dia tgk gambar alia.. hihi :)

anyway, record la video.. video best skit.. pas tu tepek kat blog.. pastu suh la mama awak bukak blog ni.. :)

Anasfadilah said...

rindu betul mak Nadiah pada SAffiyah ye..

gambar saffiyah lentok tu memang comel..macam manalah mak tok tak rindu

setuju cadangan Zuhaini,rekod video safiyyah pehtu emel pun ok :D

yatie chomeyl said...

tu la 'harga' yg perlu di bayar bila dok kat perantauan ni kan... saffiyah pon mesti rindu kat nenek dia..

AshAnas said...

btul tu, rakam aksi safuyyah n post kt blog... mesti lg best mak awk lpskn rindu kt cucu dia yg jau nih...

ukmstudio said...

Hmmm...den rasolah email bonda hang yang pertama tu mempunyai dua makna. Pertama komen Accik Nora tu memang betullah, tapi bonda hang pun memang berharap akan ada cucu lagi. Yang kedua, bonda hang tu berharap akan ada lagi cucu yang mendatang, setelah cucu pertama tu cukup kasih sayang dan sebagainya.
Kadang2 orang lama ni, kata2 dia lebih berkias.

Hmmm...nampaknye si ibu mungkin lebih 'jealous' lagi sebab bonda tanya hal cucu je....

Hanya pandangan den semata-mata...pandai2 je den ni...entahkan betul entahkan tidak......

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak,mmg syg pada cucu ni lain sikt,xsma mcm mak syg ank.Apapun,tu klu seorng nenek yg rindukn cucu,klu mak yg rindukn ank keciknya?eemm saya faham mcmna mak akk rsa rindu tu-_-

kakyong said...

aikkk
dah tukor layout yer....

ooohh nenak rindu safiyyah ya...
cucu pertama ke ni?

husna said...

husna pon suka sangat gambar safiyyah yang ini!

p/s: kalau boleh pos safiyyah..pos la kat husna jugak sekejap..hehehehehe

NaDiaH SiDeK said...

zuhaini: ada juga wat video tp tak ter'send' lg kat mak kite

anasfadilah: a'ah..rindu sungguh dia pd cucunya ni :)

yatie: yup!

ashanas: hehe..

ukmstudio: oh..mak sy tu suruh safiyyah besar dulu baru bg dia adik. awal2 lg dia dh pesan gitu. ehe..

ummuAS: sbr la ye aini..tak lama lg blh la blk m'sia jumpa anak..

kakyong: a'ah..dh tukar layout..berkenan kat layout ni. yup, cucu pertama

husna: oh..husna pun nk juga ke? tp dukacita dimaklumkn..safiyyah takleh dipos2. apa kata husna sponsor tiket flight kat kami? nnt husna blh la jumpa safiyyah. ngee..

Dayah said...

Safiyyah nak jadi kakak dah ke..?? mmg org tua2 salu kata camtu, shukrina dulu pun isap jugak jari kaki..tapi tak jugak ummi dia mengandung..heheh.mmg dah skill depa pada umur tu utk tahu isap jari kaki...

NaDiaH SiDeK said...

dayah: hehe..tu la dayah..kite duk gelak2 je la dgr org duk komen cmtu