Pages

Monday, July 27, 2009

July 27, 2009

2.30 petang tadi baru siap masak. Meragam lagi Safiyyah ni. Hampir tiap kali saya nak masak, mula la dia meragam. Huhu. Mula-mula saya biarkan aje tapi makin lama, makin kuat lak dia menangis. Macam kena dera pulak! Biasanya sebelum masak, saya susukan dia dengan harapan saya dapat masak dengan tenang. Tapi tak selalunya la berhasil. Macam tadi la. Mulanya elok je dia main sorang-sorang pastu tiba-tiba je dia menangis. Saya buat tak tahu je la dulu tapi makin kuat dia menangis sampai nak habis suara. Then, saya duk pujuk dia, letak kat kerusinya tu, dia tak nak. Baringkan dia pun dia tak nak. Lagi kuat dia menangis ada la. Disumbat puting ke mulutnya, dibuangnya pulak! Macam-macam cara dah buat tapi satu pun tak berhasil. Bila didukung, terus senyap! Saya dukung bawa dia round rumah (sekitar ruang tamu je sebenarnya :p) dulu pastu bila nampak macam dia dah ok, saya letak la dia. Menangis balik dia!


Nak tak nak, saya biar je la dia menangis. Ke dapur potong-potong bawang sekejap, pergi kat Safiyyah balik. Pastu ke dapur semula, sambung balik kerja-kerja potong-memotong dan siang-menyiang, dan berkejar ke ruang tamu balik. Duk berkejar ke dapur dan ke ruang tamu je la tadinya sebab dia tak berhenti menangis. Last-last, saya roger la papanya minta balik rumah segera sebab tak boleh nak masak. Masuk kali ni dah berapa kali dah saya roger suami saya di kampus bila tengah masak. Sementara tunggu papanya balik, terpaksa masak sambil mendukung Safiyyah. Aduh...letihnya! Betul-betul menguji kesabaran. Ni baru anak sorang, dan baru 6 bulan lebih. Macam mana la gamaknya ye bila anak ramai? Harus ada bibik ni :p. Hehe...mengada-ngada pulak nak berbibik!


Tadi terbaca dalam blog salah seorang blogger moms...dia kata mak dia ada 18 orang adik-beradik. Wah...ramai sungguh! Tak tergambar macam mana la arwah neneknya jaga anak-anak seramai tu. Saya yang baru ada anak sorang ni pun dah rasa letih. Memang salute la pada ibu-ibu yang ada anak ramai! Harus minta tips daripada diorang ni ;).


Oh, dalam pukul 3.30 tadi tengah saya duk rehat-rehat, tiba-tiba je anak dara saya ni senyap. Padahal sebelum tu dengar la juga mulutnya riuh duk main sorang-sorang. Tengok...umminya dah tak sibuk di dapur elok je dia main sorang-sorang. Pastu saya tengok la Safiyyah tengah buat apa. Rupa-rupanya dia dapat skill baru! Patut la tak dengar suaranya...ini yang dibuatnya:




Dah pandai hisap jari kaki la pulak! Sebelum ni mak saya ada la cakap, dah besar sikit nanti budak akan pandai hisap jari kaki. Kali ni baru saya tengok dengan mata sendiri. Dulu Safiyyah asyik tengok je kakinya tu. Diangkat tinggi-tinggi kakinya tu pastu duk perhati je. Entah apa la agaknya dia duk fikir masa tu. Teringin nak tahu apa yang bermain di minda anak-anak kecil. Diorang ni kecil-kecil cili api! Jangan dipandang rendah pada mereka. Mereka cerdik tau! Perasaan ingin tahu mereka sangat tinggi. Eh, tiba-tiba pulak teringat proverb ni: Curiosity kills the cat! Kena perhati selalu anak-anak kecil sebab diorang bukannya tahu erti bahaya. Semua benda yang dijumpa, semua nak masuk mulut. Ye la...dari situ la diorang belajar. Lihat, sentuh, pegang pastu nampak macam yummy je...terus masuk mulut! :D

11 comments:

yatie chomeyl said...

sama macam baby SN gak..kalau duk sebelah dia, diam je xmo nangis. tapi kalau I dah nak start masak, mula la dia nak 'menyanyi'. solution nya sekarang, i masukkan dia dalam sling babywear tu...sambil suskan dia..sambil masak..multitask x hehehhe?

