Pages

Monday, May 17, 2010

BBQ lagi!

Petang semalam kami buat BBQ lagi! Baru minggu lepas buat, minggu ni buat lagi pulak. Suami saya la yang nak makan sangat ayam BBQ, duk teringat ayam BBQ hari tu. Tak puas makan lagi la tu padahal minggu lepas banyak dah dia makan ayam BBQ tu jelir. Petang Sabtu pulak terbau aroma ayam BBQ, jiran bawah ni buat BBQ...lagi la suami saya nak sangat-sangat makan ayam BBQ. Sabtu malam baru gi beli ayam dan malam tu jugak la saya duk siang, cuci dan perap ayam. Pukul 1 pagi baru siap! Huhu. Demi suami, rela bersengkang mata..

Tapi kali ni buat untuk makan sendiri je, takde la macam BBQ minggu lepas. Suami ajak bujang berdua; Muzammil dan Syafiq dengan Kim (Thai) je. Buat pun depan rumah je sengihnampakgigi, dah la rumah tingkat atas...rumah bawah takpe la jugak. Mula ingat nak buat kat bawah, kat kawasan lapang sebelah rumah Hafiz tapi cuaca semalam mendung dan hujan dari pagi...tu yang buat depan rumah je tu. BBQ set pun pinjam Hafiz punya, minta izin guna sebelum dia sekeluarga gi cuti-cuti US Khamis lepas.


Safiyyah memantau pakcik Muzammil dan pakcik Syafiq buat kerja senyumkenyit


Sambil-sambil tu tengok Wonderpets sengihnampakgigi


Jadi ketua tak bermakna duk pantau je, tolong-tolong juga apa yang patut. Bertuah diorang bertiga tu dapat ketua yang rajin macam Safiyyah ni senyumkenyit


Sos BBQ ni dicalit-calit atas ayam bagi menambah kesedapan dan mengelakkan ayam cepat rentung. Nampak tak simbol K tu? Tu salah satu simbol kosher (saya pernah cerita pasal simbol kosher di sini)


Kena rasa dulu sedap ke tak sedap kenyit


Sambil makan, sambil bergosip jelir


Jemput makan...jangan malu-malu sengihnampakgigi

29 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

bestnyaaaaaaa....

yatie chomeyl said...

bil spring season je mmg asyik rs nak BBQ je mnjang hehe

ibunafis said...

mmmmm...sedapnya ayam BBQ tu,kirim la kat sini sket,haha..

nadnye said...

nak jugak bbq... bukan main chief kecik tu :P
hmm teringat bbq kat jb

maszmadi said...

wah!!! makan lagik... erm.. sedapnyer ayam tur.. nak jugak..

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah sedapnyer...terliur kiter tengok...nyam2

Izan Ishak said...

hmmm...bbq lagi? nadiah ni buat izan terlioq ja....
**chef kecik pun nak masak sama...

Syigim said...

comel gile safiyyah, also bcoz of ur little descriptions buat lg cute.. :)

mamalieyna said...

uuuuuuiiii sedapnyeeee...tertelan air liur dr sini..huhu..dh la tgh lapo ni, tnggu lunch time! =P

pali said...

korang ni, memang BBQ expertise. hehe. dah pindah rumah baru ke? dalam kampus?

MysDear said...

owhh..kiranya tanda K tu tanda halal lah ye..bru tau..:)

arin said...

mkn bbq ditemani dgn angin sepoi2, mmg besh..

Sari said...

shedapnya ayam tu...terliur dah ni...

deena farhana said...

ala..kak Nad jemput mkn tp camne nk mkn ni? :(

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

dapnye
haih nak merasa ayam BBQ kene tunggu balik kg dulu la nih..huhu

studioukm said...

Macam rentung jer....kata tak rentung...

NURUL IZZA said...

aih..saje je buat entry yg melaporkan perut.nak bg jeles la tu ;p

p.s: xajak yg lain ke? irfan, ke fatima ke?ada simpan utk ktorg x? (icon melonjak2..)

Nadiah Sidek said...

alimaz: nyum..nyum..

yatie: tu la..asyik nak buat BBQ je

ibunafis: ala..nak pos pun dah habis :p

nadnye: amik la kak nad..amik gmbr je la ye..hihi..

maszmadi: mmg takde kerja lain duk sini..mkn aje :p

mama aqish: jamu mata je la ye :D

izan: nak buat mcm mana..suami nak mkn bbq lg..layankan aje..eheh..

syigim: hehe..tq!

mamalieyna: entry kite buat mamalieyna lapar cepat ye..hihi..

Nadiah Sidek said...

pali: lama dah pindah..bulan 9 thn lepas lg. sebelah blok rmh hafiz je pun

mysdear: dlm bahasa kita halal la mksdnya :)

arin: best..best..

sari: terer kak sari..belum rasa lagi dah kata best. ehe..

deena: hihi..jamu mata je la ye deena

ibu rafiq: cepat..cepat..balik kg :p

studioukm: yg rentung tu yg 1st masak tu..tak calit sgt & tak terbalik2kan ayam tu..tu yg rentung :p

izza: tu la tujuannya..haha! tak ajak pun. mula ingat sekadar dgn bdk2 bujang tu je, nak puaskan nafsu mkn sendiri je pun :p. last minute baru ajak kim. jgn risau, kitorang dah tolong makankan dah part korang. ekeke..

ummu said...

salam Nadia
sedapnya..alahai teringat akak kat ibu akak.sob sob.dia suka masakan ini.simple katanya.

Anonymous said...

kak nadiah, sngt kelakar la caption gambar 1, 2 and 3. tergelak besar saya.so cute :)
-sabrina

fa10 said...

Kosher? tak ada pula kat sini.
kami pilih tanda V (vegetarian) jer

aLyNnZ said...

huihh..pepg dh nampak ayam yg begitu menyelerakan niee.. bestnyer..suker arr acara mkn2 nie..

nza said...

sedapnya ayam tu...nasib baik br lepas makan...

[-suziey-] said...

weeee menarik btl bbq ni.hmm..bbq kt overseas lg best kan..sesuai ngn cuaca yg sejuk..bestnye la hai..bile la nk merasa g oversea:D

unlisted_one said...

jemput makan? takleh nak amik dkt skrin pc ni..haha

husna said...

wah bbq lagik.
luas jugak kawasan depan umah kak nadiah. koridor?
safiyyah seperti biasa, sangat comel.
muah muah tuk safiyyah.

unlisted_one said...

baru perasan, dari belakang si safiyyah ni nampak mcm my Diha. hehe..they both soo cute. hehe.

Nadiah Sidek said...

ummu: oh, ibu akk suka ayam bbq ye :)

sabrina: hihi..

fa10: tu salah 1 je simbol kosher. simbol kosher ada byk. ada jgk simbol U. simbol V takde kat sini ;)

alynnz: meh la join ;)

nza: nasib baik kenyang lg ye :D

suziey: yup, bbq masa spring yg paling best. nyaman je rasa :)

unlisted one: buat2 je la mcm blh..ekeke..

husna: haha..ye, kat koridor depan rumah

unlisted one: mcm diha ye? tak perasan pulak. nnt kita intai diha pulak :D