Pages

Sunday, July 12, 2009

Teringin

Entah kenapa teringin lak nak makan nasi tomato. Daripada hari tu lagi duk 'menggeledah' internet cari resepi nasi tomato. Semalam masa beli barang-barang, beli siap-siap bahan-bahan nak buat nasi tomato. Tak pernah buat pun nasi tomato sebelum ni. Tak cakap pun dengan suami teringin nak buat nasi tomato. Kang kalau bagitau awal-awal..asyik tanya je bila nak buat..heh.


Memandangkan hari ni hari Ahad, misi nak buat nasi tomato pun dilaksanakan. Ye la...time ni suami ada di rumah...boleh la tolong-tolong jaga, dan bagi makan kat Safiyyah sementara saya 'bersilat' di dapur. Sekarang ni Safiyyah selalu meragam waktu tengahari. Nak kata lapar dah disuapkan puree, nak kata nak susu dah disusukan, nak kata mengantuk tak mau pulak dia tidur! Kadang-kadang tu terpaksa teman dia sampai dia tertidur dulu baru mula masak tapi kadang-kadang biar je dia menangis...duk tengok-tengok sekejap-sekejap je. Kalau tak...alamatnya tak makan nasi la tengahari!

nasi tomato + ayam masak merah + jelatah




Dah duduk di US ni kena la masak kalau teringin nak makan apa-apa. Kalau kat Malaysia tu main tunjuk je kalau nak makan something yang lain daripada menu biasa kat rumah. Nak kuih ke..kek ke..semua main tunjuk! Huhu. Mungkin ni la salah satu hikmahnya saya 'dihantar' ke bumi Lincoln ni...nak suruh saya jadi rajin dan kreatif dalam menyediakan juadah seharian!



Sejak duduk di sini, dah 3 kali saya buat cheese cake. Kat Malaysia dulu tak pernah buat pun. Tambah-tambah saya tak makan cheese cake. Kalau suami nak, beli je kat kedai. Kat sini mana ada cheese cake yang halal. Nak tak nak kena buat la juga. Kesian lak kat suami sebab teringin nak makan cheese cake. Godek-godek la internet cari resipi cheese cake. Dah duduk di perantauan ni, internet bukan saje penting untuk berhubung dengan keluarga dan teman-teman tapi juga sebagai rujukan mencari resipi! ;)



cheese cake ke-3


p/s: selamat menjamu mata ye semua! ehe..

15 comments:

NURUL IZZA said...

adeh...belek blog akak ni time perut tgh berkeroncong..mcm ne tu?? nak buat malas memanjang..hahahah..

jelatah tu mcm acar ke akak? xpenah plak dgr nama jelatah.biasa iza masak nasi tomato ke nasi beriani goreng je sayur.sbb iza xmakan nenas.(mmg dr dulu xmakan nenas). nak buat acar takut abgfiz xmakan plak.tp biasa suamiku itu..buat apa pun belasah je..hahaha..

p/s: sedapnye....makana2 itu..

ukmstudio said...

Wah! nampaknye ibu-ibu moden sekarang ni mudah sangat, nak masak je tengok resepi di internet. Saya dok bayangkan macam ni, kalau dah jadi nenek nanti tentu cucu2 akan berkata "Wah! nenek ni, modenlah! Kalau atuk nak makan makanan yang pelik2 tentu nenek layar internet...Waaaa cayalah nenek ni..." Gitulah gamaknye cucu2 nanti cakap, bukan gitu? Di dapur pun mesti ada sebuah komputer untuk layari internet selain kat dalam bilik...Tentu seronok agaknye jadi nenek2 moden macam tu...kan...

Mummy Faridah said...

Salam Nadiah. Minat blog awak.. Mohon kebenaran copy paste awknye tips lists ttg baby solid food ya. Just utk rujukan saye.. Bende2 tu nak kene refresh balik sbb dah lopaaa.. Ujung bln ni baby syifa' saya nak introduce solid dah..

~mIsS_p00h~ said...

wuaaa...

lapa trus bc blog nadiah! :)
mau jgk cheese cake itu~ hehehe...

Ummi Hanie said...

salam ..

nasi tomato yer..tingat sy ade satu mase tu hubby asik masak nasik tomato jer..baru blaja le tuu..ni plak dh lame xmkn nasik tomato apatah lg memasaknyer...tulah,igt nk buat jugak lah dlm mase trdekat nih..*ngidam ke nih??

azzamoro said...

bestnye nasi tomato. tetibe teringin nak makan. dah la tengoh pose ni. lapa..hmm
betul..kalau kite duduk kt tmpt yng susah nak carik makanan halal sure bersusah payah nak buat benda yang kite nak makan.. yerla..perut punyer pasal.. yer tak..keh keh

NaDiaH SiDeK said...

izza: jelatah ni cmpuran nenas, timun, carrot, bawang besar, cuka, garam dan gula..pastu gaul2 je. tak tau la org klate pggil apa. ada gak kot org sebut acar. bagus tau kalau suami jenis mkn je apa yg isteri masak ;)

ukmstudio: ms akan dtg lg canggih agaknya. anak2, cucu2 pun tak heran dh dgn intrnt..

mummy faridah: sila..sila..tak perlu mntk kebenaran pun. hehe. terima kasih ye sudi menjengah ke sini. nnt sy ziarah blog mummy faridah lak ye :)

miss pooh: ambil la cheese ceke tu kalau nk..kite tak kisah pun..ehe..

ummi hanie: hoho..mengidam ke tu?

azza: betul..betul..betul..! hehe

ummumishkah said...

sedapnya.. lama tak masak nasi tomato.. salam perkenalan sis! :)

NaDiaH SiDeK said...

salam perkenalan kembali ummumishkah! :)

cik oryza said...

akak, post la jugak resepi cheese cake tu..apsal letak gambar saje:(

NaDiaH SiDeK said...

alahai cik oryza...akk amik dr intrnt je..hehe

Maryam Izza said...

lama dah tak bkk blog akk... best nya kak cheese cake itu ;)

NaDiaH SiDeK said...

maryam izza: tu la..lama betul eja menyepikan diri. ambil la kalu nk. ehe..

CTNZmn said...

salam akak apekbr org jauh? baby sihat ke?mcne keadaan kat sana?nampak mcam best jer nasi tomato tuh...ni jejes nih....link la ngan blog saya ctnzmn.blogspot.com, tak reti nak wat blog, baru try and error jer,,, cuba komen2 sket..zihan

NaDiaH SiDeK said...

alhamdulillah sht2 belaka. so far so good kat sini. ok, akk dh letak dlmbloglist akk. takpe..lama2 nnt pandai la. kena rajin explore ;)