Pages

Thursday, May 20, 2010

Apricot and Banana Muffins


Ni muffin pertama yang saya buat guna resepi dari buku muffin, hadiah pemberian suami sempena Mother's Day baru-baru ni. Apricot and Banana Muffins ni pilihan suami saya. Saya minta dia pilih, dan dia pilih muffin ni. Memang boleh dipercaya buku ni! Lembut gebu je muffin. Rasanya pun sedap cuma saya tak minat sangat sebab ada apricot. Safiyyah dan papanya la tukang perabis kenyit.

Saya kongsikan resipinya:


Ingredients (makes 12)
  • Oil or melted butter, for greasing (if using) -> saya tak guna sebab guna muffin cup
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 tbsp baking powder
  • 1/8 tsp salt
  • heaping 1/2 cup superfine sugar
  • 1/3 cup plumped dried apricots, finely chopped -> saya cincang kecik-kecik sebab nak bagi Safiyyah makan sekali
  • 2 bananas
  • about 2/3 cup milk -> saya guna sikit je susu sebab guna pisang besar (tengok directions no.2, baru boleh faham)
  • 2 large eggs
  • 6 tbsp sunflower oil or melted, cooled butter -> saya guna butter yang dicairkan

Directions
  1. Preheat the oven to 400`F/200`C. Grease a 12-cup muffin pan or line with 12 muffin paper liners (saya guna muffin cup). Sift together the flour, baking powder, and salt into a large bowl (saya tak ayak pun sebab takde pengayak. ok la, sebab utama: tak rajin jelir). Stir in the sugar and dried apricots
  2. Mash the bananas and put in a pitcher. Make up the puree to 1 cup with milk
  3. Lightly beat the eggs in a large pitcher or bowl, then beat in the banana and milk mixture and the oil. Make a well in the center of the dry ingredients and pour in the beaten liquid ingredients. Stir gently until just combined; do not overmix (jangan guna mixer tau!)
  4. Spoon the batter into the prepared muffin pan. Bake in the preheated oven for about 20 minutes*, until well risen, golden brown, and firm to the touch
  5. Let the muffins cool in the pan for 5 minutes, then serve warm or transfer to a wire rack and let cool completely

* dah 2 kali dah saya buat muffin ni, kali ke-2 buat saya hanya bakar selama 17-18 minit je sebab oven ni panas. Buat 20 minit, atasnya jadi gelap sikit. Adjust ikut oven masing-masing ye senyum


apricot and banana muffins

Note (tips asas dan penting nak buat muffin):
  1. Pastikan telur yang nak diguna berada dalam suhu bilik. Keluarkan dari peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit sebelum bancuh adunan. Biasanya saya keluarkan sehari sebelum nak buat muffin/kek
  2. Pastikan oven cukup panas sebelum adunan dimasukkan dalam oven. Sebelum mula bancuh adunan, panaskan oven siap-siap. Macam oven kat rumah saya ni senang, oven akan berbunyi bila dah cukup panas kenyit
  3. Jangan overmix untuk mengelakkan muffin jadi keras. Sekadar gaul guna spatula bagi adunan sebati je. Adunan memang akan jadi berketul-ketul sikit
  4. Jangan biar adunan terdedah lama di udara sebab baking powder cepat bertindak balas. Nanti muffin kurang sedap


Selamat mencuba! senyum

11 comments:

deena farhana said...

waaa...sedaaap..xrajin ayak tepung, at least rajin gak wat muffin :P

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

yummy............makan panas2 dgn butter on top..mai kopi secawan! :D

CatlinaFly said...

yummehhhhh!!!letak topping cikelat best gak neh!takpun topping cheese...sedap sedap! :)

Ummi Aisyah said...

best je tgk..save dulu resepi ni.tapi tatau lagi bile nak buat..ehhe
p/s:nadiah pos kat saya bley tak muffin tu :)

fazlinil irma said...

bak istilah org buat muffin..

naik membumbung =)

kakyong said...

ni yg sgt2 berazam utk kumpul duit beli oven letrik nih....
guna oven hitam yg tradisional tu. cam susah nak agak bila oven cukup panas... dah a few time buat.. asyik leper jer... tensen ibu..

Izan Ishak said...

sedapnya nadiah...nak try jugak, amik resepi dulu...nnti nak try juga...

diari alya said...

waduh! menjadi muffinnya.
kena cuba resipi nilak, sbb sy pernah cuba buat tp tak naik gebu... uhuk uhuk

mgkn air tgn nadiah yg buat muffin ni nampak sedap....?

Nadiah Sidek said...

deena: hehe..

mama miya: yum!

catlina: tak pelik ye buh coklat atasnya :D

ummi aisyah: ala..dah habis la

irma: ;)

kakyong: takpe kakyong, slow2 kumpul duit

izan: try jgn tak try

diari alya: nnt cuba la resipi ni. ikut tips yg sy letak tu insyaAllah muffin jd gebu :)

Nia said...

suami hadiahkan buku resepi untuk mothers day? hehe,...sgt sweet.

Ummi Hanie said...

wah rajin masak akk sorang ni...

hanie xpenah wat muffin kak ! boo..malunyer...haha..