Pages

Sunday, July 18, 2010

Safiyyah, durian dan manggis

Jangan tak tau..kat US pun ada durian tau (ok. sekurang-kurangnya di Lincoln ni ada..lol)! Ingat orang kat Malaysia je ke boleh tayang-tayang durian? Kami di Lincoln pun boleh tau..eheh. 2 minggu lepas dapat tahu daripada Izza, harga durian murah. Suami saya yang hantu durian excited la. Esoknya suami saya terus beli durian di Oriental Market (kedai Thai).

Suami saya beli sebiji je...harganya 11 USD (RM 35.27). Jadi la kan buat melepas kempunan. Harga durian ikut berat sebenarnya. 1 pound = 1.59 USD. Memang murah la harga tu. Err...murah la berbanding tahun lepas. Tahun lepas harga sebiji durian yang dijual di kedai Vietnam lebih kurang 60 USD (RM 192.39). Hoho...60 dollar! Memang tak beli la mahal macam tu. Mujur juga kami sempat makan durian di Malaysia sebelum datang ke US ni. Kiranya takde la sampai termimpi-mimpi makan durian..hehe..


Papa: "Safiyyah, ni durian tau. Du-ri-an."


Safiyyah: "Durian? Yay...durian!" (ini dialog yang ummi pandai-pandai reka sendiri..ehe..)


Bukan main excited lagi Safiyyah jumpa durian. Al-maklum la, baru kenal durian. Dulu dia kecik sangat. Tapi excited je lebih tu...bila nak suap kat dia...dia lari-lari pulak! *tepuk dahi* Saya tak puas hati...saya kejar dia...sumbat dalam mulut dia. Haha..kejam betul. Berkerut-kerut kening dia makan durian..hihi. Anehnya, dia tak buang pun durian yang ada dalam mulutnya tu. Selalu kalau dia tak suka...dia akan luahkan balik. Kesimpulan yang kami boleh buat...Safiyyah suka rasa durian cuma tak suka baunya je. Nak suap lagi sekali kat dia...dia lari-lari lagi..haha. Takpe, lain kali paksa cuba lagi.


Ni la rupanya durian tu. Sedap! Saya suka isi macam ni, yang jenis lembut manis tu. Tak suka isi kesin (keras sikit dan rasa lemak-lemak). Suami saya bawak balik durian ni dalam pukul 2 petang, pukul 6 baru boleh kopek kulitnya sebab durian ni beku. Frozen durian. Itu pun masih sejuk lagi isinya. Saya makan seulas je petang tu...kebas mulut dibuatnya. Esoknya baru saya pulun makan


Close up


2 hari lepas suami saya beli lagi durian. Tak puas la makan 2 minggu lepas tu. Nak beli minggu lepas lagi tapi dah habis pulak. Tokey tu kata lagi seminggu baru sampai stok baru. Kali ni suami saya beli 2 biji terus! Hehe. Sebiji 6 USD, sebiji lagi 8 USD. Oh, suami saya beli manggis juga! Tapi manggis bukan dijual di Asian Market, dijual di supermarket biasa je. Suami saya kata siap ditulis kat situ info pasal manggis..hehe. Entah reti entahkan tidak mat salleh makan manggis..


Sebelum. 6 biji je suami saya beli. 6 biji ni harganya 3 USD (RM 9.62)


Selepas.


Masa nak suap manggis ni kat Safiyyah, dia lari-lari jugak! Amboi Safiyyah...baru setahun lebih duduk US dah lupa asal usul ye..? Macam hal durian, manggis ni pun disumbat jugak dalam mulut dia :p. Kali ni papanya punya kerja. Kesian Safiyyah dapat ummi dan papa macam ni..eheh. Sekali....Safiyyah terjatuh cinta pulak dengan manggis! Saya dan suami makan sebiji sorang je..baki 4 lagi Safiyyah yang perabis. Menjerit-jerit dia sebab tak puas makan! Mujur lepas bagi manggis yang terakhir tu dia tak mengamuk dah. Saya tak ambil pulak gambar Safiyyah dengan manggis.

"Tu la...tadi konon-konon macam omputih sangat..pastu bila dah rasa, tak cukup pulak", ayat suami saya kat Safiyyah..hehe..