NURUL IZZA said...

hahah sungguh lucu tmabh kasihan pd umminya..iza terpk anak aku mcm ne ye nant??

tpkan mama iza dulu anak setiap tahun kak nadiah..sorg duk di kaki, sorg duk di dukung, sorg duk menjerit2..haha

tapi mgkn sbb mama keje kan.so lepas pantang terus tinggal je anak.jd ank xdela nk meragam sgt.dh biasa kena tinggal..wakaka

p/s: cik safiyyah...sian ummi nk kena masak..so dokla diam2 ye..hihihi

-anakku nnt pulan bagaimana ye??

AshAnas said...

aih, dh start isap jari kaki? ade petanda tu.... jeng2! org tua2 bilang, 'tandanya cik safiyyah nak adik tu...' hehe...

sm la cm anas, bla ummi msuk dapur je, die mule nangis, bla ummi kt sblh dia, ok je....

danishahumaira said...

teringat anak akak yg no 2 tu mcm tu la perangai dia, dan lg satu kalao baby gigit kaki tandanya nak adik tu, he he he

cik oryza said...

ha a...betul kak! mak sy cakap kalo budak start isap jari, maksudnye dia mintak adik tu...jeng jeng jeng!!

ukmstudio said...

Hmmmm...macam2 tafsiran, kalau gigit kaki atau jari orang lain, apo pulak maknonyo....

Dayah said...

entry kita hari ni mcm sama..cuba la baca kalau rajin2 nak mengomen..bukan senang nak dpt komen Nadiah ni...dulu nak ajak sembang pun bukan main susah, skrg berblogging ligat pulak ye..

NaDiaH SiDeK said...

yatie: terfikir gak nak letak safiyyah dlm baby sling tp smpai skrg tak reti la nak pakai. huhu..

izza: sbb tu la akk salute kat org yg ada ramai anak ni ;)

ashanas: nk adik ek? tggu la safiyyah besar skit lagi. yg sorg ni pun tak terlarat dh. hehe..

danishahumaira: itu la..tak tahu nk buat mcm mana. nk diklonkan diri sendiri bknnya blh :p

cik oryza: jeng..jeng..jeng..! :p

ukmstudio: a'ah ye..apa ye maknanya? ehe..mcm2 la

dayah: nk buat mcm mana dayah...jenis berat mulut! kalau berblogging takyah keluarkan suara. haha! kite lama dh berblogging..sejak zmn anak dara lg. dr blogspot ke fster blog pastu ke blogspot balik. oh..baca dh entry tu..lps baca tu ingt nk tgglkn komen tp tak jd sbb safiyyah duk 'memanggil2'. nnt ye kite tgglkn komen ;)

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak,Safiyyah menagis sbb rsa dudk sorg2,bby tau dia rsa ada berteman n rsa selamt.

Emm tak taulh betul atau kebetuln sbb mmg pndgn org tua2 ni kdg2 ada benarnya-mgkn sbb dh bpenglmn...klu baby dh pndai nk msukkn kaki dlm mulut tu tndanya tak lma lagi nk dapt adik.Saya mula mmg lngsng tak percaya n saya fikr mgkn baby nk bljr ssutu dri diri dia...subhanallah...tak lma dlm 2bulan lps tu saya dpt tau saya mgndung-msa tu saya dh ada kt mesir baby kat Msia...eem apa lgi smua famliy gelakkn saya

kakyong said...

hmmm....
memang normal.. masa anak sorg memang mcm tu.. sbb dia sorang, takut bialx ditemani.. nanti dah ade adik2, Insya ALlah dia akan jd teman adik2 pulak.. time tu kalo depa leka bermain, boleh lah buat kerja.. tp tgk keadaan juga...
dlm kes kakyong, ade masa boleh masak terus tanpa gangguan.. kdg2 tu kena tunggu ayahnyer balik, baru dpt masak.. sbb anis & aliya skrg ni suka selongkar & panjat2.. so bila ibu masak, depa buat projek selongkar kat bilik lain... selongkar jer tak per.. kdg2 tu panjar meja makan & kabinet amik brg2 & buat sepah... ade sekali tu, kakyong sibuk dok masak.. si anis pulak dok main telur ayam... di ramas2 nya.... habis satu badan.. memang tak perasan sbb tak ngadap dia...

pastu la ni kalo masak ke buat apa ke, kejap2 kena toleh tengok anak2... memang tak smotth lah kerja. tp dah get used, always kena check dgn anak2...

NaDiaH SiDeK said...

ummAS: hehe...rezeki la tu

kakyong: diorg tlg rearrange blk tu kak yong..hehe..