Pages

Monday, July 12, 2010

Gaya Safiyyah kupas bawang

Lama dah saya tak buat entry khas pasal Safiyyah. Meh tengok gelagat anak dara ni kupas bawang di usia 18 bulan..


Kupas bawang sambil baring! Ummi pun tak pernah buat macam ni tau. Berkerut-kerut kening kupas bawang..hihi..


Dah perasan ummi ambil gambar dia


Over la pulak! Sekarang ni kalau nak ambil gambar dia, suka betul dia buat muka macam ni. Dulu tiap kali nampak kamera, muka tiba-tiba jadi serius...sekarang ni menyengih macam tu pulak. Dia rasa macam comel la kot buat macam ni..eheh..


Gambar-gambar ni saya snap 2-3 hari lepas. Pantang jumpa bawang sekarang ni...ke hulu ke hilir dibawanya. Pastu duk kupas kulitnya tu. Kadang-kadang kupas sambil berdiri, kadang-kadang sambil berjalan, kadang-kadang sambil mencangkung. Saya biarkan aje selagi benda yang dia pegang tak bahaya. Lagipun dia dah tak masukkan benda dalam mulut dah. Suka tengok kreativiti dia. Tapi lepas tu ummi atau papanya la jadi tukang kutip kulit-kulit bawang tu.

Kusyen tu pulak dia la yang bawak turun tu. Tak boleh langsung tengok barang terletak elok kat tempatnya. Kusyen dia turunkan dari sofa, bantal dan selimut kat bilik dibawanya ke ruang tamu, kasut (kalau terlupa nak letak dalam closet) diangkutnya masuk dalam bilik. Aiyooo....pening ummi tengok cara Safiyyah kemas rumah!

31 comments:

The Juggling Queen said...

tak pedih ke mata die?? cute!

mamalieyna said...

hiks..mcm2..kiut lah sgt tuuu..kasi auntie geram jer...! ^_^

ha'a tak pedih mata ke safiyyah main bawang?

Hamizah said...

hahaha gaya bebas..kalau sufiyyah sepahkan rumah dah x keja la ummi yer..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

kalau ada kenduri ni boleh mintak tolong anak dara ni kupas bwg ni.. cute aje sengih2 sambil baring.

aLyNnZ said...

uihh..canggih nye cr saffiyah kupas bwg? Auntie blum try lgi cr ni..haha tomeinye dia tenyum pai kecik matanyer..senyum over ala2 danish..blh jd geng lar..

deena farhana said...

huh, jihad sgguh nk tggu smpai peti komen ni loading! saba je la brodben ni..

tp trs cool bile see face safiyyah yg comeloteh...eeeee..geramm..nk cubit2 pp tuh

aLyNnZ said...

uihh..canggih nye cr saffiyah kupas bwg? Auntie blum try lgi cr ni..haha tomeinye dia tenyum pai kecik matanyer..senyum over ala2 danish..blh jd geng lar..

lina said...

cute jer action saffiyah

Kopiah Senget said...

Mama Syafiyyah!

Inilah gaya terbaru teknik baring tuk kupas bawang!
Boleh patent nih hahaha

KS

maszmadi said...

hikhik sweet la saffiyah kupas bawang.. meh umah aunty plak, leh tolong kupas.. hehe

MAMASYAZA said...

cute sgt nengok saffiyah sengeh camtu, tapi tak pedih mata ke dok kupas kulit bwg tu, anak2 akak, pegang bwg pun tak nak...tak sukeee

sweetsal said...

eheh, dia tak pedih mata ke tu..akak paling xsuka potong bawang..mesti nangis punya..mesti mata safiyyah kalis peluru..hehe..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ahahha..so sweet.
taknak main bb doll ke sayang? bawang jugak eh
bagusla kang leh tolong ibu kat dapur..:-)

cute gambar last tu..

♥LOVE2COOK♥ said...