Percubaan bagi Safiyyah makan durian untuk kali ke-2. Kali ni tiada paksaan..ehe..


Yay...percubaan kali ni berjaya!


Safiyyah baru bangun tidur masa ni. Tiba-tiba je dia gi kat durian ni (tinggal sebiji je, sebiji lagi suami saya pulun makan malam sebelum tu), duk tunjuk-tunjuk ^_^


"Oh, durian kegemaranku!"

32 comments:

AshAnas said...

haha, ayat yg tpt utk gmbr yg last tu.. syoknya dpt mkn durian n manggis kat US ek...

Norhayati Ahmad said...

pandai ummi safiyah karang citer n snap gmbar...nampak menarik n comel..

CatlinaFly said...

e-ein tak suke doyan...dah bg kat dia tapi dia campak kat lantai hahaahah..k nanti nak try paksa dia heheheh

Hamizah said...

hahaha safiyyah..jual mahal ye..

rindu la plak dgn doyan..kena cr juga kat orientalmart..

Za's said...

sy suke gambar yg last tuh! ahaks! yo yo 'o je safiyyah, acik cubit kang nak?? :p sy pun kalu jumpe duyan kat cni sy beli gak...hantu duyan la katakan..kat kampung takdak duyan lagi..T_T

-azaBaik- said...

haha..besh2...sini pon aritu beli sbijik sampai rm25...apepun safiyyah yang sangat comey!~

Jiji said...

huhuhuhuhU!!

merasa jugak durian@!~ Anis tak suka!!

~: UmmiNor:~ said...

hahahha lawak la....kisah durian nu jauh di US ahaks..

kakyong said...

bagus bagus.. safiyyah tak lupa asal usul.. mulut melayu.. keh kehkeh.. sweet sgt foto yg last tu....

kan sini x nampak lagi maggis.. kalo ade pun suami ckp tak nak beli.. sbb kakyong skrg ni demam + selsema.. & ada simptom2 nak batuk pulak... huhhhh...

Ros Illiyyuun said...

Salam :)

Bestnya manggis ...terliur nengok..favourite tu :)

Fazlinil Irma said...

uikss...nasib sy x teringin sgt. rasa boleh tahan lg x makan durian tahun ni. hehe.

sweetsal said...

durian pun ada kt US?..mahal nye harga dia..tp xpe lah bukan senang nk jumpa durian kt sana kan..isi pulak kuning, cantik mesti sedap..

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Hehe, hujan emas di negeri orang, hujan durian di negeri sendiri, lebih baik makan durian kat negeri sendiri. :)

mama zharfan said...

jeles2...kat UK (ie kat Notts ler)tak de plak durian sebijik mcm ni :P and tak de manggis huhuhu

Ammi Sara said...

hehe..cumel gambar last tu, nasib baik ada kat us ye, if tak mengidam hihi

Nia said...

uii,..mahal betul durian kat sana ya?sebab kena import kan..takpe la, lepas jugak nak rasa tu.

Comel betul Safiyyah dan durinannya..alala...

idasm said...

comelnyer safiyyah. mesti cute muka dia dpt makan durian n manggis kan.
solihin pun suka makan buah., durian lebih lagilah...

(terharu baca kesah u all dpt makan durian ni. punyalah mahal kat sana ye....)

ibu_Arifa said...

mahal gilor..dah lah frozen pulak tu..tapi kao saya yg hantu durian pun pun akan beli jgk kalo dlm kes mcm Nadiah sekeluarga ni.. tak boleh tahan tgk gambar apatah lagi kalo ter'bau..

comelnyer safiyyah dgn durian tu. habislah ..lidah dah kembali jd lidah org melayu dah pasni. hihihi

p/s: manggis tu berstickermcm tu.. dah mcm epal pulak...cuma sticker lagi besar dr sticker epal.

♥LOVE2COOK♥ said...

Hehehe, cutenye Safiyyah with durian! Love suka kedua2nya ...durian n mangosteen! adeyyy ;)

Nadiah Sidek said...

ashanas: mkn kat malaysia lg syok..fresh! ;)

kak yati: ehehe..tq!

catlina: nnt jgn kata aunty nadiah yg ajar ye! hehe..

hamizah: tu la kak..jual mahal pastu dah suka tak cukup pulak :p

za's: hantu durian jgk ke? brp biji blh habis sekali hadap? :D

aza: beli kat mana tu?

jiji: agaknya bdk2 besar ni mmg tak suka durian agaknya tak?

umminor: hehe..

kakyong: kalau batuk better jgn beli la kakyong..tunggu hilang batuk baru beli :)

ros illiyun: minat manggis ye kak? nadiah suka juga tp takde la sampai tahap hantu manggis. hihi..

