Pages

Sunday, May 23, 2010

Half a Dozen Babies

3-4 hari lepas saya baca entry pasal teringin anak kembar (tak ingat pulak blog siapa), pastu baca pulak cerita Affan dan Afnan di blog Izan. Baca 2 entry tu teringat pulak saya cerita Half a Dozen Babies. Cerita yang digarap daripada kisah benar pasal pasangan suami isteri (Becki dan Keith Dilley) yang dapat kembar 6 (sextuplets)! Saya teringin jugak dapat anak kembar (yang sorang ni pun tak terlarat nak jaga, ada hati nak anak kembar jelir) tapi takde la sampai kembar 6. Kembar 2 peace cukup la...

Becki dengan Keith memang suka budak-budak. Bila dah kahwin, diorang nak anak cepat la tapi setahun berlalu masih juga takde tanda-tanda diorang akan dapat anak. Pastu bila gi klinik, doktor kata peluang diorang nak dapat anak sangat tipis (saya tak ingat sebab apa). Tapi diorang tak putus asa. Macam-macam usaha la yang diorang buat selama 6 tahun. Dari 1 hospital ke hospital yang lain diorang pergi sampai la diorang dapat maklumat pasal fertility drug.

Lepas ambil fertility drug tu baru la Becki disahkan mengandung. Memang happy la diorang bila dapat tahu yang diorang bakal menimang cahaya mata sendiri. Bila scan, doktor bagitau Becki ni mengandung anak kembar...kembar 5 pulak tu! Masa bersalin, keluar sorang lagi baby...yang ke-6! Baby sorang tu menyorok, memang tak nampak pun tiap kali scan. Pandai baby tu menyorok..hehe..


The Dilleys (3 tahun)


9 tahun


Dah remaja dah pun. Ikutkan, diorang dah 17 tahun le dah. Lahir tahun 1993


sumber gambar: ABC News


p/s: Tak dapat nak bayangkan macam mana nak jaga kembar 6 blur

23 comments:

sarahfazalul said...

jaga anak kemabar 6? huuu~ ada pro and cons sebenarnya anak kembar ni. tapi macam sweet kalau ada anak kembar.

p/s: kak nadiah, safiyyah nak dapat adik kembarkah? (^^,)

CatlinaFly said...

itulah hikmahnye, tunggu 6 tahun pastu dikurnu=iakan 6 org anak, agaknye ganti yang 6 tahun tu tak ade-6 x 1 tahun=6 org! ;) insya allah kalau anak ramai, rezeki tu bertambah kan?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

heheh..kita pon ade gak ati nak dpt anak kembar..tapi yg kembar tu masing2 sepupu sy..ade 2 pasang..agak2 ade tak can sy nak dpt kembar gak eh? eheheh

bes kan..masa kecik comel..dah besar nmpk cantik2 n hensem2!

deena farhana said...

mak aih..kembar 6?? uihh...xleh byg..klu kembar 6, skali beranak je dh cukup..

kak Nad nti klu leh anak kembar 6, sy dtg nebraska trus nih! hee

yatie chomeyl said...

aiyork..kembar 6? *pengsan nak jaga* hehe

NORHAYATI BERAHIM said...

Nadiah..kalau akak pengsan! ha.ha

cik paro said...

bestnye dapat anak kembar..
sekali kuar 6..
dah besar dah pun dieorg..
very sweet..

ummumishkah said...

so sweet... tgk anak kembar ni mmg seronok.. parents yg jaga lah yg tahu cabarannya kan? tapi memang dikelilingi oleh kanak2 ribena cukup menghiburkan, betul ker kalau makan pisang kembar nanti dpt anak kembar? huhuhuhu

Izan Ishak said...

nadiah,
kalau kembar 6 mcm tak dpt bayangkan kesulitaan nak uruskan tu camna. mcm jon&kate juga ada sextuplet.
izan yg ada kembar 2 plus naufal pun dah macam kembar 3...hahaha...

makcikrehan said...

anak comey2 laguni, 9 pon sanggupppp! kakakakaka... kununnnnn. baru 2 pon dah meroyan kiri-kanan, ada hati mau sembilan! kah kah kah

fazlinil irma said...

nadiah.. sy ada anak sedara kembar.. mmg seronok. lg2 perempuan.

tp yg seksanya bila nak beli hadiah kena beli 2.. kalau 6..

adusss.. RM.. RM.. ;)

FYMSO said...

Salam singgah dari Sheffield, Kak!

Nadiah Sidek said...

sarah: haha..ummi safiyyah tak mengandung cmne nak dptkn safiyyah adik kembar

catlina: setiap anak ada rezeki masing2 :)

ibu rafiq: ada peluang tu dpt anak kembar. sy dan suami takde keturunan kembar. blh berangan aje la dpt anak kembar..hihi..

deena: offer diri jadi babysitter la ni ye? :D

yatie: bayangkan nak jaga 6 org nazhan..ekeke..

NB: nadiah pun pengsan agaknya kak! haha..

Nadiah Sidek said...

cik paro: tgk diorg dah besar mmg best tapi cmne la gamaknya diorang kecik2 dulu

ummumishkah: tak pernah dgr pulak sy. nak cari pisang kembar la cmni! hihi..

izan: hehe..ok la tu..tak dpt kembar 3, ala2 mcm kembar 3 pun ok la :D

makcikrehan: hahaha...!

irma: tu baru anak sedara...kalau anak sendiri mcm mana la agaknya ye? mesti byk belanja..uhuk!

FYMSO: salam. terima kasih sudi singgah nebraska ni ^^

Wasatiah Gurlzz said...

6?..bestnya...lps dpt 6, tak pyh beranak dh...jg yg tuh jerk...hahahahaha

nadnye said...

pengsan, kembar 6 nie.. tapi comel sesangat..

Adik yg dapat twin pun, bila jumpa org tanya, kembar? lain2 yea ? lelaki ker perempuan?

always got the attention sampai tak larat nak jawab :P

Nia said...

ade cita2 nak kembar jgk..hehe..tapi, takpe la, dapat pun dah syukur pada Allah.

Nida said...

Kalau Kak Nida ler... mahu amik bibik 3 orang utk jaga kembar 6 ni... tak mampu rasanya nak jaga sampai 6 baby..

p/s: Thanks Nadia atas awardnya..nanti Kak Nida gantung ek...

Nadiah Sidek said...

wasatiah gurlzz: 2 kali beranak la, blh dpt sedozen..eheh..

nadnye: tu untungnya jd kembar, selalu jd perhatian :D

nia: betul..betul, dpt yg tak kembar pun bersyukur dah :)

nida: cukup ke 3 bibik je kak? hihi..

qaseh mas said...

salam sis Nadia
susah juga kan kalau nak jaga kembar ni.kawan saya dulu ada kembar.kelakar ada sedih ada tengok mereka ni,kejap baik kejap gaduh.:)

ibunafis said...

salam nadiah..nak anak kembar gak..tp kembar 2 dh syukur dh..xdpt bayangkan kalo ramai2 nnt,suami yg pening agaknye ;>

Nadiah Sidek said...

qaseh mas: susah la jgk kot, yg sorg pun kdg2 blh naik temper :p. tapi suka tgk telatah bdk2 kembar ^^

ibunafis: jgn kata suami, kita pun pening agaknya! hehe..

aLyNnZ said...

huihh..ramai tuu sampai 6 org kembar..alin dapat kembar 2 pun best gaks tp terbayang waktu nk melahirkan tuu...