Snow princess kupas bawang??? Adeyyy, cutenya! Tak pedih mata ke??? Tahan lasak baby nih! Sweet smile! :D

ibu_Arifa said...

comelnyer Safiyyah..pandai dia senyum depan kamera yer
huhu..kalo anak saya sure dia kata EPEL = APPLE dah bawang besar tu. sure dia nak makan..hihihi. fav sgt makan epal hari2.

peel tak suka tgk benda tersusun kemas tu pun sama..kadang2 malu jer bila ada tetamu datang tanpa call dulu..tgk rumah sepah (hasil kreativiti Dalila) sabar jer lah..sementara nak tunggu dia besar sikit lagi..hari2 kusuruh buat kerja rumah..hahaha

Wasatiah Gurlzz said...

comeynya Safiyyah!...hahaha...mmg cr baru mengemas umah tuh...

Ina Hashim said...

fuhhh...smp terbaring2 tuuu...nnti besar rajin2 tolong ummunya ye

Kamalia said...

so cute..ni bole buat jugak cara safiyyah kupas bwg ni..ngehehehe..xpenah ke mata die pedih??ke ummi xtau yg mata safiyyah pedih?hehehe..

kak mas said...

alaa.. comeynya safiyah.. dia dah mula tunjuk minat nak memasak tu.. bagus.. bagus.. :)

Fazlinil Irma said...

rajinnya anak dara ummi ni.. bagus2.. kakak sulung mmg kena rajin. jd contoh pd adik2 nanti..

kakyong said...

aliya pun suka kupas bawang.. kdg di amiknya bawang yg kecik tu, sampai pedih2 mata baru nak berenti...

Nadiah Sidek said...

juggling queen: safiyyah maintain..hehe. dia kupas kulit luarnya je, takde la pedih matanya tu :)

mamalieyna: perasan kiut..hehe..

hamizah: biar je la rmh bersepah kak. satgi kemas..tak sampai seminit bersepah balik :p

mama miya: tu la..kasi tugas2 potong bwg kat dia :D

alynnz: nnt alin cuba cara safiyyah ye..hehe..

deena: nasib baik safiyyah dpt sejukkan deena..eheh..

lina: ;)

Nadiah Sidek said...

kopiah senget: patent? haha..ada ke org nak tiru cara safiyyah kupas bwg ni? kot la uncle suhaizi nak tiru..nnt baru apply patent..hehe..

maszmadi: aunty sponsor la tiket flight..blh safiyyah tlg kat rmh aunty :D

mamasyaza: tu la..bwg tu kan berbau tapi yg peliknya safiyyah suka lak

sweetsal: potong bwg nadiah pun blh nangis kak..hehe. safiyyah kupas sikit2 je

ibu rafiq: doll takde la aunty. aunty hadiahkan blh? ehe..

love: safiyyah nak senangkan ummi. nnt bila nak kupas bawang suruh safiyyah je..hehe..

ibu arifa: bawang = apple? hehe..tak dpt bayangkan kalau dalila mkn bawang sebijik mcm tu. silap2 nnt dia fobia dah nak mkn epal..hihi..

Nadiah Sidek said...

wasatiah gurlzz: entah2 hidayah ms kecik2 dulu mcm tu kot mengemas rmh..habis tunggang-langgang jd rmh..hehe..

ina: hrp2nya besar nnt rajin la :)

kamalia: kalau pedih dia tak buat dah..ni relax je dia ;)

kak mas: ;)

irma: mudah2an mcm tu la :)

kakyong: safiyyah ngan aliya blh jadi geng la

Nia said...

ehh,..comel sgt muka dia buat mcm tu. dah besar nanti kena rajin tolong mak buat kerja ya!

Ummi Salsabila said...

wah.kupas baring smbil baring pun boleh....:) comel!

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

safiyyah nak jadik chef tu eheheh..

sarahfazalul said...

safiyyah menjadikan kerja-kerja dapur lebih mudah. bole buat dalam apa jua gaya pun. go go safiyyah! (^^,)

Suhana Shahril said...

Wahh..teknik baru kupas bawang sambil baring2 sambil sengih2..hehehe...

Chik Na said...

cutenya tengok cara safiyyah kupas bawang..kalah chef-chef terkemuka ;-)

Nadiah Sidek said...

nia: ok aunty ~safiyyah :D

ummi salsabila: unik. ehe..

ummi aisyah: blh la ummi bersara cepat dpd kerja2 dapur..hihi..

sarah: gaya bebas :D

suhana: nnt aunty ana buat cara safiyyah gak ek..hehe..

chik na: mesti chef2 semua kagum tgk cara safiyyah..hihi..