Nadiah Sidek said...

irma: hehe..tahan..tahan. biar kite tlg mknkan utk irma la..eheh..

sweetsal: sedap kak tp tu la..mahal..blh la beli 2-3 biji nak hilangkan kempunan :)

amirul faiz: betul..betul..mkn kat sana fresh!

mama zharfan: ehehe..i tlg mkn kan manggis la ye..ngee~

ammi sara: harga mcm ni ok lg la nak beli kak..kalau 60 dollar sebijik tu...ms mengidam sgt2 kot baru beli..kalau tak tu, mkn dlm mimpi je la..hehe..

nia: yup, diimport dr thailand..tu yg mahal

idasm: solihin minat durian ye?

ibu arifa: haa..kalau dah hantu durian..pejam mata je la nak beli..hihi..

love: jom2..kita mkn durian & manggis! ;)

nurunnuha said...

saya tak suka durian yang isi dia keras. mekar, orang kelantan panggil. sebab tak ada rasa sangat. manggis best!

ahah. comel gambar safiyyah yang last tu. caption dia pun masuk. =)

-azaBaik- said...

kat pasar malam kak...agaknyer tak musim lagi...adei still terliuq tgk gamba2 akak itu..bermodelkan safiyyah..huhu

husna said...

hahhahaha.
saya pon nak join orang len yang suka gambaq n caption y last tu..
comelnya safiyyah.. macamm.....

nasib baik kak nadiah dah dapat makan durian.
kalau belum husna nak pos bagi. kat kk ada durian dari sarawak. sabah punya belum musim.

Kamalia said...

hehehe..bestnye dpt mkn durian..aritu kat sini ade kat jual durian..perghh..harga sebijik 3200 yen..lebih kurang rm110..uwaa..tidak..kitorg cume tgok je..nak amik bau pun xleh. sbb durian frozen..:D

aLyNnZ said...

bagusnyer saffiyah xtakott durian..tp masih membiasakan diri nk suker durian..

lain hal plak dg danish..suker durian tp takut kulit durian..ada pic danish ngan durian tp xpublish lagi..

suker tgk pic saffiyah yg last tuu..comei..

fa10 said...

akak x pernah beli durian lagi kat sini... mahal.. hukhukhuk.
Manggis x pernah nampak pula.
Balik nanti boleh la buat bisnes eksport durian dan manggis ke luar negara.. hikhikhik

Lady Lavender said...

aduss..terliur la pulak tgh durian..kat sini sekali sekala ada juga nampak kat asian shop tp yg dah siap2 masuk dlm tupperware..Durian ni tak leh tunjuk kat Haziq, nanti tak psl2 dia mintak mana nak carik..he..he..

Nadiah Sidek said...

nuha: sama la..akk pun tak suka isi keras tu

aza: oo..kalau tgh tak byk, kat malaysia pun mahal. lain kali kena tunggu durian berlambak2 baru beli..blh beli byk2..hehe..

husna: takpe, pos je la..tak puas mkn lg ni. nak yg isi lembut tu ye! ehe..

kamalia: huu..mahalnya kak! kalau kitorg pun tak beli la dgn harga mcm tu. thn ni alhamdulillah durian murah, blh la beli ;)

alynnz: hehe..danish takut kulit durian? sbb tajam2 tu ye..

fa10: ehehe..ada dusun sendiri blh la nak export kak

lady lavender: hehe..haziq suka durian ye? jgn bg dia tgk entry nadiah ni la..ehe..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

Bgus2..safiyah pon dah jadik macam Aisyah suka dorian.skali rase mau lagi :P

Ummu Ammar said...

Suka gambar last tu..safiyyah ala2 terkejut tgk durian..comel!

Izan Ishak said...

akhirnya safiyyah jatuh cintan sama itu durian n manggis...hohoho!
gambar last sangat klakar okay!!!
"OMG..i like durian!"~~ bangun tido muka dia lagi comel~~