Pages

Tuesday, July 13, 2010

Paul? Sotong?

Saya tahu entry ni dah terlambat. Demam bola pun dah kebah, kan? Saya tak tahu menahu langsung pasal World Cup. Nak-nak suami saya pun bukan peminat bola sepak...memang tak terasa langsung bahang World Cup tu. Tapi secara tak langsung tahu la juga sikit-sikit bila baca kat wall Facebook. Ada 1 masa tu saya ingat World Cup dah habis sebab di wall FB takde sorang pun tulis pasal World Cup. Tiba-tiba 2-3 hari lepas tu ada balik. Heh. Tak habis lagi rupanya.

Ada sekali tu pulak orang riuh duk sebut pasal sotong dan Paul. Entah apa yang diperkatakan pun saya tak faham. Ada yang kata sedap kalau sotong dibuat sambal tumis tapi dalam masa yang sama cerita pasal bola. Erk...apa kaitan sotong dengan bola? Paul tu sape pulak? Rupa-rupanya Paul tu nama sotong yang jadi sebutan ramai tu. Dan rupa-rupanya lagi, Paul si sotong tu jadi 'pak nujum' untuk World Cup!


Paul si sotong
Credit picture to Google



Saya tertarik dengan kata-kata Ustaz Zaharuddin berkaitan dengan hal ni:



Juga persoalan ini:

Saya padamkan nama sebab bimbang empunya diri tak suka


Ni jawapan Ustaz Zaharuddin:



p/s: harapnya takde la sorang Muslim pun percaya dengan 'tilikan' si sotong tu..

14 comments:

Suhana Shahril said...

Haha...sotong tu manalah ada akal nak pikir menda2 alah tu semua. Dia pun main hentam kromo jer tu. Kalo dia pilih kanan..belah kanan ja dia duduk.begitulah sebaliknya.
Sotong buat sambal sotong memang sedap,nak-nak pulak sotong kurita..laaaaagggiiiii...sedap...marbeles!

lina said...
This comment has been removed by the author.
Chik Na said...

bila tgk komen UZAR tu, kita kena lebih hati-hati dlm bergurau or berjenaka ..takut tersyirik plak.. dan dosa boleh jadi double or triple lak..minta dijauhkan hendaknya.

nasib baik lepas ni si Paul tu dah x jadi tukang nujum dah lepas ni..

aLyNnZ said...

sotong tu pakai hentam jew..semua nyer berlaku secara kebetulan kan..?

studioukm said...

Tak caya pun tilikan tu.....saya minat gak bola tapi, yang las-las tu tak tengok pun sebab pasukan yang diminat awal2 dah gulung permaidani.........

kakyong said...

kakyong memang tak layan world cup.. tp dengor jugak lah isu sotong ni.. cuma malas nak amik port jer.. rasanya ramai blogger yg buat n3 pasal sotong paul ni.. konon2nya boleh tarik trafik... ??!!...

ade tag GA untuk nadia
http://kakyong-sukasuka.blogspot.com/2010/07/giveaway-sulung-blog-ummi-hanie.html

sweetsal said...

ramai bloggers yang buat entri pasal sotong ni..tapi akak tak minat bola sebab tu tak layan sangat...

Ros Illiyyuun said...

Salam Dik :) ...

Bukan setakat Sotong aje, Mani si burung juga menjadi Pak Ramal, tapi ramalan burung salah.

Akak sakit telinga juga bila ramai yang bercakap-cakap tentang ramalan 2 ekor binatang tu. Bila ditegur, bukan percaya, main2 aje dijawabnya.

Masalahnya boleh ke 'main-main' dengan perkara yang bersabit akidah ni? Tepuk dada tanyalah iman...

Ummi Hanie said...

salam k.Nadiah ...

samelaa kite xamik port pasal bola...

kebetulan Hanie pun ade buat entry pasal sutun Paul ni dan betolla pendapat Hanie yg ianya SYIRIk kalo percaya ... hurm..

Fazlinil Irma said...

kita serupa.. eceehh.. wpun dok negara x payah nak berjaga tgok bola.. x pernah sekali pun sy tgok game mana2 pasukan. tau2 pun dr wall kawan2 yg dok update status..

pasal sotong ni pun tgok vid dlm utube. tu pun lepas wc habis. hehe.

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

kecian cik sotong dapat post pak nujum hahha..kalu dulu pak belalang..hihi..

lina said...

Alhamdulilah - mmg kurang minat bola dan tak terjebak dengan paul sotong ttg ramalan ini....

Nadiah Sidek said...

suhana: sedap ke sotong kurita? nadiah mcm tak sanggup nak mkn, besar sgt :p

chik na: yup, betul tu chik na

alynnz: a'ah, kebetulan je tu tapi ada juga yg percaya especially mat salleh..huhu..

studioukm: bkn peminat fanatik bola sepak la ni ye..

kakyong: nadiah takyah pening2 fikir nak naikan trafik sbb tak letak iklan pun :D

sweetsal: sama la, tak minat gak

Nadiah Sidek said...

ros illiyun: la..burung pun ada ye kak? hmm..mcm2

ummi hanie: tu la, blh jatuh syirik kalau percaya

irma: kita serupaaa..ehehe..

ummi aisyah: tgk citer nujum pak belalang takpe..hihi..

lina: alhamdulillah :)